Hlavní obsah

Turecko se pyšní druhým nejdelším kaňonem na světě

Novinky, mšv

Turecko se pyšní mnoha přírodními skvosty. Patří mezi ně také kaňon Ulubey, který je po americkém Grand Canyonu druhým nejdelším na světě. Měří 77 kilometrů a ukrývá velký turistický potenciál. Po třech měsících, kdy byl nuceně uzavřen kvůli koronaviru, se jím mohou opětovně pokochat návštěvníci, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku se nachází druhý nejdelší kaňon na světěVideo: Reuters

 
Článek

Kaňon leží na území stejnojmenného přírodního parku, který poslední dobou nabývá na oblíbenosti kvůli přírodním krásám, ale i dalším zajímavostem. Ulubey v některých místech dosahuje šíře až 500 metrů a hloubky 170 metrů. Protékají jím dva potoky.

Je domovem mnoha druhů zvířat i rostlin a má velmi specifické klima kvůli relativní blízkosti Egejského moře, které do jinak suché oblasti přináší vyšší množství srážek.

Jako v Provence. Turecké město proslulo lány levandulí

Cestování

Nejlepší výhled na kaňon nabízí prosklená plošina, která se otevřela před pěti lety. Nachází se 131 metrů nad dnem kaňonu a v jejím okolí naleznou turisté i zázemí. Odtud se mohou vypravit na treky a túry, v parku lze také přespat.

Návštěvnost roste

Kaňon v nejvíce vytížených obdobích navštěvovalo i sto tisíc lidí měsíčně. Kvůli koronaviru byl ale Ulubey tři měsíce nepřístupný. Nyní se do něj mohou turisté znovu vypravit, ale za určitých podmínek. „Kaňon je přístupný, ale jsou povinné roušky a dodržování odstupu. Lidé ho mohou navštívit jak ve všední dny, tak o víkendech,“ uvedl guvernér provincie Usak Onur Ozaydin.

Pro porovnání, americký Grand Canyon, který je tím vůbec nejdelším na světě, měří přes 445 kilometrů. Patří mezi nejpopulárnější přírodní atrakce USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám