Hlavní obsah

Tatry lákají zájemce o zimní stanování ve vysokohorském terénu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Simulaci extrémních podmínek zimního táboření si mohou vyzkoušet zájemci na akci Snow camp na slovenském Skalnatém plese ve Vysokých Tatrách. Mluvčí společnosti Tatry Mountain Resorts Zuzana Fabianová Novinky informovala, že zájemci mají k dispozici čtyři termíny: 28. ledna, 11. a 18. února a 4. března.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První zájemci si tak užijí zimní stanování v nadmořské výši 1751 metrů nad mořem už tuto sobotu. „Skupina bude vybavena čelovkami, termo spacími vaky do minus 29 stupňů, šesticentimetrovými karimatkami a balíčkem tuhé instantní stravy. Vše se bude konat pod dohledem zkušeného horského vůdce,“ řekla Fabianová.

Oficiálně povolený stanový tábor pod Lomnickým štítem simuluje podmínky base campů v extrémních horských terénech. „Tento netradiční zážitek doporučujeme všem, kterým nechybí odvaha přespat v otevřeném prostoru při minusových teplotách,“ dodala mluvčí. Na průběh tatranského Snow campu bude dohlížet horský vůdce Peter Tomko.

„Mým úkolem je nejen odevzdat zkušenosti ze stanování a bivakování, ale také kontrola výstroje a rezervního oblečení svěřenců. Účastníci absolvují instruktáž o stavbě stanů v horském terénu v zimním období, dostanou informace o přípravě jídla a nápojů i samotném nocování v těchto podmínkách,“ řekl.

Podle horského vůdce je nejdůležitější si uvědomit, že sníh je voda, z vody je vlhko a z vlhka chlad. „Doporučuji proto zájemcům otužování sprchováním ve studené vodě a procházky v mrazivém počasí,“ dodal Tomko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám