Hlavní obsah

Slovenské Malinô Brdo je rájem nejen pro cyklisty

Právo, Andrea Drengubáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními slunečními paprsky se Malinô Brdo změnilo jako mávnutím kouzelného proutku z vyhledávaného zimního střediska v letní rodinné centrum. Zasazeno je do nádherné krajiny Velké Fatry, vzdálené jen kilometr od centra města Ružomberok.

Foto: Tomáš Rucký

Zimní středisko se na jaře mění v ráj cyklistiky.

Článek

Hned u příjezdu k areálu zaujme vodní nádrž, kde je možné se v létě i koupat. Pak už pohled spočine na kabinkové lanovce, vítaný dopravní prostředek pro bikery i turisty. Cyklisté tu mohou využívat jak tratě bikeparku, tak i další cyklotrasy v okolí, k nimž je dobré vzít si letáček s přehlednou mapičkou. Tu získáte v pokladně hned u nástupu do kabinky.

První cílovou stanicí po výstupu z lanovky může být blízká minizoo Sidorovo, k níž se dostanete po zelené značce. Vstup je zdarma. Děti, ale samozřejmě i dospělí, si mohou pohladit malinkatá prasátka, ovečku nebo kozičky. Ohradami mezi ochočenými zvířaty provází zájemce příjemný průvodce.

Výšlap na vyhlídku

Naší další zastávkou byla vyhlídka Pod Sidorovem, kam je potřeba vyšlápnout trochu do kopce, na vrcholku cesta pozvolna klesá směrem k rozcestí. Lze se vydat buď po úzkém singltreku vlevo a pokračovat přes hřeben zpět dolů do Ružomberka, nebo dále po široké cestě a pak po žluté na Vlkolínec, typickou slovenskou osadu, zapsanou na seznamu UNESCO.

Osada nabízí prohlídku vůbec nejzachovalejších původních lidových staveb. Z Vlkolínce jsme se zpět do Ružomberka vydali po žluté značce, která nás dovedla k nové cyklostezce Korytnička, po níž jsme už v pohodě dojeli po rovince do samotného Ružomberku.

Foto: Tomáš Rucký

Zastavte se v osadě Vlklínec a prohlédněte si původní lidové stavby.

Vyznavači pravé horské cyklistiky mohou směle využívat tras bikeparku, ať už s pomocí lanovky, nebo si vyšlápnou po žlutém singltreku po svých a dolů se svezou nějakou zábavnou cestou.

Na kole nejen po cyklostezkách

Tou nejjednodušší je Modrý Zamat, který představuje poměrně široký trail s klopenými zatáčkami a sem tam nějakou vlnou. Rychlá trať nemá žádné těžké pasáže a postačí vám na ni i kolo s pevným rámem. Ve spodní části je potřeba přidat trochu techniky, jelikož uhlazený trail vystřídá i nějaké to kamení.

Nicméně převážně je trať stavěná v duchu moderního „flow“, tedy plynulého sjezdu bez výrazného drncání. O něco techničtější je endurová trať Blizzard, svými čtyřmi kilometry nejdelší na Malině Brdě.

Foto: Tomáš Rucký

Tratě v bikeparku jsou značené podle obtížnosti jako sjezdovky.

Vystřídají se tu téměř všechny typy povrchu — od rychlého vyhlazeného singltreku na začátku, přes kameny, kořeny či užší i širší lávky, vše na úzkém prostoru, takže žádná dálnice. Přestože je trať poměrně technická, dá se jet relativně rychle, a jak narůstá počet sjezdů, jeví se stále snazší.

Ačkoli jde pořád o trať, která se dá sjet i na pevném kole, na celoodpruženém se tu jede znatelně pohodlněji. Novinkou loňské sezóny je prodloužení trati o horní úsek z vrcholu Malinného. Na start tudíž vyjedete nejprve kabinkovou lanovkou a pak ještě sedačkovou.

Ostatní tratě v bikeparku jsou již označené převážně jako černé, tedy určené především zkušeným bikerům. Cyklistům bez zkušeností bych je bez předchozího tréninku nedoporučovala.

Koloběžky a káry

Kromě kola se můžete na Malině Brdě prohánět i na koloběžkách, kárách, nebo nově na tzv. trikku. O co jde? Jedná se o jakousi vysokou tříkolku, kdy stojíte na obráceném véčku a záběrem na pravou nebo na levou stranu vykružujete obloučky. V podstatě jde o princip lyžování, kdy střídáte zatížení lyží.

Pro tyto aktivity je určena zelená trasa od výstupu z kabinkové lanovky na opačnou stranu, než je bikepark. Trať vede převážně po asfaltu, nebo si lze vybrat šotolinovou cestu. Na koloběžkách si víc „zablbnete“ na šotolině, na tzv. trikku jeďte spíše po asfaltu. Značná část trati je na můj vkus možná až zbytečně prudká, nejvíc jsem si obloučky na koloběžkovém stroji užila až ke konci, kde byla asfaltka mírnější.

Foto: Tomáš Rucký

Pokud nejste milovníci adrenalinu, vyzkoušejte horské káry.

Pokud preferujete méně adrenalinový dopravní prostředek, zkuste horské káry, které si lze půjčit u nástupu na lanovku, a poté se kabinkou nechat vyvézt na kopec. Jde o pohodové sedátko na třech kolech s brzdami jako u kola. Jízda na horské káře s vývozem lanovkou vyjde na hodinu na 17 eur.

Poslední možností, jak na Malině Brdě sjet kopec, je na koloběžkách, které si stejně jako káry a trikky zapůjčíte v půjčovně kol u dolní stanice lanovky. Na rozdíl od jiných koloběžek mají odpruženou přední vidlici, takže zvládají i lehký terén. Jak pro káry, tak i pro koloběžky je vhodná zelená trasa. Hodinová jízda s lanovkou vyjde na 9,50 eura.

Foto: Tomáš Rucký

Obyvatelé minizoo Sidorovo se turistů nebojí.

Malebná Fatra nabízí množství tras i pro milovníky pěší turistiky. Zvolili jsme nenáročnou procházku s využitím kabinkové lanovky. Nahoře jsme se vydali směrem na vyhlídku Haliny. Připravte se na užší terénní pěšinku zasazenou do skal, která vás už po pár minutách zavede na zmíněnou vyhlídku, odkud máte kopec Malinô Brdo jako na dlani.

Výlet můžete zakončit v Čutkovské dolině a povečeřet v Kolibě u dobrého pastýře, kde vám připraví klasické slovenské speciality.

Nuda ani na vodě

Letního vyžití je dost i v samotném zázemí střediska. V jezeře u dolní stanice kabinkové lanovky se můžete koupat, projet se na lodičkách, vyzkoušet si zorbing v nafukovací kouli nebo ho přejet na laně, která propojuje lanové parky po obou stranách jezera.

Foto: Tomáš Rucký

V létě jsou jezera ideální i ke koupání.

V době naší návštěvy, během loňských letních prázdnin, se ve středisku navíc odehrával pirátský den pro děti, takže jezero bylo doslova v obležení. Ač se to možná na první pohled nezdá, problém tu nemají ani ti, kteří o představené aktivity nestojí a preferují klidnou dovolenou, nejlépe stranou lidí. Okolní příroda nabízí dostatek soukromí a ani podél břehů jezera není nouze o malé opuštěné pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám