Hlavní obsah

Tipy na víkend: Čekají vás zimní závody či tradiční staročeská zabijačka

Novinky, dov

Splňte si své novoroční předsevzetí a prověřte svou fyzičku v zimních závodech na běžkách či jen tak po svých. Můžete začít přípravu na své první letošní cestovatelské dobrodružství - inspirovat vás mohou přednášky na cestovatelském festivalu, nebo exhibice unikátních památek z daleké Asie. Pokud chcete potěšit spíše své žaludky, vydejte se ochutnat zabijačkové speciality.

Foto: Profimedia.cz

Prověřte svou fyzičku na zimních závodech. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výstava Cranach ze všech stran

Návštěvníci budou mít tento víkend poslední možnost ve Štenberském paláci vidět výstavu děl německého renesančního malíře Cranacha. Pod vedením lektora si budete moct nakreslit svou vlastní kopii Cranachových obrazů pomocí technik, které používal sám malíř. A kdo by si aspoň trochu nepřál malovat jako Cranach. Více informací k výstavě najdete zde.

Tajemství noční zoo

Zatímco se mnohá zvířata po setmění ukládají ke spánku, noční druhy se naopak probouzí, a vy je můžete vidět v jejich živlu. V doprovodu zkušeného průvodce si budete moct tuto sobotu užít kouzlo potemnělé noční pražské zoo. Protože kapacita návštěvníků je omezená, raději si vybraný termín zarezervujte. Více informací najdete zde.

Čínský nový rok

Vypravte se v sobotu za kulturou a oslavte nový čínský rok. V pražském Rudolfinu se uskuteční koncert Pražské komorní filharmonie, na němž budou představeny skladby českých i evropských velikánů, okořeněné tradičními čínskými melodiemi. Přijďte přivítat rok ohnivého kohouta, lístky jsou stále k dispozici, jejich cena se pohybuje v průměru kolem 500 korun, najdete zde ovšem i lístky za 350 nebo 990. Více zde.

Středočeský kraj

Staročeská zabíjačka

Zoopark Zelčín zve tento víkend na tradiční Staročeskou zabíjačku. V hostinci U Bedřicha se můžete těšit na jelítka, jitrnice, tlačenku, ovar, škvarky a jiné zabíjačkové speciality. Pro jistotu si na akci rezervujte místa. Více informací najdete zde.

Zimní běh

Kila nabraná během svátků můžete shodit v sobotu na zimním běhu Litní a zámeckým parkem, který je určen pro širokou veřejnost, zavilé sportovce i rodiny s dětmi. Hlavní závod na sedm a půl kilometru začíná ve 12:00 hodin, pro děti jsou připravené kratší tratě. Více informací o závodu najdete zde.

Jihočeský kraj

Tajemná Indonésie

Netradiční výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích vám představí tajemství indonéského pralesa. Tamtamy času je exhibice zkoumající neprobádané oblasti Nové Guinee, Indonésie, Pacifiku a Šalamounových ostrovů pomocí stovky autentických předmětů a velkoformátových fotografií. Více informací o výstavě najdete zde.

Plzeňský kraj

Letem světem

V Přešticích se v sobotu 21. ledna otevře festival Letem světem, který vás na nový rok inspiruje k dobrodružným výpravám. Návštěvníky čekají přednášky, výstavy fotografií a artefaktů, hudební program a workshopy. Více informací k festivalu najdete zde.

Karlovarský kraj

Terakotová armáda

V prostorách karlovarského hotelu Thermal na vás bude o víkendu čekat 70 soch čínských vojáků císaře Čching Š-chuang-Ti, kteří měli vladaře chránit v posmrtném životě. Žádná ze soch terakotové armády není stejná - její tvůrci věřili, že čím realističtější jednotlivé sochy budou, tím více pomohou na onom světě svému vládci. Více informací o výstavě najdete zde.

Ústecký kraj

Zimní bitva

K tradičním podbořanským akcím Zimní bitva už prostě patří. Středověkou řežbu bude možné vidět tuto sobotu 21. ledna. Letos už 23. ročník bitvy bude věnován období panování císaře římského a krále českého Karla IV., který v Podbořanech sám rozhodne o sporu dvou místních pánů. Více informací o středověké bitvě najdete zde.

Liberecký kraj

Jizerské tisícovky

V sobotu 21. ledna budou mít účastníci akce Jizerské tisícovky za úkol navštívit co nejvíce tisícových vrcholů Jizerských hor v daný den. Startuje se v 6:00 ráno ve městě Tanvald a končí v 21:00 hodin. Nezapomeňte si pořádně namazat běžky! Více informací k závodu najdete zde.

Královéhradecký kraj

Broumovský klášter od sklepa po půdu

Místa, která jsou obvykle návštěvníkům nepřístupná, se v sobotu 21. ledna otevřou všem zájemcům o unikátní prohlídku Broumovského kláštera. Návštěvníci uvidí např. kopii Turínského plátna, knihovnu se vzácnými svazky, historické relikviáře, rozsáhlá sklepení, opatskou galerii, nebo novou výstavu Poklady z depozitářů. Více informací o prohlídce najdete zde.

Pardubický kraj

Noční prohlídky kláštera Králíky

Pod rouškou noci se s průvodcem můžete tuto sobotu vydat na prohlídku kláštera Králíky. Noční prohlídky začínají od 19:30 - projdete se ambity, kryptou, kaplí Svatých schodů, kostelem i klášterní zahradou. Nezapomeňte si udělat rezervaci a teple se obléct. Více informací k prohlídkám najdete zde.

Vysočina

Výstava Čestmíra Kafky

Tento víkend bude poslední příležitostí vidět výstavu děl jednoho z nejvýznamnějších umělců poválečné generace, Čestmíra Kafky. Exhibice v OGV (Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě) je retrospektivním pohledem do umělcovy tvorby a vrací ho zpět na Vysočinu, odkud čerpal svou inspiraci. Více informací k výstavě naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Prohlídky bývalé káznice

V sobotu 21. ledna bude mezi 10:00 a 13:00 hodinou veřejnosti přístupná bývalá krajská věznice v Brně na Cejlu. Historie komplexu sahá až do 18. století a sloužil různým účelům - v jeho prostorách býval sirotčinec, původně zamýšlená věznice a docházelo zde také k popravám politických odpůrců nacismu a komunismu. Káznice na Cejlu byla využívána až do roku 1955, kdy byla postavena věznice v Brně - Bohunicích. Více informací k prohlídkám najdete zde.

Olomoucký kraj

Závod kolem Paprsku

U horské chaty Paprsek odstartuje v sobotu 21. ledna Patnáctka, slavný závod v klasickém běhu na lyžích. Akce začne v pravé poledne a závodit můžete v kategoriích muži, ženy, dorostenci a dorostenky. Více informací k závodu najdete zde.

Zlínský kraj

Čokoládový festival

Pokud vás ještě od Vánoc nepřešla mlsná, vyrazte od 20. do 22. ledna do Zlína, kde ve sportovní hale Euronics proběhne Čokoládový festival. Akce pořádaná agenturou ChrisFromParis připravila pro návštěvníky degustace, stánkový prodej, výstavu, a dokonce i workshopy pro ty, kdo má zájem se naučit vařit s čokoládou. Více informací o festivalu najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Lysohorská 24

Extrémní dvoudenní závod, který prověří nejen vaši sílu, ale i psychickou odolnost, proběhne tento víkend u Lysé hory. Vyhraje ten, kdo během 24 hodin nejvícekrát vystoupí z místa startu (pila v Ostravici) na Lysou horu. Převýšení na trase je zhruba 700 metrů a odvážlivce bude trápit mráz, únava a všudypřítomná tma, větší část závodu se účastníci pohybují za svitu čelovek. Více informací o závodu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám