Hlavní obsah

Sv. Jakub v Brně nabídne vyhlídku z ochozu věže

Chrám svatého Jakuba v Brně je svou polohou, rozměry i výškou věže skutečným monumentem v centru moravské metropole. Vždyť gotická stavba je 54 metrů dlouhá, 22 metrů široká a věž má impozantní výšku 92 metrů. Přestože rekonstrukce interiéru kostela byla dokončena teprve před pěti lety, jsou nadále ve špatném stavu střecha, krovy, válkou poničená okna a kamenné prvky.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Z věže svatojakubského chrámu je impozantní pohled na Brno. Po rekonstrukci zde bude veřejně přístupný ochoz.

Článek

Svatojakubská farnost získala na obnovu této národní památky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši necelých 112 milionů korun. Opravy ve sníženém rozsahu nakonec vyjdou kvůli rostoucím cenám na 131 milionů korun.

Částkou deset milionů korun by mohlo přispět také město Brno, které společně s farností plánuje na věži ve výšce 42 metrů veřejně přístupnou vyhlídku. Ukončení oprav a zprovoznění vyhlídky farnost předpokládá začátkem roku 2024.

„Jakub byl vždy městský kostel. Jsme rádi, že můžeme s městem spolupracovat a že se Brno chce stát partnerem pro záchranu památky a projekt i finančně podpořit dotací,“ uvedl farář svatojakubské farnosti Jan Pacner.

Na ústeckou šikmou věž povede venkovní schodiště

Cestování

„Mnohá místa exteriéru (mnohdy ta, která nejsou na první pohled vidět) jsou ve velmi špatném stavu. Rekonstrukce je proto nutná. Více než 80 procent nákladů nám pokryje státní dotace, samotná farnost přispěje minimálně deseti miliony korun, počítáme s vyhlášením sbírky a zapojením sponzorů z řad firem i drobných dárců. Za případný příspěvek města budeme opravdu vděční,“ sdělil Pacner.

Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) se vedení města Brna dohodlo s farností, že přispěje deseti miliony korun na zajištění financování rekonstrukce této významné stavby. „Svatojakubský kostel patří k brněnským dominantám a je často vyhledávaným cílem nejen Brňanů, ale i turistů. Proto je v zájmu města podílet se na záchraně této národní kulturní památky,“ řekl Hladík.

Příspěvky veřejně

„V kostele budou postupně umisťovány informační panely, vysvětlující důvody rekonstrukce a postup jednotlivých oprav. Budou také vytvořeny informační a dárcovské stránky na webu a elektronický systém vybírání příspěvků. Při zvláštních příležitostech, jako je například Noc kostelů, bude probíhat atraktivní videoprojekce. Až bude rekonstrukce dokončena, chtěli bychom novou svatojakubskou vyhlídku ve věži otevřít veřejnosti,“ doplnil náměstek primátorky.

Zámek Lednice je čtvrtstoletí v UNESCO. Kastelánka se za něj už nestydí

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám