Hlavní obsah

Srbsko: Krásy a zajímavosti země, kterou zná jen málokdo

Novinky, Miroslav Vinkler

Nasednete do auta, přejedete u Břeclavi česko-slovenskou hranici a za necelých sedm hodin můžete usednout na terase některé z mnoha kaváren v centru srbské metropole, Bělehradu, nad soutokem Sávy a Dunaje.

Foto: Profimedia.cz

Bělehrad

Článek

Srbsko je země jako stvořená pro poznávání a zážitkovou dovolenou s okouzlující atmosférou, kde čas neplyne tak hekticky, jak jsme zvyklí doma. Není bez zajímavosti, že respektovaný turistický průvodce Lonely Planet označil Srbsko za jednu z nejlepších destinací roku 2015.

Záleží jen a pouze na vás, zda zvolíte poznávání relaxační, nebo aktivní pobyt plný pohybu. Na své si přijdou např. vyznavači pěší turistiky nebo treku na kole.

Nejlepší je začít v Bělehradě, který nabízí řadu památek. Velkou výhodou je, že staré město lze projít po jedné trase a den na jeho prohlídku postačí. Orientační plán dostanete v infocentru a pak už je jen na vás, co hlavně chcete vidět.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála sv. Sávy

Památkou zapsanou na seznamu kulturního dědictví UNESCO je pravoslavný chrám sv. Sávy. Minout nelze ani bělehradskou pevnost Kalemegdan nebo třeba muzeum Nikoly Tesly.

Pro další rozhodování, co vidět a zkusit v Srbsku, máme na výběr dost možností: hornaté východní a jižní Srbsko nabízí řadu antických a středověkých památek, severovýchodní hranici lemuje modrý a na ryby bohatý Dunaj, západní Srbsko je ryzí národní folklór, severní část Vojvodina – hospodářsky vyspělá nížinatá a zemědělská oblast s historicky silným německým a maďarským vlivem.

Po modrém Dunaji

Kouzelná a romantická je cesta kolem Dunaje. Nepochybíme, když začneme krajinou Deliblatské peščary, která je největším pozůstatkem pouštní krajiny v Evropě, s návštěvou banátské Bele Crkve, městečka poblíž rumunské hranice. Nachází se tam veliká tržnice a v ní je k vidění i k ochutnání množství ovoce, zeleniny, sýrů a dalších místních produktů.

Kdo bude mít štěstí, může si tam povykládat s některými staršími lidmi i česky. Vedlejší vesnice se totiž jmenuje, nikoliv pro nic za nic, Češko Selo.

Z přístavu Stará Palanka nás prám přepraví přes Dunaj do vesnice Ram s tureckou středověkou pevností. Odtud putujeme podél skutečně modrého Dunaje lemovaného malými městečky, rybími restauracemi, středověkou pevností Golubac a archeologickým nalezištěm Lepenski Vir, územím národního parku Djerdap, k jedinečné přírodní kráse — Železným vratům.

Foto: Profimedia.cz

Soutěska Železná vrata

Délku soutěsky uvádějí různé zdroje mezi 100 až 150 kilometry a v nejužším místě má 150 metrů. V roce 1972 byla dokončena přehrada dlouhá 1200 a vysoká 63 metrů s elektrárnou. Nad ní vzniklo jezero o ploše více než 250 km², hluboké až 92 metrů.

Komu nestačí pohled z pevniny, může využít nabídky na projížďku motorovou lodí a uvidět Trajanovu tabuli, do skály vytesanou a zdobenou kamennou desku z doby římského císaře Trajana, o kousek dál, na rumunské straně řeky, zase můžete obdivovat 40 metrů vysokou novodobou skulpturu dáckého krále Decebala.

Milovníci antických památek by měli zpozornět, celkem 17 římských císařů pocházelo z nynějšího geografického území Srbska, a to, co je z antiky v Srbsku k vidění, většinu návštěvníků rozhodně překvapí.

Zbytky Trajanova mostu přes Dunaj naleznete dále po proudu u městečka Kladovo. I když je to dnes jen torzo pilířů, představa antické megastavby z roku 105 n. l., dlouhé více než 1100 metrů a patnáct metrů široké, která překlenula největší evropskou řeku, je fascinující.

Zejména s ohledem na to, jak dnes probíhají veřejné dopravní stavby u nás doma. Most postavil řecký architekt Apollodóros, mj. autor Trajanova sloupu v Římě.

Do kraje vína

Loučíme se s Dunajem a chuť na vyhlášená červená vína nás vede do města Negotinu, k východní výspě Srbska poblíž rumunských hranic. Cesta se zhoršila, úzká, klikatá asfaltka stoupá do vrchoviny. Upravené domky vystřídala chudší a někde zanedbaná stavení. Radost nám ale udělá podhorská krajina s pestrými loukami a lesy. Nedaleko cíle míjíme naprosto vzorně upravený vznosný pravoslavný klášter Bukovo.

Jak je v Srbsku zvykem, kláštery mají vlastní hospodářství, zde vinařství. Ostatně počátkem 20. století se negotinský vinařský region stal synonymem úspěchu a bohatství. Francouzské a následně i další evropské vinice zdecimoval révokaz a místní vinaři pohádkově zbohatli na vývozu vína jak do Francie, tak i dalších zemí. Stejně rychlý byl však i pád vinařské horečky a dnes jsou Rajacké pimnice (vinné sklepy) městem duchů.

Tuto část země lze doporučit všem, kteří hledají útočiště před civilizací. Čas se tu zastavil, snad ani berňák sem nechodí.

Římané a mystika

Necelé dvě hodiny autem od Negotinu, u obce Gamzigrad, nalezneme nádherný římský palácový komplex Felix Romuliana, zapsaný na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Nikdy nedokončené rezidenční sídlo císaře Galeria bylo opraveno i s finanční pomocí EU a stojí za návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Felix Romuliana

Vyznavačům mystiky a tajemna nemůže ujít hora Rtanj (1565 m) vzdálená asi 40 km od římského paláce. Hora má tvar pyramidy a podle místních se tu můžeme setkat s jeskyněmi, podzemními prameny, ohnivými koulemi apod.

Myslet si můžeme, co chceme, skutečností však je, že místo navštívil i slavný spisovatel sci-fi Arthur C. Clark. A když měl podle mayského kalendáře v prosinci roku 2012 nastat konec světa, shromáždilo se tu několik stovek lidí, kteří věřili v ochrannou moc hory. Reportáž o tom napsal i britský The Sunday Telegraph.

Na Via militaris

Z úplně jiného soudku je třetí největší srbské, rušné město Niš, patřící mezi nejstarší balkánská města. Leží na soutoku řek Nišavy a Jižní Moravy a kdysi tudy procházela římská Via militaris, spojující byzantskou Konstantinopol s Bělehradem.

Nemůžete vynechat Nišskou pevnost, vzdálenou několik minut chůze od živého a pestrého centra města. Starověká pevnost byla postupně přestavována, naposledy Turky v 18. století, dnes patří mezi nejlépe zachované osmanské památky regionu.

Patříte-li k turistům ujíždějícím na černomořské pobřeží Bulharska anebo na řecké pláže, po dálnici, která se právě před městem rozděluje, můžete spojit dobré s užitečným. Pořídit si nocleh za dobrou cenu, ochutnat balkánskou kuchyni a podívat se na poutavé dějiny, vměstnané mezi hradby pevnosti.

Z Niše lze vyrazit do pohoří Stará Planina na srbsko-bulharské hranici s centrem ve městě Pirotu, známém svými sýry a tradičními vlněnými koberci – kilimy. Anebo můžete navštívit jeden z dalších přírodních divů Srbska, Vlasinsko jezero pod vrcholem Čemerniku. Jezero je největší (16 km²) a nejvýše položenou (1213 m) umělou vodní plochou v Srbsku.

Ajvar a roštilijada

Další zastávkou na cestě je město Leskovac, vyhlášené svým ajvarem. Srbský kaviár, jak se někdy ajvaru říká, je dnes rozšířen po celém Balkánu. Jde o směs masité červené papriky, lilku a česneku. Můžeme jej použít jako pomazánku, přílohu anebo k dochucování při přípravě jídel. Pokud se s takový produktem setkáte, neváhejte a kupte si ho, vysoce jej oceníte.

Město je také vyhlášené svým gastrofestem Leskovacka roštilijada, což je největší přehlídka masitých pokrmů na jihovýchodě Balkánu. Koná se pravidelně koncem srpna.

Půlhodinu jízdy od Leskovce, u městečka Lebane, můžete zhlédnout Ďábelské město, turistický magnet Srbska. Jde o fantaskní shluky zemních pyramid či sloupů, vzniklých erozí půdy, vysokých až 15 metrů.

Přírodní parky

Určitě si nenechte ujít další slavnou antickou památku, Caričin grad – město postavené byzantským císařem Justinianem I., který se tu údajně narodil. V dobách své slávy mělo kolem 30 tisíc obyvatel a rozkládalo se na ploše 34 hektarů.

Uvidíte tu antické teplovodní vytápění, zbytky akvaduktu 24 kilometrů dlouhého, sloupy, mozaiky atd. Odkryto bylo zatím pouze 11 hektarů někdejšího města.

Odtud už můžete nasměrovat svoji cestu na západ k přírodním parkům Kopaonik, Golija, Uvac a Tara. Cesta vede kolem města Nový Pazar se silným orientálním vlivem, centrálním středověkým územím srbského království, kde milovníci památek mohou navštívit řadu klášterů.

Za zmínku určitě stojí náhorní město Sjenica, známé místním sýrem a velmi mrazivým zimním počasím, rekord je minus 36° Celsia. Proto přezdívka srbská Sibiř. V nádherné přírodní rezervaci Uvac, patřící mezi sedm přírodních divů Srbska, můžeme spatřit největšího dravého ptáka –—supa bělohlavého.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Mileševa se nachází v pohoří Zlatibor.

Turistickým centrem celé oblasti je Zlatibor, který se nachází nedaleko města Užice. Najdete tam řadu rekreačních a turistických podniků, od levnějších až po zařízení pro náročné. Oblast umožňuje pěší turistiku cykloturistiku. Relaxační pobyt lze spojit s bydlením ve venkovském selském stavení ve stylu etno, s velmi příznivou cenou.

Pak už vede cesta k řece Drině, protékající srbsko-bosenskou hranicí. Pojedete-li kousek proti proudu, narazíte na typicky srbské městečko Bajina Bašta. Tam naleznete nádhernou vodní plochu vytvořenou říční přehradou, kde se můžete nejen svlažit, ale také ochutnat řadu rybích specialit. A můžete také podniknout denní výlet lodí po řece Drině.

Rady na cestu

Cesta

Pokud jedete autem, do Srbska se nejlépe dostanete po dálnici směrem Brno, Bratislava, Budapešť, Szeged, Bělehrad. Postačí občanský průkaz, doklady od vozidla a platební karta. S její pomocí zaplatíte elektronické mýtné na Slovensku (10 eur za 10 dní), v Maďarsku (2975 HUF, tj. 260 Kč týden, 420 Kč měsíc). V Srbsku se platí podle ujeté vzdálenosti, např. od hranic do Bělehradu 5,50 eura.

Dinár

Srbskou měnou je dinár (1 Kč je 4,56 RSD). Výhodnější, než měnit peníze v ČR, je vybrat si nezbytnou hotovost v bankomatu na místě. Využití platebních karet je zhruba stejné jako u nás.

Co a za kolik

Vydatný oběd či večeři, včetně příloh a nápojů, pořídíte pro dva v přepočtu do 500 Kč, káva je k dostání za 12 Kč, ovoce a zelenina na tržnicích za poloviční ceny než u nás, kilogram ovčího sýra za 140 Kč. Litr dobré slivovice pořídíte za 150 Kč, krabičku „amerik“ za 50 Kč. Ceny nafty a benzínu jsou stejné jako v ČR. Ubytování vyjde od 400 do 1000 Kč za pokoj. Fungují obvyklé internetové rezervační systémy, wi-fi je všude k dosažení, jsou zde standardní hygienická zařízení.

www stránky

serbia.com

serbia752.wordpress.com

serbia.travel/MySerbia/

Západní Srbsko je stvořené pro relaxaci a aktivní odpočinek, vyšperkované vynikající domácí kuchyní, přenádhernou přírodou a silnými folklórními tradicemi. Jednoznačnou volbou je okolí národního parku Tara. Cestou na Taru minete další srbský div, Šarganskou osmu, horskou úzkokolejku nabízející několikahodinovou romantickou projížďku.

Reklama

Výběr článků

Načítám