Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte za kulturou, ochutnejte regionální speciality

Novinky, mšv

Začátek prázdnin značí také začátek několika dlouhodobých akcí. Startuje například kulturní festival Kutnohorské léto, který přinese třeba netradiční prohlídky historických objektů ve městě, začínají také Klášterní hudební slavnosti. Za jídlem a pitím můžete vyrazit třeba do okolí Lovosic nebo do Rožnova pod Radhoštěm, kde ochutnáte to nejlepší z lokálních specialit.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na food festival. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Ochutnávka piva

Rozlučte se s červnem na smíchovské náplavce, kde se uskuteční šestý ročník PivoPění. Jednodenní ochutnávka českých pivních speciálů nabídne produkty ze zhruba 20 tuzemských minipivovarů, degustovat budete moci i víno a pálenku. Akci doprovodí hudební program na lodi Cargo Gallery, kde vystoupí třeba Marek Ztracený nebo Gipsy.cz. Vstup je zdarma.

Vinylový večírek

Jste fanoušci starých LP desek? Pak se v neděli odpoledne vydejte do kláštera sv. Anežky České, kde proběhne burza vinylu. Možná tu objevíte nějaké skryté klenoty, které vám chybí do sbírky, budete si ale hraní z desek moci i vyzkoušet. Na akci vystoupí také několik dýdžejů, například DJ Kohl či DJ Robot. Vstupné je zdarma. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Kutnohorské léto

Úderem prázdnin začíná v Kutné Hoře jubilejní 10. ročník kulturního festivalu Kutnohorské léto. Ponese se ve znamení netradičních prohlídek historických objektů, ale i hudby a jiných zábavných vystoupení. Těšit se můžete třeba na opakované noční prohlídky kostnice či chrámu sv. Barbory. Některé z akcí jsou určeny i rodinám s dětmi. Podrobný program naleznete zde.

Koncert s výstavou veteránů

Poslední červnový den se v zahradách zámku Mníšek pod Brdy uskuteční výstava historických vozidel. Pokud patříte mezi fanoušky veteránů, budete mít možnost zhlédnout desítku kousků. Následovat bude koncert jazzových šlágrů a písní z období první republiky. Podrobnosti o akci najdete zde.

Jihočeský kraj

Pivní slavnosti

Oslavte poslední červnový den vychlazeným pivem. Navštivte pivní slavnosti v Chlumci u Dačic, kde bude připraveno na 10 druhů piva, ale i další program. Příjemnou náladu dokreslí odpolední dechovka, večer pak vystoupení rockové kapely. Chybět nebudou ani tematicky laděné soutěže nebo ohňostroj. Vstupné je 90 korun. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Rýzmberský hradní guláš

Ačkoli název evokuje jídlo, ve skutečnosti se akce na hradu Rýzmberk nese ve znamení hudby. Jedná se o tradiční přehlídku folkové, trampské a country muziky, která již poněkolikáté proběhne poslední červnovou sobotu v přírodním amfiteátru pod hradem. Zahrají například Michal Tučný Revival Plzeň, Druhá tráva, Sem tam a další. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Filmový festival

V pátek začíná v Karlových Varech nejdůležitější kulturní událost roku, 53. ročník filmového festivalu. Těšit se můžete tedy zejména na promítání filmů, ale lístky mizí velmi rychle. Konat se bude ovšem i bohatý doprovodný program, například tematické výstavy, energii budete moci načerpat na nespočtu míst, například na pláži nebo v mobilních barech. Více informací zde.

Ústecký kraj

Putování za víny

V sobotu můžete strávit den ve společnosti vín. Další ročník akce Putování za víny brány Čech provede účastníky údolím Labe lemovaným vinohrady. Ochutnáte produkty z lokálních vinic, a až dorazíte do cíle, který je letos v Lovosicích, bude na vás čekat rockový festival Altros a občerstvení. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Hejnické slavnosti

O víkendu zavítá do Hejnic pouť spojená s nabitým kulturním programem. Připraven je řemeslný jarmark s nepřeberným množstvím rukodělných výrobků od keramiky přes sklo, šperky až po textil. Na trhu ochutnáte také nejlepší krajové speciality nebo si vyzkoušíte některou z pouťových atrakcí. Především se můžete těšit na hudební vystoupení, výběrem na Davida Kollera či Marka Ztraceného. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Medový den

Poznejte zblízka život a práci včel na Medovém dnu na zámku Hrádek u Nechanic. Těšit se můžete na přednášky o včelách, o jejich významu pro život a životní prostředí. Nebudou ovšem chybět ani prezentace, ochutnávky a prodej medu či dalších včelích produktů, dozvíte se také o jejich dalším využití. Více zde.

Pardubický kraj

Letecký den

Nechte se unést přímo do oblak. Vyrazte poslední červnový den do Žamberku, kde se uskuteční tradiční letecký den. Své umění předvede třeba pilot světové série Red Bull Air Race Martin Šonka, uvidíte také vrtulník Mi-2 nebo dopravní letoun Pilatus PC-12. Chybět nebude ani oblíbená tombola a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Vysočina

Pelíšek fest

V sobotu se v Bystřici pod Pernštejnem uskuteční 11. ročník hudební akce Pelíšek fest. Tentokrát hlásí návrat ke kořenům, návštěvníci se proto mohou těšit na regionální kapely napříč nejrůznějšími žánry, vynechán nebude hardcore ani reggae. Vystoupí ale i známější jména, třeba Harlej, Wohnout nebo mladý zpěvák Sebastian. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Krojované hody

V sobotu se v Mikulově uskuteční jubilejní 10. ročník Krojovaných hodů, které představí tradice a místní zvyky, ale navážou také na oslavy křesťanského svátku dne hojnosti. V rámci akce proběhne mše, krojovaný průvod městem, odpoledne pak hodování u kina, kde bude večer pokračovat taneční zábava. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Klášterní festival

V neděli začíná další ročník Klášterních hudebních slavností, které spojují klasické melodie vážné hudby s krásným prostředím kostelů, klášterů a chrámů. Zahajovací koncert bude v neděli v Šumperku a na programu bude dílo Antonína Dvořáka Stabat Mater. Koncerty se dále konají téměř každý den a těšit se můžete i na muzikálové melodie v podání Báry Basikové. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Zahradní festival

Ochutnejte o víkendu to nejlepší z lokální produkce. Navštivte Garden Food Festival v Rožnově pod Radhoštěm, kde se představí nejlepší lokální restaurace. Kromě jejich lahůdek si pochutnáte také na zahraničních specialitách, včetně pití. Akce podporuje také regionální výrobce a farmáře a možná načerpáte inspiraci na vlastní kuchařské pokusy. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Výstup na Javorník

První letní výlet ze série Větrání bude určen spíše zdatnějším turistům. Účastníci totiž vystoupí na Velký Javorník, nejvyšší bod Veřovických vrchů. Trasa je dlouhá 12 kilometrů. Nezapomeňte se vyzbrojit dobrou obuví a v případě horšího počasí pláštěnkami. Sraz zájemců bude v 7:30 hodin před hlavním nádražím v Olomouci, přidat se ale můžete i v průběhu. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám