Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zaběhněte si maraton, poznejte jarní bylinky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku to na jaro sice úplně nevypadá, ale pořadatelé akci už jarně naladěni jsou. O předposledním dubnovém víkendu se proto můžete vypravit na nespočet závodů, ať už štafetových nebo třeba i na maratony. Ve znamení jara jsou už i trhy či festivaly, těšit se můžete třeba na záplavu bylinek. Víkend ovšem přinese i alternativu pro deštivé počasí, a to v podobě degustace vín na Moravě nebo svatebního veletrhu v Litomyšli.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte se proběhnout lesem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Bylinkový festival

Festival o bylinkách a zdravém životním stylu se v sobotu uskuteční v Národním zemědělském muzeu na Letné. Návštěvníci se kromě prodejní výstavy mohou těšit i na praktické kurzy, kde se bude vyrábět domácí kosmetika z bylinek či tinktur. Připraveny jsou také přednášky nebo ochutnávky nejrůznějších zdravých dobrot nebo čajů. Další informace najdete zde.

Jarní bylinky na Náplavce

Bylinková krasojízda se uskuteční i na náplavce na Rašínově nábřeží. Návštěvníci zde v sobotu naleznou jak kuchyňské bylinky, tak i ty léčivé. K sehnání budou i nejrůznější doplňky spjaté s těmito rostlinami, jako vázy či květináče. Na své si přijdou i mlsouni, kteří zde naleznou obzvlášť široký výběr bazalek a z nich vyrobená pesta, dále například čokoládové lanýže s bylinkami nebo přírodní kosmetiku. Akce se koná v rámci tradičních farmářských trhů.

Velká jarní cyklojízda

Ačkoli počasí pohybu venku příliš nepřeje, pokud se budete chtít i přes jeho nepřízeň pořádně protáhnout, vyrazte na velkou jarní cyklojízdu. Ta proběhne v sobotu a spíše, než o závod se jedná o oslavu pohybu. Letošní novinkou je hvězdicový charakter jízdy, trasa povede ze čtyř směrů a všichni se sejdou před karlínskou Invalidovnou. V rámci doprovodného programu se účastníci mohou těšit třeba na workshopy. Další informace zde.

Středočeský kraj

Běhej lesy

V sobotu opětovně startuje běžecký seriál Běhej lesy, který při svém letošním premiérovém závodu proběhne v Brdech. Pokud vás nudí běhání po silnicích a chcete se hýbat na čerstvém vzduchu, je seriál určen právě pro vás. V dalších měsících akce proběhne například ve Žďárských vrších, Lednici a na dalších místech Čech i Moravy. Detaily najdete zde.

Festival řemesel a bylinek

Na Masarykově náměstí v Říčanech se v sobotu uskuteční tradiční akce zasvěcená řemeslům a bylinkám. Prostory náměstí provoní nejrůznější rostlinky, sazenice, akce ale nabídne i žádané farmářské produkty. Jedním z témat festivalu je také med, o něm proběhne také přednáška. Mimo to proběhne také doprovodný kulturní program, který diváky láká na divadlo či hudební představení. Více zde.

Jihočeský kraj

Nordic walking

V posledních letech se stala disciplína zvaná nordic walking velmi oblíbenou. Pokud byste se jí chtěli o víkendu zúčastnit i vy, zavítejte do Slavonic, kde se půjde druhý díl seriálu Nordic Walking Tour 2017. Na účastníky čeká procházka malebnou krajinou jižních Čech a závěrem je připravena také tombola. Startovné je za 50 korun. Další informace o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Zahájení pivní sezóny

Pivovar Chodová Planá bude v sobotu zahajovat novou sezónu. Při této příležitostí se uskuteční již 18. ročník barmanské soutěže Chodovar Cup, mistři drinků si pro návštěvníky ale také připraví show a čekají vás i prohlídky pivovarského provozu. Nemohou ovšem chybět ani nejrůznější speciality z grilu. Více zde.

Karlovarský kraj

Výstava Káji Saudka

Už jen nějaké tři týdny bude v Lokti k vidění výstava kreseb Káji Saudka. Expozice prezentuje především díla použitá ve filmech v podobě plakátů, úvodních titulků a mnoho dalšího. Vstup ke galerii se nachází mezi minipivovarem Florian a hlavním mostem na náměstí. Další informace zde.

Ústecký kraj

Exkurze na kyselce

V sobotu proběhne jedna z prvních letošních exkurzí do stáčírny lázeňských pramenů Bílinské kyselky. Účastníci se dozví o světové slávě kraje, co v lázních dělal německý básník Johann Wolfgang Goethe a mnoho dalších zajímavostí. První exkurze začne před budovou stáčírny v 11:00 hodin. Sobotní prohlídky se uskuteční každých 14 dní. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Poutní slavnosti

Připomenout si tradiční pouť můžete v sobotu na Ostašovské poutní slavnosti. Hlavním bodem programu je připomínka bitvy u Liberce, která se udála během Sedmileté války. Návštěvníci se tak budou moci podívat do dobového vojenského tábora, kde uvidí dobové uniformy. Chybět ovšem nebude ani ukázka samotného boje. Hladové žaludky a mlsné jazyky uspokojí domácí koláče, guláše nebo grilované klobásy od místního řezníka. Další informace o akci zde.

Královéhradecký kraj

Kuks Maraton

Z areálu barokního hospicu na Kuksu v sobotu odstartuje druhý ročník krosového maratonu Podkrkonoším. Pro zdatné účastníky je připravena dlouhá trať na 65 kilometrů s převýšením více než 1600 metrů. Pro ty, kteří se chtějí jen decentně protáhnout je připravena 10kilometrová trasa. Informace k závodu najdete zde.

Pardubický kraj

Svatební veletrh

Plánujete v dohledné době svatbu se svou drahou polovičkou? Možná byste potřebovali inspiraci, které se vám dostane o víkendu na zámku v Litomyšli. Proběhne tam svatební veletrh, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout nejnovější trendy v oblékání, česání či líčení. Připravena je také floristická show nebo ochutnávka svatebních dortů a cukroví. V oba dny proběhne i módní přehlídka a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Vysočina

Závod bez mužů

Pro ženy, které si občas potřebují odpočinout od mužů, je připraven závod NoMen Run, který proběhne v sobotu. Trasa štafetového běhu protíná Vysočinu z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše a měří celkově 88 kilometrů. Týmy, které mohou být až čtyřčlenné, proběhnou nedotčenou krajinou v osmi úsecích. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Vinná stezka

Oprašte po dlouhé zimě vaše kola a vyrazte v sobotu na Čejkovickou vinnou stezkou. Ve vinicích podél na vás budou čekat vinaři s tím nejlepším ze své „kuchyně“. Pokud byste to snad s pitím trochu přehnali, kola raději nechte být, trasa je vhodná i pro pěší. V době konání akce můžete navštívit také prostory Templářských sklepů nebo bylinkový ráj Sonnetor, kde probíhají krátké exkurze o výrobě čajů. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Mezinárodní den památek

V sobotu probíhá po celém Česku Mezinárodní den památek. V jeho rámci můžete zavítat například na hrad Šternberk, kde je připraven speciální program. Jsou to například komentování prohlídky s restaurátory, kteří vás seznámí s obnovami historického mobiliáře. V rámci této návštěvy si budou moci zájemci prohlédnout i prostory zrekonstruované půdy a mnoho dalšího. Tento den je na vstupné také sleva. Více zde.

Zlínský kraj

Výstava vín

Pokud dostanete v sobotu chuť na kapku dobrého vína, dorazte na výstavu vín, která proběhne v Ostrožské Nové Vsi. Všichni milovníci tohoto nápoje budou moci ochutnat desítky vybraných vzorků kvalitních vín od domácích vinařů i z ciziny. O vítězi celé akce pak rozhodují sami diváci. Připravena je i bohatá tombola nebo občerstvení v podobě regionálních specialit. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Proměny času

Za dobu svojí existence prošel Frýdek-Místek značnými změnami. Pokud chcete vědět jakými, zúčastněte se sobotní komentované procházky, kde se dozvíte, jak město vypadalo v minulosti, kde se například nacházely hostince a mnoho dalšího. Sraz všech zájemců je na náměstí Svobody a akce se koná za každého počasí. Vstup na ni je zdarma. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám