Hlavní obsah

Společnost hledá dobrovolníky na vědeckou expedici do srdce Antarktidy

Novinky, Michael Švarc

Připojit se k výpravě až do samého středu ledové Antarktidy. To nabízí dobrovolníkům americká organizace Ocean Conservancy společně s ubytovací službou Airbnb. Pěti šťastlivcům se podaří podívat se až na jižní pól, budou však muset oželet pětihvězdičkový servis. Místo luxusního hotelu budou sbírat vzorky sněhu nebo zjišťovat, jak moc je kontinent znečištěn mikroplasty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Exkurze nazvaná Antarctic Sabbatical je příležitostí pro jednotlivce, jak navštívit lidmi nejméně dotčený kontinent, uvádí server Luxury Launches. Cílem je zvýšit povědomí o vědecké práci na světadílu, ale také ukázat, jak jej a jeho izolovaný ekosystém ovlivňují klimatické změny.

Cesta má zahrnovat mimo jiné trénink v chilském Punta Arenas, návštěvu jižního pólu, ale i dalších zajímavých míst. Těmi jsou například Drakeův ledopád nebo vrcholek Charles Peak Windscoop.

„Tato spolupráce je skvělým způsobem, jak pokračovat v boji proti oceánským mikroplastům a zvýšit povědomí o tomto problému,“ uvedla šéfka společnosti Ocean Conservancy Janis Searles Jonesová. Vysvětlila, že instituce má dlouhou zkušenost s úklidy pláží od odpadků a často spolupracuje s vědci. „Těšíme se, až výsledky této expedice přinesou nějaké výsledky v globálním měřítku,“ dodala.

Není zatím známo, jak dlouho by měla expedice trvat. Losovat se však bude zcela náhodně z dobrovolníků, kteří se do projektu zapojí. Stačí pouze vyplnit formulář.

Virus komplikuje i českou expedici do Antarktidy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám