Hlavní obsah

Turisté na Havaji zfalšovali očkovací pasy. Hrozí jim vězení

Až rok za mřížemi a stotisícovou pokutu mohou vyfasovat dva turisté, kteří při vstupu na Havaj zfalšovali covidové pasy. Chtěli se totiž vyhnout desetidenní karanténě, která je z vnitrozemí USA vyžadována po neočkovaných návštěvnících. Úřady na provinilce dostaly tip, proto se je podařilo chytit, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Havajské hlavní město Honolulu (ilustrační foto)

Článek

Sedmapadesátiletý Norbert Chung a devatenáctiletý Trevor Chung byli obviněni z porušení pravidel programu Safe Travels. Ten umožňuje cestování z ostatních států USA, přičemž plně naočkovaní turisté nemusejí do jinak povinné desetidenní karantény. Právě té se chtěli turisté zfalšováním covidových pasů vyhnout.

„Oddělení státního zástupce prošetří ty, kteří se snaží program Safe Travels obelhat, ačkoli byl spuštěn, aby naše ostrovy udržel v bezpečí,“ uvedl mluvčí úřadu pro USA Today.

Podle havajského guvernéra Davida Igeho je stát striktní a neúprosný v dodržování pravidel a ty, kteří je porušují, čeká tvrdý postih. „Máme případ, kdy cestovatelé padělali očkovací záznamy a vznesli jsme proti nim obvinění,“ vysvětlil Ige.

Podle serveru Independent jde o první případ, kdy se někdo takového padělání dokumentů dopustil. Úřady na dva turisty údajně dostaly tip.

Turisté dostali tučnou pokutu. Při vstupu do Kanady porušili předpisy o covidu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám