Hlavní obsah

Švýcarské Lenzerheide si získá i náročné sportovce

Novinky, Radek Holub, redaktor časopisu Snow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je pozoruhodné, že v současné globalizované době, kdy se i lyžařské informace šíří rychlostí světla, uniká pozornosti českých lyžařů středisko se 155 km sjezdovek a vzdálené ani ne 700 km z Prahy. Jeho pestré sjezdovky jsou přitom „ergonomicky“ rozmístěné po protilehlých svazích vybíhajících přímo z ubytovacích středisek na jejich úpatí.

Článek

Kdo zná italské Livigno, tomu se vybaví jeho terény i při pohledu na Lenzerheide. Ty zdejší jsou ale přeci jen rozsáhlejší a díky skalnatému Rothornu s členitějším vysokohorským terénem nejsou ani tak monotónní.

Východní strana areálu s vrcholy Piz Scalottas a Stätzerhorn je „dálničního“ typu s mnoha přehlednými a nejčastěji červenými sjezdovkami, zatímco západní je o něco strmější, sněhově lépe zásobená a skýtá i hodnotnější freeridové svezení.

Obě stráně jsou perfektně obsloužené expresními sedačkovými lanovkami a jednosměrně propojené ze Stätzerhornu přes Parpan na Rothorn. V plánu je tento přestup ještě zjednodušit a propojit svahy i v opačném směru, stejně jako dále posílit zasněžování, které v současnosti pokrývá tu nejdůležitější třetinu plochy tratí.

Skipasy
Dospělí 1 – 6 dní58 – 299 CHF
Děti 1 – 6 dní19 – 99 CHF

Hlavní středisko – Lenzerheide – je situováno v plochém průsmyku mezi Churem a Tiefencastelem ve výšce 1 500 m n. m., což už samo o sobě zajišťuje slušnou sněhovou jistotu.

Samotné městečko nemá na švýcarské poměry nijak výrazné charisma, ale ve své přehlednosti a univerzálnosti možná právě o to lépe padne do noty českým návštěvníkům, hledajícím stále na prvním místě praktičnost a dobré lyžování. Noc v apartmánu tu vyjde od zhruba 20 CHF na osobu.

:. Lenzerheide   Foto: Snow

Projekt spojovací lanovky se sousední Arosou, která by sjezdovky rozšířila o dalších 70 km, obyvatelé v červnu 2008 zatím zamítli. Možná je to dobře, protože novou hvězdu nezahltí noví návštěvníci zvědaví na vzniklé druhé největší středisko ve Švýcarsku.

Přesto se lze do Arosy dostat na lyžích už dnes, a to z Rothornu freeridovým itinerářem, který vede přes další sousední areál Tschiertschen opuštěnými údolími zpět do Lenzerheide.

Kromě 3,5 km osvětlené sjezdovky Stätzertäli nad Parpanem a 3,1 km dlouhé sáňkařské dráhy v Churwaldenu se za úplňku nabízí noční sjezd z Rothornu. Na jezeře Heidersee mezi Lenzerheide a Valbellou se běžkuje.

Další informace o lyžařském středisku
Sezónapolovina prosince – polovina dubna
Nadmořská výška1 230–2 865 m n. m.
Typy vleků14x vlek, 1x sedačka, 7x sedačka expres, 5x sedačka krytá, 1x kabinka, 1x visutá kabina
Typy sjezdovek48 % modré, 40 % červené, 12 % černé
Sjezdovky celkem155 km
Z toho s umělým sněhem50 km
Užitečné stránkywww.lenzerheide.com, www.MojeSvycarsko.com

Ubytování

Hotel: 135–190 CHF/os. a noc s polopenzí (Collina)

Apartmán (4 os.): 80–190 CHF/noc (Casa Selva)

Ubytovna: 510–876 CHF/6 dní s polopenzí a 6denním skipasem (Jugendherberge)

Reklama

Související témata:

Související články

Rakouské Alpy - na sjezdovku i metrem

Rakouský Serfaus, Fiss i Ladis trůní na slunečném plató ve výšce 1 500 m nad mořem a vyvoněné hotýlky se sedlovou střechou a bílou peřinou na ní navozují zimní...

Výběr článků

Načítám