Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte festival esoteriky, pochutnejte si na street foodu

Novinky, mšv

Konečně přišel duben a s ním snad i nefalšované jarní počasí. O víkendu se na mnoha turistických atrakcích zahajuje návštěvnická sezóna, pokud se však více zajímáte o svého ducha, vyrazte do Olomouce na festival ezoteriky. Pokud vám naopak více záleží na tom, co máte v žaludku, v Kutné Hoře se uskuteční první festival zasvěcený street foodu.

Foto: Profimedia.cz

Burgery patří ke street foodové klasice. Vyrazit na ně můžete do Kutné Hory. Ilustrační foto

Článek
Praha

Běh Prahou

Na apríla se v hlavním městě koná jeden z prvních letošních závodů. Sportisimo půl maraton je určen všem, kteří chtějí po dlouhé zimě pořádně protáhnout kosti a svaly a proběhnout se krásným prostředím historické Prahy. Startuje se z náměstí Jana Palacha, trasa pokračuje směrem na Karlův most. Více se dozvíte zde.

Kampa střed světa

V sobotu bude Kampa středem světa. Ožije totiž mnoha akcemi. Těšit se můžete třeba na komentované procházky nebo i kulturní program. K vidění budou dobové fotografie, divadelní kabaret nebo hudební vystoupení. Vstupné je zdarma a detaily najdete zde.

Vlastivědné vycházky

V dubnu pokračuje oblíbená série vlastivědných vycházek, které pořádá Prague City Tourism. Na několik se můžete těšit i o prvním víkendu. V sobotu je na výběr mezi procházkou po místech, kde žily významné osobnosti světové i domácí hudby nebo se můžete vydat po stopách Franze Kafky. Nedělní program a další podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Mini street food

V Kutné Hoře se na apríla uskuteční první malý festival street foodu neboli pouličního stravování. Těšit se můžete třeba na burgery, quesadilly, ale na své si přijdou i milovníci sladkého, pro které budou nachystány čokoládové dorty a spousta minidezertů. Akce se uskuteční od 11 do 18 hodin u vily U Varhanáře, která je v těsné blízkosti chrámu sv. Barbory. Další informace naleznete zde.

Smrtná neděle

První dubnovou neděli zahajuje skanzen v Kouřimi novou sezónu. Pokud rádi nahlížíte pod roušku tradicím, budete o víkendu svědky jednoho z nejstarších zvyků, takzvané vynášení smrtky. Tento obyčej se navíc rekonstruuje pouze jednou za tři roky. Připraven je také bohatý doprovodný program a jistě i spousta poučení. Více zde.

Jihočeský kraj

Velikonoční jarmark

Velikonoce, svátky jara jsou už za dveřmi. U této příležitosti se proto v sobotu v Písku uskuteční velikonoční jarmark. Ten nabídne kromě stánků se zbožím a pochutinami také kulturní program. Později odpoledne začne vynášení Morany a průvod městem k řece. Podrobnosti o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Nepomucké trhy

V sobotu se v Nepomuku zahajují tradiční trhy, které se budou konat jednou měsíčně až do listopadu. Návštěvníci se mohou těšit především na regionální potraviny, ať už zeleninu či nejrůznější pochutiny. Na apríla bude trh spojen s velikonoční tematikou. Najdete tu proto i stánky s dekoracemi, ale budete moci načerpat také inspiraci na malování kraslic nebo si na místě upletete pomlázku. Detailní informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Zahájení sezóny

O víkendu se bude zahajovat letní návštěvnická sezóna na zámcích Bečov či Kynžvart. V Bečově se letos poprvé můžete těšit na tradiční prohlídky relikviáře svatého Maura, v Kynžvartu budou prohlídky doplněny také krátkými kytarovými vystoupeními. Na odpoledne je pak připraveno povídání o zámeckých erbech. Více najdete zde a zde.

Ústecký kraj

První republika

V sobotu se návštěvníkům otevřou brány duchcovského zámku, kde bude zahájena letní sezóna. Kromě klasických prohlídek bude ale k vidění především letošní první výstava. V expozici budete moci zhlédnout snímky fotografa Angela Purgerta pod názvem První republika. Tu bude zámek hostit až do 4. června. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Renesanční hodování

Zámecká kuchyně na zámku Frýdlant se počátkem letošní návštěvnické sezóny změní na kuchyni renesanční. Připravovat se v ní budou pochoutky z tohoto období, ať už to bude maso, kaše či pomazánky. Dostane se i na otázky všech zvídavých gurmánů a možná si od kuchaře vyprosíte i nějaký recept. Kromě kuchyně navíc renesancí ožije celý zámek. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Svátky hudby

Kaple Zjevení Páně ve Smiřicích bude hostit již 14. ročník hudebního festivalu, u jehož zrodu stál známý houslový umělec Jaroslav Svěcený. Na akci se představí spousta českých i zahraničních interpretů hrající různé žánry, na své si přijdou jak příznivci vážně hudby, tak populární. Prostor dostane i jihoamerická hudba. Festival se koná až do 16. dubna. Podrobný program najdete zde.

Pardubický kraj

Vítání jara

V neděli odpoledne začne v Pardubicích vítání jara aneb vynášení smrti. Program odstartuje ve 14:00 hodin, ale připraven je i bohatý doprovodný program. Folklórní soubor Baldrián připomene písničky, tance či zvyky z období konce masopustu, půstu a Velikonoc. Další informace se dozvíte zde.

Vysočina

Večerní koncert

Patříte-li mezi příznivce klasické hudby, neopomeňte, že v sobotu se v rodném domě Gustava Mahlera v Kališti, koná pěvecký koncert. Vyslechnete si na něm českou sopranistu Zuzanu Kohoutovou, kterou bude doprovázet maďarská klavíristka Gabriella Gyöker. Zazní proto skladby několika maďarských autorů, mimo to i výběr z díla Antonína Dvořáka. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Ze sklepa do sklepa

První dubnovou sobotu se ve Velkých Bílovicích uskuteční největší ochutnávka vín. Na 12. ročníků akce Ze sklepa do sklepa se otevře přes 50 vinařských sklípků, kde bude návštěvníkům nabídnuto to nejlepší z bílých, červených i růžových vín. Akci doprovodí tradiční cimbálovka. Každý návštěvník dostane skleničku, mapu, ale bude také moci zdarma využít pendlující autobusové dopravy. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Esoterický festival

Věříte na energie, čakry nebo sílu myšlení? Pak si nenechte ujít esoterický festival, který o víkendu proběhne v Olomouci. Najdete tu celou řadu odborníků na nejrůznější disciplíny, kteří vám rádi pomohou s řešením problémů. Připraveny jsou také přednášky nebo meditační a jiné dílny. Více zde.

Zlínský kraj

Hodová veselice

Někdy není na škodu se pořádně nadlábnout. Na apríla se bude v Muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí slavit jubilejních 10 000 návštěvníků. K této příležitosti budou přichystány nefalšované zabijačkové hody. Nebude chybět ani soutěž o nejlepší domácí tlačenku a co víc, akce je zdarma. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Začátek sezóny s jarmarkem

Kromě toho, že prvního dubna začíná návštěvnická sezóna na zámku v Linhartovech, zahájení doprovodí také velikonoční jarmark. Na první jarní akci se můžete těšit na stánky s dekoracemi, ale i nejrůznějšími pochutinami — sýry, masovými výrobky, ale i tradičními perníčky či frgály. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám