Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vsaďte si na Velké pardubické, ochutnejte dobroty z hub

Novinky, and

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako obvykle si druhou říjnovou neděli můžete jít vsadit na svého favorita na koňské dostihy do Pardubic. Pro milovníky hub a houbaření je připravený Houbyfest nedaleko Prahy v Řevnicích a lidé se sportovním duchem vezmou za vděk nočním během v Českých Budějovicích.

Foto: Novinky

Velká pardubická se koná tradičně druhou říjnovou neděli

Článek
Praha

Havelské posvícení

Havelské posvícení, to je tradiční kulturní akce spojená se staročeským jarmarkem. Koná se celý tento víkend na náměstí Sv. Petra a Pavla a v přilehlých ulicích. Po celý víkend mohou návštěvníci, nejen v ulicích Václava Balého a Loučanská, ale i na přilehlých trávnících a dvou pódiích, sledovat různá vystoupení. Doprovodnou součástí akce jsou také stánky, ve kterých prodejci nabízejí výrobky tradičních řemesel a občerstvení. Více informací zde.

Petřínské slavnosti

Přijďte v neděli na petřínský vrch, místo všech zamilovaných. Cílem akce je především vytvořit pocit sounáležitosti a příjemnou atmosféru. Čeká na vás například ochutnávka čerstvého moštu, která nesmí minout žádného příchozího. Mimoto si můžete díky speciálním brýlím vyzkoušet, jak náročná je chůze s nějakými těmi promile v krvi. Více naleznete zde.

Břevnovské posvícení

Již 23. ročník Břevnovského posvícení se uskuteční od pátku do neděle u prostor kláštera. Těšit se můžete především na nefalšované podzimní speciality — pečené husy, palačinky, trdlo nebo hřejivou medovinu či víno s burčákem. Připravena je též tradiční staročeská řemeslná vesnice, kde na návštěvníky čeká stovka řemeslných stánků a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Houbyfest

Oslava houbaření a přírody se uskuteční v sobotu 8. října 2016 v Řevnicích u Prahy, které se nacházejí na úpatí Brdských lesů v údolí řeky Berounky. Festival nabídne bohatý, kulturně-gastronomický program zaměřený na fenomén houbaření. Na náměstí bude probíhat pestrá přehlídka pokrmů z hub a lesních plodů. Návštěvníci zde také budou moci zakoupit vše potřebné pro houbaření a kempování. Více o programu zde.

Poslední zahřátí výfuků na Stochově

Zima se blíží a s ní přichází i ukončení motorkářské sezóny roku 2016. Tradiční ukončení sezóny proběhne tento víkend v areálu Bikers baru Vodárna na Stochově. Těšit se můžete na spanilou jízdu, soutěže, kapelu Ikaros a další. Občerstvení zajištěno. Přespání ve vlastních stanech, po dohodě i v baru. Více se dočtete zde.

Jihočeský kraj

Night Run 2016 v Českých Budějovicích

Dne 8. října se v Českých Budějovicích uskuteční závod běžeckého seriálu Night Run 2016. Akce bude mít zázemí na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Pro účastníky bude dále na výběr ze dvou délek běžeckých tratí: delší Night Run měří okolo 10 kilometrů, kratší Avon běh okolo pěti. Pro více informací klikejte zde.

Plzeňský kraj

Dny pro duševní zdraví

Zajímá vás duševní zdraví? Chcete se na chvíli zastavit a potěšit duši? Pojďte se společně pobavit a něco se dozvědět. Těšit se můžete na terapeutické workshopy, odborné přednášky, ale i koncerty, divadla, performance, parní vlak, filmy a další. Festival začíná 8. října v 10.00 hodin v Plzni a pokračuje až do pondělí. Více informací se dočtete zde.

Karlovarský kraj

Literární festival Goethův podzim 2016

Třetí ročník literárního festivalu nabídne svým návštěvníkům setkávání s literárními osobnostmi, autorská čtení a další kulturní akce v podobě scénického čtení nebo literárního kabaretu. Slavnostní zahájení festivalu proběhne v sobotu 8. října od 19.30 hodin v Městském muzeu Mariánské Lázně. Během komponovaného večera zazní poezie Stanislava Sedláka a křtu se dočkají i tři autorovy básnické sbírky. Více o programu zde.

Ústecký kraj

Gastro Food fest 2016

Další ročník našeho Gastro Festivalu, který se bude konat tuto sobotu a neděli  8. a 9. října 2016 na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích, nabídne nejlepší restaurace, bary, pivovary a vinaře. Bohatý program se uskuteční za účasti předních českých kuchařů a celebrit. Podrobnější informace zde.

Liberecký kraj

Traktoriáda v Zákupech

Již tento víkend se uskuteční druhá traktoriáda, která se koná v Zákupech u České Lípy. Těšit se můžete na soutěže, jízdy zručnosti, spanilé jízdy a další. Na místě bude i reprodukovaná hudba, a občerstvení. Program a informace zde.

Královéhradecký kraj

Zavírání turistické sezóny na Zvičině

Tradiční akce bude probíhat od 13.30 do 16.30 na vrchu Zvičina. Součástí akce bude vyhlášení vítězů Fotosoutěže Podkrkonoší 2016 a výstava fotografií v kostele sv. Jana Nepomuckého. Pro děti bude připravená drakiáda. Draky si budete moci zakoupit přímo na místě. Návštěvníci se mohou těšit na regionální produkty, občerstvení a hudební doprovod v podání skupiny Melodik z Hořic. Více zde.

Pardubický kraj

Velká pardubická 2016

Velká pardubická je společenská a sportovní událost s nejdelší tradicí u nás, má svá specifika i kouzlo. Koně musí překonat celkem 31 překážek, z nichž nejznámější je Taxisův příkop – jeden z nejtěžších skoků na světě. Letošní 126. Velká pardubická s Českou pojišťovnou se poběží v tradičním termínu, druhou říjnovou neděli, tedy 9. října 2016. Více informací zde.

Vysočina

Zámek s vůní benzínu

Na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou můžete i tento víkend 8.–9. října poznat prapůvodní kořeny automobilismu u nás, kdy první vozy vlastnili aristokraté, neexistovalo dopravní značení, pořádné silnice a ani benzinové pumpy. Chtěl-li se motorista někam vydat, musel mít masku přes obličej, speciální brýle a oblečení. A co dalšího? To se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Hradní kaprobraní

Tuto sobotu a neděli můžete zhlédnout na hradě Bítov přípravu rybích pokrmů v historické hradní kuchyni a možná i něco málo ochutnat. Pro rodiny s dětmi je připravena možnost vyzkoušet si své rybářské umění a vylovit si vlastního kapra z hradního rybníka. Dva největší úlovky budou odměněny cenami. V hradní zahradě vám zpříjemní pobyt skupina historického šermu Buhurt. Vstupenky a více informací získáte zde.

Olomoucký kraj

Esoterický festival

Porady s léčiteli, astrology a dalšími představiteli esoterických disciplín, kteří vám pomohou v řešení problémů osobního i zdravotního charakteru. Bylinná terapie, odblokování, detoxikace, výklad karet a na mnohé další aktivity se můžete těšit tento víkend v Olomouci na Esoterickém festivalu. Podrobnosti o programu hledejte zde.

Zlínský kraj

Festival hudebních nástrojů lidové hudby

Již tuto sobotu se koná tradiční festival lidových nástrojů v Uherském Hradišti, je vzácnou příležitostí ozřejmovat a připomínat kořeny tradičního hudebního folklóru. Festival sleduje základní myšlenku prezentace lidových hudebních nástrojů, srovnávání společných znaků, zachycení různých fází vývoje nástrojů apod. Více informací se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Velký svět techniky

Navštivte laboratoře Světa techniky a dozvíte se něco víc nejen o vadách zraku, ale také o Wichterleho vynálezech. Celý víkend ve Velkém světě techniky v Ostravě čeká malé i velké návštěvníky plno zábavy a objevování. Doprovodný program a veškeré informace naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám