Hlavní obsah

Toulavá kamera: Za masopustní veselicí a zabíjačkou do Pardubického kraje

Novinky, Světlana Tvrdíková

Soubor lidových staveb Vysočina nebo taky stručně řečeno skanzen na Veselém Kopci u Hlinska je místem všem milovníkům tradic dostatečně známým. O tom jsme se přesvědčili na vlastní kůži. Při putování Pardubickým krajem jsme se tam totiž vypravili za masopustní veselicí a s ní spojenou zabíjačku. Vládlo poměrně mrazivé počasí a poletoval sníh, návštěvníků se ale sešlo hodně. A bylo, jak se na tuhle zimní slávu patří, pořádně rušno a veselo.

Článek

Pobavili jsme se, ale také poučili. Ředitelka skanzenu Ilona Vojancová nám vysvětlila základní náležitosti průvodu i symboliku jednotlivých maškar a jejich úkoly.

Teď už třeba víme, že kominíci musí v každé domácnosti zkontrolovat kamna nebo troubu. Turci zase před každým domem tančí. A měli by prý vyskakovat hodně vysoko, aby hezky narostlo obilí. Nejlíp je na tom zřejmě slaměný. Ten je symbolem plodivé síly a podle tradice by se, dámy prominou, měl válet po zemi se ženami, a tím na ně přenést onu sílu.

Důležitá je taky kobylka. Na závěr programu se stává hlavní postavou děje. Při  slavnostním obřadu je poražena. Samozřejmě obrazně. Padne, ale za chvíli dostane napít živé vody, vyskočí a křepčí dál. Poražením kobylky se naši předci prý vypořádávali se zimou. A jejím vzkříšením pak kráčeli vstříc jaru, které je plné života.

Masopustní obchůzky na Hlinecku jsou vyhlášené. Po generace si zachovaly tradiční podobu. Navíc se nekonají jen ve skanzenu, maškary potkáte i v okolních vesnicích. To všechno vedlo k tomu, že loni byly právě tyhle obchůzky zapsány mezi chráněné nemateriální kulturní dědictví lidstva UNESCO.

Zatímco maškary putovaly od chalupy k chalupě, v hospůdce Na Vejměnku se zatím chystaly dobroty pro všechny promrzlé hosty. Ovárek, zabijačkový guláš, prdelačka i jitrničky a jelítka. V období masopustu, které předcházelo přísnému půstu před Velikonocemi, si lidé vždycky pořádně dopřávali. A pašík v chlívku to většinou odnesl. Sešla se při tom celá rodina, takže šlo vlastně také o událost společenskou.

Pokud vás lákají lidové tradice, vydejte se do skanzenu 10. září na posvícení. Na první říjnový den je pak připravena akce s názvem Bramborová sobota. Více najdete zde.

V šestém díle letního speciálu Toulavé kamery si ale samozřejmě nebudeme užívat jen Masopustu. Ochutnáme také jabkance na pouti v České Třebové a žampiony v malé pěstírně v Dolech. Ochutnávat budeme i jižní Čechy. Pozveme vás na slavné českobudějovické pivo, na Borůvkobraní a také na Hlubokou, kde v podzámčí vyrábějí výborné paštiky.

Vysílání pořadu Toulavá kamera
Pátek 26. srpna ve 21.20 na programu ČT1 (premiéra)
Stránky pořadu a informace z předchozích dílů naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám