Hlavní obsah

Tallinn - město s krutou historií, které Češi zatím neobjevili

Novinky, Ludmila Hamplová

Estonská metropole patří k hojně navštěvovaným místům Evropy, přesto ji Češi stále neobjevili. Je upravená, přívětivá a otevřená návštěvníkům z celého světa. Její bohatá a místy krutá historie láká stále více turistů.

Foto: Profimedia.cz

Mohutné hradby pevnosti Toompea

Článek

Vanalinn, tedy Staré město, vás vrátí do středověku. Spletité uličky, romantická zákoutí, krásné vyhlídky z hradeb i krásně zdobené chrámy, to vše nabízí perfektně zachovalé centrum Tallinnu. Má stále stejnou atmosféru jako před mnoha staletími. Právě ve středověku zažívalo město svůj největší rozkvět a roky nezměrného bohatství. Tallinn byl významným a bohatým hanzovním městem, a proto z období středověku pochází většina historických památek.

Hradby, kostely, uličky

Při své návštěvě rozhodně nevynechejte prohlídku hradeb, které obepínají více než polovinu Starého města. Jejich starší část pochází až ze třináctého století, novější ze šestnáctého a dodnes se zachovaly obranné věže a brány střežící vstup do města. Na jejich část jsou přilepené malinké staré domy, ve kterých dodnes žijí lidé.

Foto: Profimedia.cz

Ticho naleznete v některém z mnoha kostelů a chrámů. Kousek od sebe zde stojí střídmé protestantské a bohatě zdobené pravoslavné. Většina Estonců se hlásí k některé z protestantských církví a naopak početná ruská menšina k pravoslaví. Jedním z největších je kostel sv. Olafa ze čtrnáctého století. Jeho věž nabízí neopakovatelný výhled na město. Musíte se ale vydrápat do výšky téměř sto metrů úzkým točitým schodištěm.

Foto: Profimedia.cz

Středověk na vás dýchne i v pasáži Sv. Kateřiny, kouzelné uličce, kde nyní sídlí malinké galerie a dílny umělců, kteří zde vyrábějí svoje díla přímo před vašima očima. Koupit si tu můžete keramiku, sklo, obrazy i díla estonských módních tvůrců.

Jen kousek odsud stojí Dominikánské opatství ze třináctého století. Je tak trochu stranou, a tak ho můžete snadno minout. To by ale byla velká škoda, opatství se zachovalo v nezměněné podobě až dodnes. Zapomenout byste neměli ani na jednu z nejstarších lékáren v Evropě. Raeapteek, neboli Radniční lékárna. Je nepřetržitě v provozu už od roku 1415. Prohlédnout si můžete unikátní zdobené dřevěné stropy.

Rozdělené město

Přítomnost Rusů v Estonsku sahá do roku 1710, kdy východní sousedé malou pobaltskou zemi ovládli. Z roku 1718 pochází Kadriorg, který dal Petr Veliký vybudovat jako sídlo pro svoji manželku Kateřinu. Hned naproti stojí velkolepý hrad Tompea a estonský Parlament. Stačí ale ujít pár kroků za hranice Starého města a přejít do Kopli. Zde si ruskou přítomnost uvědomíte mnohem silněji.

Foto: Profimedia.cz

Město je dodnes rozdělené, i když nikde nenajdete dělicí zdi nebo ploty. Třetinu jeho obyvatel tvoří Rusové, kteří jsou vnímáni spíše jako levná pracovní síla, než jako bývalí vládci. Je to dáno tím, že vzdělaní Rusové se buď vrátili zpět do Ruska, nebo odešli do zahraničí, v zemi tak zůstali ti méně úspěšní.

Kousek od hlavního vlakového nádraží leží ruská čtvrť plná oprýskaných, kdysi snad barevných dřevěných domů, která vás vrátí zpět do doby sovětské vlády. Na zdejším tržišti se mluví jen rusky a prodává jen ruské zboží. Sem také chodí nakupovat jen Rusové a chudí Estonci. Oba národy se sobě stále vyhýbají. Často tak můžete být svědky toho, že spolu Rus a Estonec nemluví jedním jazykem. Sice si porozumí, ale Rus bude mluvit rusky a Estonec jedině estonsky.

Krvavá historie

Zcela ruská jsou panelová sídliště, která naštěstí leží daleko od centra, a tak nijak nekazí historická panoramata. Tady si ruskou přítomnost uvědomíte nejsilněji. Paneláky jsou oprýskané, jejich okolí zanedbané a zdejší obyvatelé vypadají poněkud neutěšeně.

Kořeny nevraživosti sahají do historie dvacátého století. Estonsko zažilo jen velmi krátké období samostatnosti, které připomíná památník boje za nezávislost. Na Vabaduse Väljak, neboli náměstí Svobody, najdete obrovský skleněný kříž. Vypadá jako kus ledu a má symbolizovat křehkost svobody a demokracie.

Foto: Archiv, Právo

Země ve dvacátém století zažila okupaci SSSR, příchod wehrmachtu, který místní radostně vítali, a opětovnou okupaci SSSR. Dodnes tak ve vetešnictvích a bazarech najdete vedle sebe ikony s posledním carem, podobizny Lenina, Stalina i hákové kříže nebo třeba hodinky s Hitlerem.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Do Tallinnu se nejlépe dostanete letadlem, využít můžete přímou linku ČSA nebo letět s německou Lufthansou či polskými aeroliniemi LOT. Zpáteční letenka se dá pořídit od šesti tisíc. Ubytování se vyplatí rezervovat a zaplatit předem přes internet, můžete ušetřit i více než třetinu ceny.

Levnější eura

Estonsko letos v lednu přijalo euro, ceny jsou však stejné nebo nižší než u nás. Oběd v restauraci vás vyjde na zhruba 70 až 150 Kč. Zdejší kuchyně je mixem německé, ruské a skandinávské. Snadno tak můžete narazit na řízek s koprovou omáčkou.

Alkohol i oblečení

Levné je i zdejší pivo a další alkoholické nápoje. Proto sem ve velkém přijíždí Skandinávci a hromadně se opíjejí. Alkohol se ale nesmí konzumovat na veřejných místech. Koupit si ho můžete ve speciálních odděleních supermarketů nebo specializovaných obchodech od desáté hodiny ráno do desáté hodiny večer. Levněji vás vyjde i oblečení a obuv. Navíc zde není problém sehnat velké až nadměrné velikosti.

Wi-fi země

Estonsko je právem nazýváno „wi-fi“ zemí, bezdrátové připojení je prakticky všude a zdarma, včetně vlaků. Pozor si dejte na zdejší taxikáře, jsou proslulí okrádáním turistů, stejně jako ti pražští. Vždy se dopředu zeptejte na cenu jízdy. Tallinn je stejně bezpečný jako Praha, proto si v centru hlídejte své osobní věci. Kapesní krádeže jsou zde časté.

www stránky

Pro větší pochopení této zvláštní situace je dobré navštívit Muzeum okupace, které sídlí na okraji Starého města. Díky zdejším expozicím si velice rychle uvědomíte, proč Estonci po právu vnímají sovětskou okupaci jako stejně krutou, jako kdokoliv jiný tu německou, nebo proč se tolik Estonců dalo dobrovolně naverbovat do nacistických služeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Montafon – kousek Švýcarska v Rakousku

Když při jízdě směrem na jihovýchod od Bodamského jezera odbočíte za Bludenzem doleva, dostanete se do 39 kilometrů dlouhého údolí Montafon, nádherné oblasti...

Výběr článků

Načítám