Hlavní obsah

Svlékání na Machu Picchu je konec. Turisty kvůli tomu začali zatýkat

Peruánská policie zadržela čtyři zahraniční turisty, kteří se nazí fotografovali a filmovali na Machu Picchu. Dvěma Kanaďanům a dvěma Australanům policie zabavila jejich techniku a později je propustila. Úřady zvýšily dohled u místní nejoblíbenější památky a snaží se bojovat proti novému trendu - nahému focení na Machu Picchu. Informovala o tom agentura AFP.

Machu PicchuVideo: Jakub Marděšić

 
Článek

Peruánská vláda vyhlásila, že kvůli množícímu se počtu případů hodlá od čtvrtka všechny obnažující se turisty na ikonické incké památce oznamovat ambasádám jejich zemí.

Dva mladé Australany ostraha přistihla, jak se fotí a natáčejí zbaveni oblečení v ruinách starobylého sídla vysoko v peruánských Andách. Muži se podle deníku La República snažili ochranku uplatit, aby je nepředala policii, což se jim však nepovedlo. V rukou strážců zákona skončila o pár hodin později i dvojice Kanaďanů, která chtěla zvěčnit na stejném místě svá nahá těla pomocí snímků zachycených na smartphony.

Peruánské úřady považují obnažování se na historických místech spojených s kulturou Inků za porušení zákona, právní řád však za něj nestanovuje trest. Čtveřice mužů byla po několika hodinách propuštěna a jejich videa a fotografie zlikvidovány.

Nejen nahota, i graffiti

Turisté své obnažené fotografie následně vystavují na internetu a sociálních sítích. To vadí peruánskému ministerstvu kultury. Tomu je trnem v oku jakékoli "neuctivé chování” návštěvníků historických míst země. „Bezpečnostní personál bude proti pořizování exhibicionistických fotografií zasahovat," varovalo ministerstvo.

Kromě fotografujících se naháčů se na Machu Picchu rozmohla také vlna graffiti. Minulý týden někdo posprejoval dvanáctiúhelný kámen, který je příkladem vyspělého inckého stavebnictví. Podle peruánských zákonů hrozí za ničení, poškozování, prodej nebo odstranění kterékoli z archeologických památek v zemi tři až osm let vězení a pokuta.

Pohodlí nade vše

Nedaleko Machu Picchu míří turisté v Andách také k ruinám města Choquequirao, ovšem v podstatně menším počtu. To leží na ploše zhruba 1800 hektarů v nadmořské výšce okolo 3000 metrů. Ačkoliv byly zbytky inckého města Choquequirao objeveny dříve, stát jim věnoval menší pozornost a péči než Machu Picchu.

BEZ KOMENTÁŘE: ChoquequiraoVideo: vimeo.com

Peru minulý rok odhalilo plán vybudovat a v roce 2015 spustit k Choquequirao lanovku. To cestovatele a dobrodruhy zděsilo, obávají se totiž, že tím místo ztratí svůj přirozený půvab. Vláda si od tohoto kroku slibuje zvýšení zájmu turistů i jejich úbytek z Machu Picchu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám