Hlavní obsah

Trstěnická stodola se otevřela veřejnosti. Je unikátem lidového stavitelství

Právo, ner

V Trstěnici u Litomyšle byla v sobotu pro veřejnost otevřena zrekonstruovaná unikátní polygonální stodola s doškovou střechou. O záchranu památky se zasloužil Spolek archaických nadšenců, který vedou manželé Kmoškovi. Jeden milión korun na obnovu památky poskytl také Pardubický kraj, a proto na slavnostní akci nemohl chybět ani hejtman Martin Netolický.

Foto: Právo

Polygonální stodola v Trstěnici už může být cílem turistů.

Článek

„Už když jsem se poprvé seznámil s celou stavbou, bylo mi jasné, jaký unikát před sebou máme. Stavba je živoucím dokladem lidového stavitelství v našem kraji, a proto jsme jako kraj uvolnili částku v hodnotě jednoho miliónu, protože jsme chtěli přispět nejen k záchraně stavby, ale také k jejímu zpřístupnění veřejnosti, které se po dvouletém úsilí podařilo. Po skanzenu na Veselém Kopci a hlineckém Betlému tak získáváme v našem kraji další názornou ukázku toho, jak se žilo našim předkům,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Polygonální stodola pochází ze 17. století. V druhé polovině 19. století došlo k úpravám konstrukce krovu, se kterými souvisela i změna původního sklonu střechy. Roubená konstrukce stavby byla usazena na opukové podezdívce, jejíž výška vyrovnávala svažující se terén. Vnitřní prostor byl trojdílný.

Ve středu umístěný mlat doplňovaly po stranách přístodůlky oddělené od mlatu průběžnými prahy. Vnitřní prostor byl navíc rozdělen dřevěným patrem. Sedlovou střechu stavby v poslední fázi kryly betonové tašky, které výrazně zatížily konstrukci krovů.

Reklama

Výběr článků

Načítám