Hlavní obsah

Slovenské Tatry jako lyžařská alternativa k Alpám

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Lyžování ve slovenských Tatrách lze považovat za téměř odpovídající alternativu k Alpám, navíc se nemusíte obávat jazykové bariéry. Padesát kilometrů sjezdovek v Jasné uspokojí i náročnější lyžaře, mírnější svahy a bohatý doprovodný program Tatranské Lomnice a Štrbského plesa pak ocení zase rodiny s dětmi.

Sportovní Jasná a zážitkové Vysoké TatryVideo: Snow.cz

 
Článek

Jasná v Nízkých Tatrách nabízí přes 50 kilometrů sjezdovek, které se tu ve všech barvách spouštějí po severní i jižní straně z vrcholu Chopok (2024 m). Středisko disponuje několika nástupními místy, takže pokud chcete jako první vyrazit na jižní svahy, volte parkoviště v Krupové, pokud na severní, máte na výběr z parkovišť na Lúčkách, Záhradkách nebo na Bielé Púti.

Abyste se vyhnuli návalu, který bývá u kabinkových lanovek, zkuste na první lano využít Lúčky, kde můžete dát několik ryze sportovních jízd na červených sjezdovkách FIS nebo Pretekárské trati č. 1, než se středisko zaplní.

Foto: Tomáš Rucký

Ve středisku Jasná se pokročilí lyžaři do sytosti vyřádí.

Sjezdovky v Jasné jsou maximálně rozmanité a každá je jiná. Vybrat si tu můžete z širokých „dálnic“ v nezalesněné části Chopku, nebo z užších členitých sjezdovek ve spodní zalesněné části. Trať, která evokuje alpskou atmosféru nejen svými parametry, ale i výhledem, je červená FIS Konský Grúň-Rovná Hoľa a kromě pěkného sportovního sklonu má i dostatečnou šířku.

Snad nejznámější sjezdovkou v Jasné je Pretekárská pod funitelem, na které se v roce 2016 odehrál Světový pohár žen. Trať je ale rovná bez jakýchkoli zatáček, takže je po celé délce přehledná. Nejlépe si tu zalyžujete pochopitelně po ránu, protože později se tato hlavní tepna právě kvůli popularitě nekompromisně zaplní.

Foto: Tomáš Rucký

Na kopečkách si můžete vyzkoušet i skoky.

Foto: Tomáš Rucký

Svou délkou i šíří mohou sjezdovky evokovat Alpy.

Středisku nechybějí ani poctivé černé tratě, které se tu spouštějí po severní i jižní straně. Často najdete „volný pruh“ na trochu zastrčené Majstrovské na severní straně, nebo můžete zkusit na jižní straně Zjazdárskou, která je poctivě dlouhá, minimálně členitá, čímž je maximálně přehledná. Obecně doporučuji na jižní stranu zavítat už ráno, protože díky orientaci na slunce sjezdovka zejména v jarních měsících brzy měkne a tvoří se na ní muldy.

Jasná je sice spíše sportovní záležitostí, má co nabídnout ale i méně zkušeným lyžařům, kteří mohou první krůčky pilovat na modrých sjezdovkách Lúčky, Turistické, Vrbické nebo na jižní straně na dlouhé sjezdovce Panoráma Chopok-Predné Dereše, která je ze zmíněních modrých nejméně frekventovaná.

Zábavnou rodinnou část najdete na sjezdovce Vrbická, kam vyváží kabinková lanovka Gran Jet. Na jedné trati je k mání v horní části snowpark, jehož jednoduché skoky a terénní vlny zvládnou i začátečníci, ve spodní části se pak můžete sklouznout v měřeném slalomu.

Vysokých Tater se není třeba bát

Sjezdovky v Tatranské Lomnici bychom mohli rozdělit do tří pater. Nejvyšší nabídne nekompromisní černou sjezdovku, prostřední lehce členité sportovní červené sjezdovky a spodní patro představují široké modré pláně. Pokud se tedy spustíte z Lomnického sedla do Tatranské Lomnice, okusíte za jednu jízdu všechny stupně obtížnosti a celkem nalyžujete až 5500 metrů. Jde tedy o nejdelší sjezdovku na Slovensku a zároveň i tu s nejvyšším převýšením.

Foto: Tomáš Rucký

Příjemným zpestřením může být měřený slalom.

V Tatranské Lomnici nechybí jednoduchá skicrossová trať, měřený slalom a u centrálního parkoviště najdete i rozlehlý dětský park Maxiland. S dětmi určitě navštivte i dětský indoorový park Kamzíkovo na Skalnatém plese, odkud je z rozmanitých prolézaček budete jen horko těžko dostávat. Vstup do Kamzíkova je zdarma.

Lyžaři i nelyžaři se pro ten nejlepší tatranský výhled mohou nechat vyvézt visutou lanovkou až na Lomnický Štít do výšky 2634 metrů, kde si kromě panoramat můžete vychutnat třeba i jablečný závin s kávou.

V Tatranské Lomnici se ale nebudete nudit ani po lyžování. Zavítat můžete do restaurace Humno, jejíž hlavní výzdobu tvoří předměty od celebrit — na zdi tu tedy visí například lyže Veroniky Velez-Zuzulové nebo rukavice hokejisty Hosáka. Bezesporu největším tahákem je ze stropu visící cadillac, ve kterém v roce 2006 přijela na turné do Prahy Madonna.

Pro více kultury můžete navštívit i Ski Muzeum, kde si můžete prohlédnout nejen historické lyže, ale i sáně, boby a další náčiní související s lyžováním.

Foto: Tomáš Rucký

V lanovkách můžete nabírat síly na sjezd a obdivovat tatranská panoramata.

Skipas do Tatranské Lomnice platí i do o 20 minut vzdáleného Štrbského plesa, které nabídne prosluněné červené sjezdovky spíše sportovního charakteru. Naší oblíbenou sjezdovkou je tu Fruktoka, která vás na jinak přehledném profilu zhoupne na několika terénních zlomech, takže jízda není monotónní.

Na rozdíl od Tatranské Lomnice najdete ve Štrbském plesu i snowpark. Velkým lákadlem je funpark, který zahrnuje atrakce jako je snowtubing, snowrafting nebo zorbing. Netradiční službou je tu jízda na sněžných skútrech — v nabídce nechybějí ani speciální dětské skútry a drandit můžete na vyhrazeném okruhu.

Anketa

Kam jezdíte lyžovat?
Česko
14,3 %
Slovensko
16,7 %
Rakousko
31 %
Itálie
31 %
Švýcarsko
2,4 %
Francie
2,4 %
Jinam
2,2 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Jasná v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 5 h 56 min

Celodenní skipas:

dospělý na pokladně: 50 eur (asi 1280 korun)

dospělý online: 32 eur (820 korun)

Děti do 6 let v doprovodu rodiče: zdarma

Webové stránky: www.jasna.sk

Parkování: Lúčky zdarma u nástupu lanovky, Zahrádky placené cca 300 metrů od nástupu lanovky, Biela Púť zdarma u nástupu lanovky

Vysoké Tatry v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 6 h 5 min

Celodenní skipas:

dospělý na pokladně: 39 eur (1000 korun)

dospělý online: 24 eur (615 korun)

Webové stránky: www.vt.sk

Parkování: Tatranská Lomnica zdarma vedle nástupní stanice, Štrbské pleso zdarma u hotelu FIS (malá kapacita), zdarma centrální parkoviště nad železniční stanicí (možnost skibusu do střediska)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám