Hlavní obsah

Teleport do historie, který zahřeje u srdce nejen egyptology

Novinky, Jakub Kynčl, Luxor

Britský archeolog a egyptolog Howard Carter je člověkem, kterého má celý svět neochvějně spojeného s nálezem hrobky faraóna Tutanchamóna, který panoval Egyptu ve 14. století před naším letopočtem. Před několika lety Egypt turistům otevřel dům, který byl Carterovi během pobytu v Luxoru útočištěm. A jistě není nezajímavé si zde udělat desetiminutovou zastávku při návštěvě Údolí králů.

Dům Howarda CarteraVideo: Novinky

 
Článek

Dům, ve kterém Howard Carter žil během svého pobytu v Luxoru, je obklopen hezky udržovanou zahradou a nachází se na okraji cesty vedoucí z Dér el-Bahrí (tedy místa, kde se mimo jiné nachází i zádušní chrám královny Hatšepsut) do Údolí králů. Dům byl zrekonstruován a dovybaven dobovými fotkami a předměty souvisejícími se samotnými vykopávkami.

Na kraji zahrady byla pak navíc postavena replika Tutanchamónovy hrobky, která by měla přesně kopírovat originál. Kdo by však navštěvoval kopii, když je originál stále ještě turistům otevřen jen o pár minut jízdy autem dále? Nějaký ten důvod by se asi našel.

Originál, či kopie hrobky?

Je totiž třeba zohlednit to, že podle studie v originálu hrobky zanechá každý návštěvník 2,8 gramu potu, což samozřejmě poškozuje malby na stěnách. Při otevření repliky hrobky dělal britský Daily Telegraph anketu mezi svými čtenáři, ze které vzešlo, že 58 procent z nich by bylo ochotno navštívit kopii hrobky místo originálu, pokud by to znamenalo pomoc ochraně původní hrobky. Což doopravdy znamená.

Za vstup do originálu hrobky Tutanchamóna se také platí výrazně více peněz - počátkem letošního roku to bylo 100 egyptských liber, tedy asi 310 korun. Ale když už kvůli tomu člověk letěl kus světa, není to tak závratná suma.

Z pláží do Théb

Jen pak nebuďte zklamáni, protože Tutanchamónova hrobka je o poznání menší než některé jiné, které si můžete v Údolí králů prohlédnout. Můžete tak raději navštívit její kopii u domu Howarda Cartera a posléze si dopřát v Údolí králů návštěvu hrobky nějakého významnějšího panovníka. Hlavní ale je odhodlat se vstát z pohodlných pláží Hurghady či Marsa Alam a poznat opravdový Egypt i s jeho kouzelnou historií. A těžko byste hledali lepší místo než právě starověké Théby, tedy dnešní Luxor.

„Luxor je velkým lákadlem a častým cílem českých turistů ubytovaných v oblíbených přímořských letoviscích. Ti rádi věnují tomuto zajímavému fakultativnímu výletu jeden den své dovolené,"  uvedla Simona Fischerová z CK Fischer. A nezbývá než dodat, že ač je jeden den na Luxor tak trochu málo, je to absolutní minimum k tomu, abyste po návratu domů mohli sousedům říci, že jste viděli Egypt. Pravý Egypt, ne jen ten plážový.

Jak do Egypta

Vyjma tradičního spoje Travel Service bojují o přízeň turistů letos také aerolinky Air Cairo, které jsou dceřinnou společností aerolinek EgyptAir. V zimní sezóně létají do Hurghady a Marsy Alam jednou týdně, přičemž jejich služeb využívají nejen některé cestovní kanceláře (např. CK Fischer), ale i nezávislí cestovatelé. Právě Hurghada a Marsa Alam jsou dobrým výchozím bodem pro další přesun do historického města Luxor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám