Hlavní obsah

Švédský hotel celý z ledu slaví třicáté výročí

Novinky, mšv

Ve Švédsku se na zimu opět otevírá ikonický Icehotel. Na jeho letošní podobě se podílelo 33 umělců z 16 zemí světa, místnosti jsou inspirované například divadlem nebo doupětem kočkovité šelmy. Stavba zhotovená z ledu a sněhu navíc letos slaví třicáté výročí. Za dobu své existence už přivítala přes milion návštěvníků, píše server Standard.

Foto: Profimedia.cz

Podoba jedné z místností v uplynulých letech

Článek

Icehotel v laponské vesničce Jukkasjärvi tradičně vyniká svým detailním zpracováním. Každý rok na něm pracují různí umělci, což se odráží v jeho výsledné podobě — Každý pokoj má unikátní vzhled a je inspirován různými výjevy, často třeba severskou mytologií a podobně.

Letos v hotelu návštěvníci naleznou například pokoj nazvaný kočičí doupě, v němž postel stráží šelma. Jiná z místností je inspirována architekturou řeckého ostrova Santorini, který připomenou malé domečky se zaoblenou střechou a množství schůdků.

Jinde se budou moci nocležníci vyspat na posteli, s níž sousedí velká ledová socha mravence. Pokoj má evokovat život drobného hmyzu v podzemí. Nechybí samozřejmě ani tradiční ledový bar pro všechny hosty, jehož atmosféru dokresluje i působivé nasvícení.

Ke stavbě ambiciózního hotelu se každoročně použije zhruba tisícovka ledových bloků. Kromě toho, že se dá v budově přespat, je možné si zakoupit vstupenku jen na její prohlídku, včetně té s průvodcem. Icehotel je otevřen od poloviny prosince do půli dubna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám