Hlavní obsah

Středověký důl Jeroným přivítá první zájemce snad už v září

Novinky, jky
Krásno

Po dlouholetém úsilí mnoha lidí by měla být koncem září zpřístupněna Národní kulturní památka důl Jeroným. Novinkám to potvrdil Jiří Loskot z Muzea Sokolov. Důl je zajímavý především tím, že v něm jsou stále patrné stopy po technikách, které se tehdy k těžbě cínu využívaly.

Foto: Petr Uhlík/Muzeum Sokolov

Důl Jeroným bude pro návštěvníky dobrodružnou kratochvílí.

Článek

Důl Jeroným by měl reprezentovat těžbu cínu ve Slavkovském lese v období 16. století, kdy český cín na celoevropském trhu sehrál důležitou roli. Významná část produkce cínu pocházela právě ze Slavkovského lesa.

V dole jsou dosud patrné známky po opracování horniny z tehdejší doby. Stopy po vysekání želízkem a špičákem nebo ohořelé zdi po použití metody žárového dobývání.

Foto: Petr Uhlík/Muzeum Sokolov

Soustava žebříků je pro pohyb v dole klíčová.

„Na zpřístupnění celého dolu Jeroným, včetně vytvoření zázemí pro vstup, bylo několikrát žádáno neúspěšně do Evropských fondů. Přesto se podařilo díky několika menším příspěvkům zpřístupnit alespoň část tohoto unikátního díla. Zázemí prozatím bude umístěné v Krásenském muzeu, kde budou zájemci patřičně vybaveni. Prohlídky budou organizované přes objednávku e-mailem, popř. telefonicky,” řekl Novinkám Loskot.

Autentická atmosféra s důlními lampami

„Protože se jedná o Národní kulturní památku, snažili jsme se minimalizovat zásahy především do stěn a stropů dolu. Prohlídková trasa bude tudíž náročnější, kdy pochozí výška někdy dosahuje pouze 170 cm a sestup je strmější, především pak po schodech. Ke zpřístupnění jsme používali především místní materiál z dolu. V Jeronýmu zatím není zavedena elektrika, proto budou návštěvníci vybaveni důlními lampami,“ informoval Jiří Loskot.

Foto: Petr Uhlík/Muzeum Sokolov

Svítit si budou lidé v dole sami.

Tím by však práce na zpřístupnění dolu neměly skončit. „Do budoucna se chystáme vybudovat překop do bývalých opuštěných důlních děl, abychom tak návštěvníkům zpřístupnili i větší dosud nepřístupnou část dolu. K tomu samozřejmě bude potřeba vybudovat zázemí pro vstup přímo na místě,“ zdůraznil na závěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám