Hlavní obsah

Slovenské termální koupaliště Podhájska opět otevírá své brány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po dlouhých měsících opět otevírá své brány oblíbené termální koupaliště Podhájska v okresu Nové Zámky. Slovenská inspekce životního prostředí koupaliště uzavřela, protože bez povolení využívalo vodu z geotermálního vrtu a po využití v bazénech ji vypouštělo do místního potoka.

Policie kontroluje původ geotermální vody v koupališti Podhájska. Záběry jsou z loňského létaVideo: Policie SR

 
Článek

„Náročný legislativní proces je úspěšně ukončený. Dlouhá léta zanedbávané procesy se daly do souladu s právními předpisy, takže koupaliště můžeme opět otevřít,“ řekl starosta Podhájské Roman Ivan.

Místní termální koupaliště je oblíbené také mezi českými turisty a na jeho fungování byl navázaný rozpočet obce i živobytí množství drobných podnikatelů, dodavatelů a zaměstnanců.

Podobná voda jako v Mrtvém moři

Inspekce životního prostředí při uzavření koupaliště konstatovala, že voda vypouštěná do místního potoka Liska byla velmi slaná, mírně radioaktivní, příliš teplá a obsahuje chemikálie, což poškozovalo život v potoce.

„Vodu už nebudeme vypouštět přímo do potoka, ale do nádrže, kde se ochladí a dopustí studenou vodou. Tím pádem se zředí a nebude tolik mineralizovaná. Bazén se nebude vypouštět tři hodiny, jako dříve, ale celých 24 hodin,“ vysvětlil starosta obce.

Termální koupaliště Podhájska je známo především jedinečnou slanou vodou, která je svým složením velmi podobná vodě Mrtvého moře. Silně minerální voda, bohatá na jód, má menší koncentraci solí než mořská voda a blahodárně působí na regeneraci organismu. Voda má teplotu 80 °C a do bazénů je ochlazována na 33 až 38 stupňů.

Kultovní lázně v Bratislavě se zaskví v plné kráse

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám