Hlavní obsah

Trasou poslední cesty carské rodiny vozí v Rusku turisty speciální vlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznat blíže závěrečnou etapu carského Ruska mohou turisté na palubě speciálního vlaku. Jezdí skrze pohoří Ural po stejné trase, kudy se před 103 lety na svou poslední cestu vydali členové carského rodu Romanovců, než byli zavražděni nastupujícím bolševickým režimem. Turisté si mohou mimo jiné vyzkoušet oblečení ruské šlechty a navštíví také místa, která se k pobytu carské rodiny vážou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisti si mohou v Rusku projet vlakem poslední cestu členů carské rodiny Romanovců Video: Reuters

 
Článek

Během tříhodinové cesty vlakem mezi Jekatěrinburgem a Alapajevskem mají turisté možnost ponořit se do relativně nedávných ruských dějin. Dozvědí se například, co předcházelo deportaci carské rodiny v roce 1918. V tematickém královském vagonu, jenž má někdejší dobu ilustrovat, si mohou také vyzkoušet nejrůznější kostýmy, které na počátku 20. století ruská šlechta nosila, uvádí agentura Reuters.

Po příjezdu do městečka Alapajevsk pokračuje prohlídka po místech, kde své poslední dny prožili někteří členové carské rodiny, například Jelizaveta Fjodorovna, později známá jako svatá Alžběta Ruská.

Tasmánským venkovem po kolejích. Dobrovolníci vracejí život vysloužilé železnici

Cestování

„V roce 1918 byla celá rodina zatčena, včetně všech vévodů královské krve. Na konci jejich života skončila v Alapajevsku celá jedna rodinná větev. Mnoho času tu nestrávili, jejich konec byl tragický,“ vysvětluje šéfka prohlídek Carská cesta Jevgenija Beletskajovová.

„V noci 18. července 1918 sem bylo svrženo osm lidí zaživa,“ říká kněz Serafim u sněhem zakryté důlní šachty, kde skončil život některých členů carské rodiny včetně Jelizavety Fjodorovny.

Cesta nenudí

Samotný car Mikuláš II. byl se svou ženou a pěti dětmi zabit o den dříve v Jekatěrinburgu ve sklepě jednoho z místních domů. Jejich těla byla pohozena v lese za městem. Ruská pravoslavná církev prohlásila poslední carské Romanovce za mučedníky a Mikuláše nebo Jelizavetu Fjodorovnu svatořečila.

Návštěvníci, kteří se v sobotu 20. února vydali na první jízdu věnované této etapě ruské minulosti, si zážitek pochvalovali. „Výlet se mi zamlouval, byl opravdu zajímavý. Cesta vás neunaví, protože je po cestě spousta věcí, které i dnešní mladí milují, jako jsou například různá interaktivní a divadelní vystoupení,“ komentovala exkurzi po stopách posledních Romanovců cestující Kristina. „Rozhodně bych vyrazila znovu,“ dodala.

Petrohradem ve stopách proslulého zlatníka

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám