Hlavní obsah

Tipy na víkend: Připomeňte si adventní tradice na zámcích nebo na vsi

Novinky, mšv

Než v neděli zapálíte první svíčku na adventním věnci, vydejte se na některou z akcí, které se o víkendu konají. Drtivá většina z nich je svátečně laděná, v nabídce jsou adventní trhy, řemeslné jarmarky, koncerty nebo třeba i vánoční prohlídky památek. V předvánočním shonu se ale nezapomíná ani na dobré jídlo a horké nápoje.

Foto: Profimedia.cz

Nalaďte se na první advent. Ilustrační foto

Článek
Praha

KompostFest

Jak správně kompostovat nebo jak se snažit snížit produkci odpadu? Odpovědi na tyto otázky najdete na letošním KompostFestu, který se uskuteční ve Studiu Alta. Budete mít možnost zúčastnit se workshopu v balení vánočních dárků v rámci filozofie zero waste nebo si vyrobíte vlastní adventní věnec. K poslechu zahraje jazzovo-swingová skupina. Podrobnosti zde.

Vlastivědné procházky

Také v prosinci pokračují oblíbené vlastivědné vycházky Prahou. Konají se už tento víkend, kdy můžete vyrazit na večerní prohlídku Staroměstské radnice, počet účastníků je omezen na dvacet osob. Vyrazit můžete také na prohlídku Maiselovy a Španělské synagogy, kde se seznámíte s dějinami Židů. Více najdete zde.

Výstava insignií

Prohlédněte si v hlavní budově Univerzity Karlovy slavnostní insignie. V císařském sále Karolina se seznámíte se staršími dějinami univerzity, ale i s novými fakultami a obory, které vznikly po roce 1918. Dozvíte se také, jak se utvářela univerzitní symbolika a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Pohár Ladova kraje

Pokud zimu neberete jako důvod k zahálení, vyrazte na první díl závodu Pohár Ladova kraje. Mikulášský lesní běh je zasazen do okolí Struhařova, a vůbec nezáleží na tom, zda jste rekreační běžci, nebo běháte pravidelně. Na výběr je ze tří různě dlouhých tratí, startovné je 50 korun. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Advent na vsi

V sobotu začíná v Pištíně celoměsíční adventní veselí, které vyvrcholí koncertem sopranistky Jany Šrejma Kačírkové a houslisty Pavla Šporcla. O aktuálním víkendu se zatím můžete těšit třeba na vánoční koncert v kostele či kapličce sv. Anny. Součástí prvního koncertu bude také zahájení výstavy betlémů, která potrvá až do 6. ledna. Více zde.

Plzeňský kraj

České Vánoce

S tradicemi a zvyky českých Vánoc se budete moci seznámit na výstavě, která v sobotu začíná v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Potrvá až do konce roku. Součástí vernisáže bude jarmark s výrobky, možnost vyrobit si vlastní ozdobu nebo ozdobit perníčky, ale také vystoupení dětského pěveckého sboru. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Výroba ozdob

Chcete si na letošní Vánoce vyrobit vlastní ozdoby? Pak se zapište do dílny v Hroznatově akademii kláštera v Teplé. Pod vedením zkušené keramičky budete mít možnost naglazovat sadu ozdob, v ceně kurzovného je jich celkem dvacet. Své místo si včas rezervujte. Další informace zde.

Ústecký kraj

Adventní jarmark

Pátý ročník adventního jarmarku v Litoměřicích nabídne množství vánočního zboží, ukázky řemesel, ale i hudební a divadelní program. Nasajte tu pravou sváteční atmosféry, ať už skrze koledy nebo svařák, pro zahřátí můžete pořídit i pletené šály, plédy a mnoho dalšího. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Prohlídka krytu

Každou první sobotu v měsíci se v Liberci otevírá kryt civilní obrany v Lucemburské ulici. Na prohlídce mohou návštěvníci zhlédnout původní vybavení, včetně plně funkční strojovny, nechybí dobové exponáty, dokumenty a fotografie. Na prohlídku je nutné se předem objednat. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Adventní trhy

Vyrazte na adventní trhy ve vile Čerych v České Skalici. Budete na nich moci zakoupit tradiční vánoční výrobky, ale také ručně malované perníčky či keramiku. Dorazí i včelař se svými produkty a nebude samozřejmě chybět ani něco pro zahřátí, ať už svařené víno nebo nealko punč, ale také grilované klobásy a něco sladkého na konec. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Výstava betlémů

V neděli začíná v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě výstava mechanických betlémů. Představí autorská i restaurovaná díla od řezbáře Kamila Andrese z Třebechovic pod Orebem. Těšit se můžete i na unikátní historické kousky. Výstava potrvá až do 10. února. Další informace najdete zde.

Vysočina

Jak se slaví chanuka

Kde jinde se dozvědět něco o židovském svátku chanuka než v židovské čtvrti v Třebíči? V Zadní synagoze se setkáte s výrobci košer kávy, bude připravena i malá ochutnávka, připraveny jsou především prohlídky židovské domácnosti za svitu svíček. V ceně vstupenky na prohlídku je sklenička košer vína. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Adventní zabijačka

První adventní víkend se na zámku Lysice uskuteční sváteční prohlídky. Řeknete si při nich něco o šlechtických Vánocích a projdete si vánočně vyzdobené interiéry. Jako každý rok, tak ani letos nebude chybět drobný adventní jarmark, kde si budete moci vyrobit vlastní vánoční dekorace. A především budou přichystány zabijačkové dobroty nebo medovina a punč. Více zde.

Olomoucký kraj

Vánoční prohlídka

Projděte se vánočně vyzdobeným hradem Šternberk. Na první prosincovou sobotu jsou plánovány prohlídky, kde se dozvíte nejen informace o historii památky, ale také něco o vánočních zvycích a tradicích, jak se dodržovaly v minulosti mezi šlechtou i prostým lidem. K vidění budou také historické betlémy. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Mikulášský jarmek

Lidové zvyky a obyčeje, tradiční řemesla a mnoho dalšího bude k vidění na Valašském mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboucích. Nalaďte se na nadcházející svátky lokální gastronomií, nebude chybět kyselice nebo jehněčí na rožni, ale také vystoupeními folklorních souborů a kapel. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Netradiční chutě

Vyrazte o první prosincové neděli do ostravského Cooltouru. Kromě originálních vánočně laděných výrobků budete také moci ochutnat netradiční jídla, s nimiž se každý den nesetkáte, nebo i tradiční pokrmy, ale moderně pojaté. V nabídce budou třeba i raw sladkosti a cukroví. Vstupné na akci je dobrovolné. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám