Hlavní obsah

Tisíc kilometrů kolem ráje

Novinky, Markéta a Michael Foktovi

Skály rudé jako na Marsu, pláže tyrkysové jako v Karibiku a městečka zavěšená na útesech tak odvážně, že se při tom pohledu člověk ze všech sil snaží zapomenout na erozivní sílu mořských vln. To vše najdete na Korsice. Musíte však trochu šlápnout na pedál. Nebo do pedálů.

Foto: Michael Fokt

Korsika během "zlaté hodinky"...

Článek

Korsické silnice se kroutí mezi pobřežními skalami jako rozzlobení hadi a někdy jsou tak úzké, že se mezi sráz dolů k moři a skalní stěnu tyčící se do výšky nad vámi vejde jediné průměrně velké auto. Přesto se do proudu zvědavců, který v létě cirkuluje kolem ostrova oběma směry, zapojují stovky a tisíce lidí. Pokud vyrazíte s nimi, octnete se v dobré a více než rozmanité společnosti.

Foto: Michael Fokt

Korsika hýří barvami

Na své cestě za dobrodružstvím potkáte motorkáře, tříkolkáře, čtyřkolkáře, seladony v kabrioletech, Holanďany v karavanech nebo gentlemany v naleštěných veteránech, kteří ukusují kilometry některé z mnoha panenských jízd, jež se kolem Korsiky pořádají. A mezitím vším hromadu bláznů, kteří pří zdolávání korsických kopců i srázů spoléhají pouze na vlastní nohy a dvě kola svého bicyklu.

Korsický hrdina

Než dáte vale hlavnímu městu Ajacciu, navštivte zdejšího nejslavnějšího rodáka. Napoleon Bonaparte tu má rodný dům, v roli do mramoru vytesaného římského císaře dohlíží nad náměstím Place Foch, kde se každodenně konají barvité trhy, a ve svém typickém klobouku shlíží z vrcholku bělostné kamenné pagody o pár set metrů dále.

Foto: Michael Fokt

Poznat známou osobnost není těžké, že?

A než vyrazíte do skal, ujasněte si jednu věc – Napoleon je sice zdejším prodejním artiklem, korsickým národním hrdinou je však někdo jiný. Pasquale Paoli má poměrně nenápadnou bystu před ajaccijskou vojenskou tvrzí, napříč ostrovem však budete na jeho památku narážet s železnou pravidelností. Na rozdíl od slavného císaře, který na svůj rodný ostrov trochu pozapomněl, totiž skutečně bojoval za korsickou nezávislost. A prostřílené dopravní značky se zaškrtanými francouzskými názvy výmluvně ukazují, že má dodnes dostatek následovníků.

Foto: Michael Fokt

Směrové ukazatele by mohly na první pohled budit strach.

Zničení váženého domu

Cestou na sever se po nějakých osmdesáti kilometrech naprosto bez varování otevírá krajina jako vystřižená z obrazu Salvadora Dalího. Neuvěřitelně pokroucené rudé útesy Calanches de Piana, mezi kterými se silnice sotva protáhne, jsou však pouhým předkrmem ve srovnání s tím, co zažijete v přírodní rezervaci Scandola kousek dál. Zdejší růžová žula ztuhla v neuvěřitelných formacích připomínajících gigantické líbající se hlavy, dračí lebku nebo typicky po korsicku profil Pasquala Paoliho.

Korsika a doprava
Pokud chcete během standardní dovolené poznat co nejvíce korsických krás, nevyplatí se spoléhat na poměrně řídkou síť místní dopravy. Mnohem lepší je půjčit si auto – zastoupení několika mezinárodních půjčoven najdete přímo na letišti naproti příletové hale.
Do přírodní rezervace Scandola s rudými útesy se dostanete pouze lodí vyplouvající z přístavu Porto. Cena za dospělého je 38 EUR a poslední loď odplouvá v 15.45 hodin. (naveva.com)
Z přístavu v Bonifaciu lze podniknout lodní výlety k nedalekým ostrůvkům Lavezzi nebo jen plavbu pod městem na útesu. Vstupenky seženete v kanceláři SPMB (Promenades en Mer de Bonifacio) uprostřed přístavu. V hlavní sezóně vyplouvá několik lodí za hodinu až do 19 hodin.
Z Prahy do Ajaccia létá přímá linka společnosti Smartwings, let trvá slabé dvě hodiny a ceny zpáteční letenky začínají na 7725 Kč. (smartwings.com)
Foto: Michael Fokt

Čistější vodu na mnoha místech v Evropě nenajdete...

Vznosná citadela v Calvi už od patnáctého století chránila zdejší obyvatele před nájezdy pirátů i dobyvatelských armád. Britský admirál Nelson právě při jejím ostřelování přišel o pravé oko. Dobře mu tak, při dělostřelecké palbě totiž zničil jeden z domů, kterých si obyvatelé Calvi cenili nejvíce. Právě v něm se prý v dobách, kdy byla Korsika součástí Janovské republiky, narodil Kryštof Kolumbus. Vzhledem k tomu, že si na zrození či přítomnost legendárního mořeplavce činí nárok nejrůznější místa od Řecka po Madeiru, není moc jisté, jak velkou škodu vlastně Nelson spáchal.

Až na samotný jih

Starobylá Bastia na druhé straně Korsiky podává každopádně svědectví o dlouholetém boji korsických rybářů s janovskými uchvatiteli. Ve zdejší vyvýšené citadele žili právě italští zbohatlíci a šlechtici. Korsičané zatlačení do rybářského přístavu jim přímo do tváře vystavěli vznosný kostel Saint-Jean Baptiste určený pouze pro korsické křesťany.

Foto: Michael Fokt

Výhled za výhledem - tak to vypadá, když objíždíte Korsiku.

Pravý klenot korsické architektury balancuje na hraně jižního cípu ostrova. Pevnost Bonifacio stojí na bělostných vápencových útesech asi sedmdesát metrů nad mořskou hladinou. Zdejší citadelu prý nikdy nikdo nedobyl silou, ačkoli podle legend aragonský král při jejím obléhání nechal za jedinou noc vytesat do útesu schodiště vedoucí od moře až k osadě. Protože Středozemní moře nahlodalo patu útesu, vypadají domy přímo na hraně skály, jako by visely nad modrými vlnami. A Bonifacio samotné se pyšní titulem nejjižnějšího města metropolitní Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám