Hlavní obsah

Tipy na akce do konce roku: Vydejte se na silvestrovský výšlap nebo zabijačku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec roku už klepe na dveře. Než se však prosinec přehoupne do ledna, stihnete ještě několik akcí. S dětmi se můžete vypravit třeba na speciální program a komentovaná krmení do zoo, v Praze se tradičně koná Týden sportu zdarma. Pokud dáváte přednost jídlu, vyrazte na zabijačku. A na silvestra i Nový rok můžete pro lepší svědomí vyšlápnout na kopec.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Vánoce v zoo

Zpříjemněte si konec roku procházkou na čerstvém vzduchu. Od soboty do pondělí je v pražské zoo připravena série komentovaných krmení, při kterých zvířátka dostanou ochutnat i dárky od návštěvníků. Setkáte se mimo jiné se žirafami, zubry, slony, velkými želvami nebo gorilami. Více informací najdete zde.

Týden sportu

Od prvního vánočního svátku až do konce roku se v hlavním městě otevírá řada sportovišť zcela zdarma. Přijďte si vyzkoušet nepřeberné množství tradičních i netradičních aktivit jako squash, tenis, jízdu na koni nebo softball. Návštěvu si pro každoroční velký zájem a vytíženost raději zarezervuje dopředu. Podrobnosti najdete zde.

Vycházka po hřbitově

Myslíte, že hřbitov není ideálním místem, kde se před koncem roku procházet? Možná změníte názor, až si projdete ten Malostranský a seznámíte se s jeho historií. Původně byl určen obětem morových epidemií, časem se ale rozrostl a pohřbeny jsou na něm i známé osobnosti. Vstup na exkurzi je zdarma. Více naleznete zde.

Dětský silvestr

Užijte si s dětmi závěr roku na bobové dráze na Proseku. Rodinné odpoledne nabídne množství her a soutěží, za splněné úkoly můžete získat hodnotné ceny. Přichystány jsou také jízdy na dráze zdarma nebo opékání buřtů. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Vánoční muzeum

Přijďte si zpříjemnit víkend do Muzea veteránů Radovesnice II. Budete si moct odpočinout od povánočního shonu, dát si svařené víno, domácí cukroví nebo perníčky ve tvaru traktorů. Samozřejmě si budete moci prohlédnout muzejní expozici, kde najdete motocykly, automobily nebo právě traktory. Další informace zde.

Výšlap na Blaník

Přijďte se na přelomu dekády provětrat. Na silvestra i Nový rok vyšlápněte na mytickou horu Blaník až k rozhledně, z níž lze za dobré viditelnosti dohlédnout až na Prahu. Na vrcholu vás čeká drobné občerstvení nebo malé suvenýry k zakoupení. Více informací zde.

Večerní prohlídky

Přijďte se podívat, jak to vypadá na zámku Loučeň po setmění. V neděli vám na cestu posvítí desítky svíček, setkáte se také s místními obyvateli, třeba kněžnou, která se s přítelkyněmi chystá vyvolávat duchy. Čeká vás také několik překvapení. Jde navíc o poslední noční prohlídku, kterou si v tomto roce budete moct užít. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Výstup na Javorník

Pokud na sklonku roku zatoužíte po čerstvém vzduchu, budete moci vyrazit na výšlap na Javorník. Místní i návštěvníci jsou zváni o silvestru a na Nový rok k výstupu na rozhlednu Karla Klostermanna. Připraven je hudební program i něco k zakousnutí. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Vánoce na zámku

Od druhého svátku vánočního až do konce roku můžete vyrazit na zámek Horšovský Týn. Otevřeno je denně a při prohlídce vyzdobených prostor památky se seznámíte s historií Vánoc, stromků, ozdob nebo betlémů. Zavítáte také do provoněné kuchyně. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Novoroční běh

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Neotálejte a vyběhněte prvního ledna na závod v Lokti, kterého se mohou zúčastnit příznivci běhu jakéhokoli věku, kteří chtějí novou dekádu zahájit pohybem. Závod startuje ve 14:00 hodin od radnice a trasa je dlouhá 2,6 kilometru. Více informací zde.

Ústecký kraj

Vánoční výstava

Užijte si vánoční období naplno a seznamte se s jeho historií a tradicemi. Až do konce roku můžete na Šluknovském zámku navštívit interaktivní výstavu, kde budete moci obdivovat historické vánoční dekorace, poznáte zvyky a další. Více se dozvíte zde.

Výšlap na Radobýl

Vydejte se prvního ledna na nenáročný 55. výšlap na Radobýl, kopec, z něhož kdysi shlížel také básník Karel Hynek Mácha. Ze sídliště Cihelna vede 2,7 kilometru dlouhá trasa, která navazuje na Vinařské naučné stezky. Všichni účastníci se mohou těšit také na pamětní list, k zakoupení bude známka Novoroční čtyřlístek. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

O nejlepší česnečku

Přijďte se na Nový rok zahřát dobrou polévkou. V Harrachově se na Nový rok uskuteční soutěž o nejlepší česnečku, do níž se může zapojit každý. O vítězi následně rozhodnout sami návštěvníci, kteří do poslední chvíle nebudou vědět, kdo jejich oblíbený vzorek uvařil. Vybraná částka z akce poputuje místní základní škole. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční koledování

Máte rádi vánoční tradice? Přičichněte k nim v rámci akce Jesličkáři, která se uskuteční v neděli v Rudrově mlýně v Ratibořicích. Jde o koledu s lidovou pastýřskou hrou, ve které se hned po Božím hodu oslavuje narození Ježíška. Bude se zpívat, recitovat, poslechnete si také vyprávění o lidových zvycích a pokocháte se vánočně vyzdobeným mlýnem. Na akci je ovšem nutná rezervace. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Silvestr u pramene

Užijte si s dětmi silvestr v předstihu. V pondělí se můžete vypravit, jako spousta dalších turistů, k prameni řeky Chrudimky, kde proběhne tradiční, již 36. setkání. Vyrazit můžete například z Hlinska, odkud přichází nejvíce lidí. Na místě bude zajištěn prodej medoviny a buřtů, které se budou následné opékat na ohni. Více najdete zde.

Vysočina

Prohlídka zoo

Vydejte se o víkendu do jihlavské zoo, kde budou probíhat večerní vánoční prohlídky. Kromě toho, že jde o nevšední zážitek, vás čeká i řada překvapení. Jde o akci, která navíc nadchne nejen rodiny s dětmi, protože se k vám přidá zoolog, díky kterému se dozvíte spoustu zajímavostí ze zvířecí říše. Rezervace předem nutností. Další informace najdete zde.

Vánoce v Telči

Odpočiňte si po Vánocích od koled. V Telči se od pátku do pondělí konají hudební prázdniny, což znamená čtyři koncerty rozličných těles na zámku. Zahrají vám kapely Nezmaři, Epydemye, nebo Žalman a spol. Více se o účinkujících dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Prohlídka s baterkami

Vypravte se o víkendu s dětmi na zámek Miroslav. Na tradiční prohlídky ale zapomeňte, tentokrát si procházku zámkem vychutnáte v podvečerních hodinách pouze za svitu baterek. Návštěvu si můžete zpestřit také místní strašidelnou stezkou, ale jen v případě, že si na ni troufnete. Více naleznete zde.

Olomoucký kraj

Silvestr na hradě

Přijďte se rozloučit s uplynulým rokem na hrad Šternberk. Kromě vánočně laděných prohlídek se můžete těšit i na další program. Nebude chybět občerstvení, k potěše návštěvníků zahraje flašinetářka. Aktivní jedinci si pak mohou vyzkoušet orientační závody v krátkém bludišti, kde si vyzkouší orientaci na malém prostoru. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Výšlap na rozhlednu

Pokud chcete silvestr a Nový rok strávit poklidně v teple svých domovů, vydejte se na předsilvestrovský výšlap. Třeba na rozhlednu Zdenička v Hříběcích horách. Do obce Zdounek, odkud se můžete na cestu vydat, vás dopraví mimořádný vlak Hurvínek jedoucí na trati Kroměříž - Zborovice. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Zabijačka v pivovaru

Nestačilo vám vánoční obžerství? Pak se v sobotu vypravte do Beskydského pivovárku v Ostravici, kde se uskuteční staročeská zabijačka. Ochutnat budete moci tradiční speciality v podobě jitrnic nebo jelítek, mistr řezník vám rovněž ukáže jejich výrobu. Chybět nebude ani pivo na zapití. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám