Hlavní obsah

Tenerife a Fuerteventura nadchnou drsnou krajinou a přírodními unikáty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpočinek na plážích hraje na Kanárských ostrovech prim. Tenerife a Fuerteventura ale dokážou nadchnout i oslnivou drsnou krajinou, která mnohde působí jako z jiné planety. K výletům lákají například národní parky se sopkami nebo ostrůvek známý populací vzácného ptactva.

Foto: Profimedia.cz

Vulkán Teide se tyčí do výšky 3718 metrů nad mořem.

Článek

Charakter Kanárských ostrovů velmi určuje jejich sopečný původ, díky němuž je krajina už na první pohled odlišná. Na některých místech je pustá a holá, zatímco jinde překypuje životem a zelení. Kdo proto rád tráví dovolenou aktivněji, a nejen na pláži, tomu nabízejí ostrovy Tenerife i Fuerteventura dostatečné vyžití.

K návštěvě vybízejí například sopky, třeba Teide ve stejnojmenném národním parku na Tenerife, který je tím vůbec největším a nejstarším na Kanárských ostrovech. Krátery, řeky ztuhlé a zkamenělé lávy lemují okolí vulkánu, jenž se tyčí do výšky 3718 metrů, a vytvářejí přírodní podívanou vyvedenou v mnoha různých barvách. Park je díky síti silnic dobře přístupný, nabízí množství zastávek i vyhlídkových bodů.

Foto: Profimedia.cz

Pyramidy v Güímaru se podobají těm ve Střední a Jižní Americe, jsou ale mnohem mladší.

Z národního parku už to není daleko ke stupňovitým pyramidám v Güímaru, které svým vzezřením připomenou podobné stavby ve Střední a Jižní Americe. Nejsou však zdaleka tak staré, pocházejí z 19. století a původně se mělo za to, že jde jen o haldy odházených kamenů, které rolníci nahromadili při orbě na poli. Podle všeho ale podobné stavby existovaly již dříve i jinde na ostrově. Dodnes se ovšem vedou spory, k jakému účelu pyramidy sloužily.

Nutno podotknout, že srpen patří k nejteplejším měsícům na Kanárských ostrovech, proto je záhodno vyrazit na výlety dopoledne a později se pak svlažit v moři. Ke koupání vybízejí samozřejmě mnohé zlatavé pláže, za méně tradičním zážitkem lze vyrazit do přírodního koupaliště v Garachicu, kde jsou návštěvníci před mořskými vlnami částečně chráněni kamennou bariérou.

Foto: Profimedia.cz

Ke koupání lákají přírodní bazény v Garachicu.

Foto: Profimedia.cz

Černá lávová pole s borovicemi jsou pro Tenerife typická.

Na mnoha místech na ostrově se nacházejí také fascinující černá lávová pole protkaná zelenými kanárskými borovicemi. Jde o velmi kontrastní místa, která by neměla být z výletního itineráře vynechána.

Do největší pouštní oblasti

Obdobná podívaná na návštěvníky čeká také na Fuerteventuře, druhém největším Kanárském ostrově. Také zde se do krajiny promítá sopečný původ a návštěvníci se mohou vypravit například k vulkánu Tindaya, který byl v minulosti považován za posvátný a magický. V okolí archeologové objevily stovky rytin, které výjimečnost sopky pro někdejší obyvatele potvrzují.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Tindaya byla v minulosti považována za posvátnou.

Při severním cípu Fuerteventury leží ostrůvek Lobos, kam pravidelně vyráží trajekty. Lobos nadchne zejména milovníky křišťálově průzračného moře, které si tu užijí do sytosti. Mimo něj je ale ostrůvek hnízdištěm vzácných ptáků, kteří nežijí nikde jinde na světě. Díky velké diverzitě je ostrůvek chráněnou zónou.

Zdánlivě nekonečné písečné duny jsou k vidění v dalším přírodním parku Corralejo — písek sem přivál vítr ze Sahary a jde o největší pouštní oblast na celých Kanárských ostrovech. Je přes 10 kilometrů dlouhá. A když slunce začne moc pálit, stačí utéct na druhou stranu dun a skočit do moře.

Foto: Profimedia.cz

Corralejo je největší pouštní oblastí na Kanárských ostrovech.

Kanárské ostrovy se minulý týden staly první španělskou destinací, která domácím i zahraničním turistům nabízí uhrazení výdajů souvisejících s koronavirem. Úřady se rozhodly platit návštěvníkům za případné repatriace, léčebné výdaje nebo i náklady spojené s povinnou karanténou.

Slavná muzea v Itálii a Španělsku jsou opět otevřena. Fungují ale s omezením

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám