Hlavní obsah

Smutný obrázek v Paříži. Po teroristických útocích tam ubývá turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé fronty u pařížských památek jsou minulostí. Počet návštěvníků Eiffelovy věže a dalších taháků francouzské metropole značně klesl od teroristických útoků, které si vyžádaly 17 obětí a život tří útočníků. Pod nejfrekventovanější pařížskou památkou se tak obnažil nudný beton obřího náměstí, po němž obvykle šlapou nohy stovek turistů.

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

Turistů u pařížské Eiffelovy věže po teroristických útocích ubylo.

Článek

Jen hrstka zájemců si u Eiffelovky o víkendu pořizovala fotografie a jeden nebo dva si nechali nakreslit portrét od pouličních umělců.

„Od útoků je tu neuvěřitelný klid. Skoro nikdo tu není," říká na druhé straně ulice prodavač sendvičů Kamel Bougrab. Oficiální představitelé úřadů pro turistický ruch nemohou vyčíslit počet návštěvníků, ale podle reportérů agentury AP, kteří navštívili hlavní památky a mluvili s prodavači, počet turistů rozhodně klesl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přítomnost vojáků uklidňuje

Britský student Eric Dale, který přijel do Paříže na školní výlet, řekl, že jedné z jeho spolužaček cestu zakázali rodiče, kteří se báli o její bezpečnost. „Moji rodiče byli taky nervózní, ale nakonec nechali rozhodnutí na mně," dodal.

Z turistů, kteří se do Paříže vypravili, mnoho uklidňuje zvýšená přítomnost bezpečnostních sil. Po celé zemi bylo rozmístěno 10 500 vojáků, z toho 6000 jen v oblasti Paříže. Tato bezpečnostní operace je největší na francouzské půdě v nedávné historii.

Dvaadvacetiletá Lucinda Bayová z Austrálie přijela do francouzského hlavního města se svou sestrou, přestože měly nejprve obavy. „Jsem trochu nervózní, ale myslím si, že tohle se může stát kdekoli. Nechtěly jsme se nechat odradit od návštěvy tohoto nádherného města," řekla.

Prázdno nejen u Eiffelovky

Také v Louvru jsou fronty kratší. „Pro mě je to dobré, protože nemusím čekat moc dlouho," řekl Guatemalec Eric Velásquez před slavnou Monou Lisou Leonarda da Vinciho. „Myslím, že by se turisté neměli bát sem jet. Sledoval jsem reakci francouzské vlády, byla velmi rychlá a velmi dobrá. Cítím se bezpečně," dodal.

Muzeum Louvre uvedlo, že francouzské ministerstvo školství zrušilo všechny školní výlety do oblasti Paříže včetně návštěv muzeí. Jako důvod uvádí vyhlášený "poplach kvůli útoku" z minulého týdne. Do Louvru běžně přijíždí několik set školáků denně a jejich nepřítomnost také přispěla ke kratším frontám.

Foto: Jacques Brinon, ČTK/AP

Úbytek turistů zaznamenalo i pařížské muzeum Louvre.

Ovšem leden je obvykle obdobím nižší návštěvnosti, uvádějí oficiální činitelé. Součástí opatření přijatých po teroristických útocích bylo také zvýšení policejní přítomnosti kolem letišť, židovských škol a redakcí sdělovacích prostředků. Cílem těchto posílených hlídek je nejen zajistit riziková místa, ale také uklidnit veřejnost, řekl poradce pařížského guvernéra, plukovník Benoit Brulon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám