Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na borůvkové hody nebo na medové slavnosti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program na třetí srpnový víkend nadchne především milovníky piva. Slavnosti zlatavého moku se konají například v Chodové Plané, Holicích či Chotěboři. Na své si pak přijdou i milovníci jídla, ti se mohou vypravit na sladké borůvkové hody v Jeseníkách. Lákadlem je ovšem i medový den nedaleko Velehradu, který nabídne i medové pivo či medovinu.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte speciality z borůvek. Ilustrační foto

Článek
Praha

Čajový festival

V neděli se promění Vyšehrad v největší čajovnu pod širým nebem v Česku. Milovníci tohoto tradičního nápoje se mohou těšit na den plný degustací, ale i pestrý doprovodný program. Nezáleží na tom, zda jste čajoví odborníci nebo jen nadšení amatéři, akce je určena všem nehledě na zkušenosti s pitím čaje. Kromě nápojů bude připraveno i zdravé pohoštění, ale také soutěže. Více informací zde.

Sportovní den

Sobota bude na holešovickém Výstavišti patřit sportům. Návštěvníci se dozví nejrůznější informace nejen o současných nejvíce trendy aktivitách, ale také o výživě či oblečení určenému na sport. Program zahrnuje rovněž nejrůznější venkovní aktivity, zájemci budou moci otestovat fitness doplňky či kosmetiku. Na místě se bude také grilovat nebo čepovat fit pivo. Podrobnosti o akci zde.

Středočeský kraj

Kouřimské dožínky

Přeneste se na jeden den do 19. století. Tradiční dožínky v Kouřimi návštěvníkům představí tuto lidovou tradici. Areálem muzea projde průvod, ale velkým lákadlem bude pečení. Péct se bude chleba, zájemci se budou moci zapojit do dílny pečení chlebových uzlíků, a vše se samozřejmě bude rovněž ochutnávat. Nejen muži si budou moci vyzkoušet sečení obilí a mnoho dalšího. Více informací najdete zde.

Festival Oko

V sobotu se k hradu Okoř vrací tradiční letní hudební festival. Letos láká na jména, jako jsou Michal Hrůza, MIG 21, No Name či Miro Žbirka. Jmen je ovšem ještě o něco více. Cena vstupenky na místě bude 590 korun. Kompletní program najdete zde.

Jihočeský kraj

Mrkvové slavnosti

Mrkev je jednou ze zástupkyň té nejpoužívanější zeleniny. V neděli jí budou zasvěceny slavnosti, které se uskuteční ve Zlivu. Kromě nejrůznějších dobrot z této suroviny se mohou návštěvníci těšit na několik vystoupení folklórního souboru, ale také další hudební program. Na místě bude také kulinářský koutek, kde si budou moci zájemci třeba vyzkoušet něco ukuchtit. Detaily najdete zde.

Plzeňský kraj

Pivní slavnosti

Všichni pivaři jsou zváni na slavnosti, které se v sobotu uskuteční v pivovaru v Chodové Plané. Návštěvníky kromě netradičních prohlídek čeká atraktivní program, bude to například klání o tituly Pivní rytíř a rytířka. Kromě pivovaru samotného budou moci zájemci nahlédnout do odemčených skalních sklepů anebo si pochutnat na specialitách z grilu. Více zde.

Karlovarský kraj

Noční prohlídka

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci a s nimi i netradiční prohlídky hradů a zámků. Na jednu noční prohlídku můžete vyrazit v sobotu. Uskuteční se na Horním hradu u Krásného Lesa a návštěvníky přímo v útrobách hradu pobaví nejrůznější artisté a umělci. Na cestě je několik zajímavých a poučných zastávek, ale vše vyvrcholí závěrečnou ohnivou show. Podrobnosti o akci najdete zde.

Ústecký kraj

Úštěcký jarmark

Centrum Úštěku ožije v sobotu historickým mumrajem. Lákadlem tradičního jarmarku jsou především prodejci vystupující v rozličných dobových kostýmech, ale také řemeslníci, kteří nechají zájemce nahlédnout do svého umění. Návštěvníci se mohou těšit také na nejrůznější výstavy a prohlídky nebo večerní komponovaný program s tanci a ohňostrojem. Celodenní vstupné je za 50 korun. Více informací zde.

Liberecký kraj

Prodaná nevěsta na hradě

Dolní nádvoří hradu Grabštejn bude v sobotu patřit kultuře. Odehraje se zde jedna z nejznámějších oper, Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany. Akce je benefiční, tudíž půjde výdělek ve prospěch hradu, na opravy a údržbu. Ceny vstupného a další informace se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Keramika a sklo

Na Tylově nábřeží v Hradci Králové se v sobotu uskuteční další ročník jarmarku věnovaného keramice a sklu. Na návštěvníky čekají desítky stánků, které budou nabízet to nejlepší a nejzajímavější z tuzemské keramické a sklářské výroby, připraveny jsou i ukázky tradičních řemeslných technik. Kromě užitkových produktů se budou prodávat také dekorace, ale i šperky. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Slavnosti piva

Již potřetí se v Holicích uskuteční Pivní slavnosti. Připraveny budou desítky pivovarů se svými speciály, ale také bohatý kulturní program, který bude zahrnovat třeba individuální či týmové soutěže s pivní tematikou. Chybět nebude samozřejmě ani jídlo. Akci doplní doprovodný hudební program, hrát se bude dechovka i jazz. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Pivovarské slavnosti

Za zlatavým mokem mohou zájemci vyrazit také do Chotěboře, kde se pivní slavnosti uskuteční letos už posedmé. Pivní speciály, nejrůznější dobroty, ale i doprovodný hudební program jsou hlavními lákadly akce. Vstupné je zdarma. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Jarmark v krasu

Moravský kras se v sobotu stane dějištěm regionálního jarmarku. Ten se bude konat u příležitosti druhých narozenin Domu přírody. Návštěvníci se mohou těšit na regionální produkty, ať už potraviny nebo rukodělné výrobky, k vidění budou také ukázky řemesel lokálních výrobců. Během dne proběhne rovněž slosování o vstupenky do Kateřinské jeskyně. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Flora Olomouc

Od čtvrtka do neděle se v Olomouci uskuteční letní etapa květinové výstavy Flora Olomouc. Zahradnický veletrh láká na nejrůznější přednášky, třeba o léčivých rostlinách, zeleném ječmeni nebo takzvané aquaponii. Chybět nebude ani floristická soutěž nebo klání o nejlépe řešenou expozici. Více informací se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Den medu

Med bude hlavním tématem akce, která je přichystána na sobotu v Archeoskanzenu Modrá nedaleko Velehradu. Nebude to ovšem jen čistý med, na co se mohou návštěvníci těšit. K dostání bude také medové pivo, medovina, ale i nejrůznější sladkosti jako medové oplatky. V rámci programu proběhne soutěž ve stloukání másla a součástí bude také ukázka výroby keramiky. Podrobnosti zde.

Moravskoslezský kraj

Borůvkové hody

Celkem 15 restaurací v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem se zapojí do letošních Borůvkových hodů. Hladové krky i mlsouny čekají nejrůznější speciality z této lesní plodiny a rozhodně nepůjde jen o plněné kynuté knedlíky. Těšit se můžete na cheesecake, palačinky, ale i slané věci, třeba maso s borůvkovým přelivem. Co se týče pití, při teplém počasí vás zchladí borůvková limonáda či pivo. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám