Hlavní obsah

Tajemný dub v Normandii ukrývá kaple už stovky let

Novinky, Lucie Poštolková

Za tajemným několik set let starým dubem putují poutníci každý rok. Ve francouzském městečku Allouville-Bellefosse na konci 17. století udeřil do jednoho z nejstarších stromů blesk. Místo toho, aby strom uschl nebo shořel, stalo se něco nevídaného. Jako zázrakem přežil a obrůstal dále, mezi lidmi se začalo mluvit o zázraku, a proto zde vznikly dvě jedinečné kaple.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve stromě se ukrývá kaple, stará stovky let

 
Článek

Magický pohled na stoletý dub dnes umocňuje zastřešení dutiny a točité schodiště. Podle odborníků zasáhl srdce stromu blesk o 30 000°C, uvedl server Kuriositas.com.

Životní síla dubu tehdy učarovala opata Du Detroitu a otce Du Cerceau natolik, že uvnitř postavili oltář Panny Marie. Později zde vznikly kaple Notre Dame de la Paix ("Naše Paní míru") a Chambre de l'Ermite ("Poustevnický pokoj").

Foto: Profimedia.cz

Dobový pohled na stoletý dub

Městečko leží v Normandii přibližně 50 kilometrů od Ruenu. Majestátní dub byste našli hned vedle tamějšího kostela. Nikdo neví přesně, jak starý strom je, odhady se pohybují od 800 až do 1200 let, uvedl server Amusingplanet.com. Podle všeho tak pamatuje stoletou válku s Brity, morové rány, Revoluci i vládu Napoleona Bonaparta.

Foto: Profimedia.cz

Oltář Panny Marie

Tradičně se tu poutníci schází 15. srpna na svátek Nanebevzetí Panny Marie. Na starém dubu se podepisuje jeho stáří. Část dubu je v současnosti zastřešená, aby byla chráněná proti dešti, sněhu, mrazu, a některé větve jsou podepřeny. Pro místní obyvatele je starý strom symbolem města, říkají mu také "Svatyně moudrosti."

Foto: Profimedia.cz

Tajemná kaple

Foto: Profimedia.cz

Vchod do kaple

Foto: Profimedia.cz

Dub v městečku Allouville-Bellefosse

Foto: Profimedia.cz

Dub v městečku Allouville-Bellefosse

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám