Hlavní obsah

Studie: Koupání v mnoha slovenských řekách není bezpečné

Novinky, Jakub Kynčl

Hlasité varování zní ze zprávy, kterou předložil člen Evropského parlamentu, Rumun Victor Bostinaru. Podle jeho zjištění, která prezentoval v Bruselu, na rozdíl od pláží nesplňuje hygienické standardy EU velké množství řek. Co to znamená pro řadového dovolenkáře? Že by měl být ostražitý i na místech, kde by to možná tak úplně neočekával.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ani stav vodních toků v Košicích nebyl podle studie politika Evropského parlamentu vyhovující.

Článek

Mezi destinacemi, které nesplňují v oblasti ošetření odpadních vod hodnoty nařízené Evropskou unií, patří například italská Pisa, řecké Chalkidiki či kyperské středisko Ayia Napa. Španělsko má celkem 1148 nevyhovujících míst, Itálie 443 a Řecko třeba jen 22. Naproti tomu jednoznačně vede Rumunsko s 2476 nevyhovujícími místy. Odpadní vody pak mohou znečišťovat řeky a potoky.

"Tato zpráva ukazuje jak rozsáhlý je problém, který zasahuje státy Evropské unie. Kvalita vody v mnoha zemích se musí zlepšit a musí se najít peníze na to, aby tak mohlo být učiněno. A začít se musí právě tady v Bruselu," uvedl rumunský politik.

Česká republika nemá podle studie žádné nevyhovující místo. Naproti tomu na Slovensku bylo označeno jako nevyhovujících hned 356 míst. Nechybí mezi nimi města jako Bratislava, Košice či Trnava. Skoro to až působí, jako by někdo vzal všechna větší slovenská města a na seznam je zapsal.

Hrozí i pokuty

Studie zohledňovala také způsob sběru vody, její ošetření, vypouštění domácí a průmyslové odpadní vody.

"Když se chystáme poskytnout miliardy eur jako investici do projektů v rámci infrastruktury, musíme žádat vylepšení od těch měst a států, kde je situace v oblasti hygieny vody nevyhovující," uvedl Rumun a dodal, že nezvládnutá hygienická opatření mohou zemím způsobit až miliardové pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám