Hlavní obsah

Tibet zlevňuje vstupy do památek, chce získat zpět turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Tibetské úřady sníží v zimě cenu vstupného do nejnavštěvovanějších památek, jako je palác Potála v tibetské metropoli Lhasa. Cílem opatření je oživit zájem turistů, který klesl po březnových demonstracích proti čínské nadvládě. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Buddhismus ke kultuře i každodennosti Tibetu neodmyslitelně patří.

Článek

Od pondělí 20. října budou až do 20. dubna ceny vstupenek do nejvyhledávanějších turistických lokalit v tomto himálajském regionu zredukovány na polovinu, citovala Nová Čína náměstka ředitele tibetského turistického úřadu Wang Sung-pchinga.

Čínští turisté byli znovu do Tibetu vpuštěni v dubnu

V prvních šesti měsících letošního roku navštívilo Tibet 340.000 lidí, což znamená pokles o 69 procent oproti roku předchozímu. Hlavní vinu na tom nese uzavření oblasti pro turisty po protivládních nepokojích vedených buddhistickými mnichy, které začaly ve Lhase 10. března, v den výročí neúspěšného tibetského povstání z roku 1959.

Protesty po čtyřech dnech přerostly v násilí, jež si podle oficiálních údajů vyžádalo přes 20 mrtvých. Tibetské exilové organizace uvádějí od sto čtyřiceti až po několik set obětí, nejen v Tibetu, ale i v sousedních čínských provinciích, kam se nepokoje rozšířily.

Čínští turisté byli znovu do Tibetu vpuštěni v dubnu, o měsíc později dostali povolení občané Hongkongu, Macaa a Tchaj-wanu. Zahraniční návštěvníci se na tibetské území vrátili v červnu.

:. Palác Potálafoto: Profimedia

K nejvýznamnějším tibetským památkám patří tradiční zimní sídlo dalajlámů Potála, které je považováno za vrchol tibetské architektury a je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Mohutné paláce Potály, tvořící dominantu Lhasy, ukrývají hrobky dalajlámů, svatyně a místnosti, kde duchovní i světští vůdcové Tibeťanů žili. Dnes však Potála zeje prázdnotou, protože čtrnáctý dalajláma Tändzin Gjamccho uprchl v roce 1959 během protičínského povstání před čínskými jednotkami do zahraničí a nyní pobývá v exilu v indické Dharamsále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám