Hlavní obsah

Slovanská epopej dostane dárek. Nový domov na zámku

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vskutku skvostný vánoční dárek si nadělí Moravský Krumlov na Znojemsku. Pokud v následujícím týdnu uspěje, může se radovat z kolaudace reprezentativních prostor pro vystavení cyklu velkoformátových obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Prostory sálu zámku se už chystají na přijetí Epopeje.

Článek

„Jsme ve finále, příští týden nás čeká kolaudace. V prostorách pro obrazy je nainstalováno nové osvětlení, klimatizace, topení a další systémy potřebné pro vystavení díla,“ řekl Právu starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09), od října také senátor.

V suterénu zámku i na jeho půdě jsou ukryta zařízení, která mají zajistit přesně dané prostředí, které je podmínkou pro vystavení epopeje. „Topení a všechny další systémy jsou zapotřebí, aby byla zachována stálá teplota kolem dvaceti stupňů a stálá vlhkost kolem padesáti procent. Samozřejmě vše je dokonale jištěné,“ upřesnil starosta. Systémy fungují, zámek je příjemně vyhřátý. Náklady na opravu se vyšplhaly nad původní odhad.

Slovanská epopej Praze nepatří, rozhodl soud

Domácí

„Třicet milionů korun nestačilo, ale to neznamená, že by šlo jen o navyšování ceny, je to kvůli upřesňování projektu. Náš zámek je neuvěřitelně starý a do jeho prostor se v podstatě dvě stě let neinvestovala ani koruna,“ vysvětluje starosta.

Výstavní prostory zbývá „doladit“ a zkolaudovat, aby mohla nastoupit instalace nového vnitřního vybavení. Už dnes je ale zřejmé, že zámek bude opravdu reprezentativním prostorem pro jarní představení Slovanské epopeje.

„Máme proinvestováno kolem sedmapadesáti milionů korun. Ty peníze jsou vynaloženy účelně, neboť moravskokrumlovský zámek se tímto stal jednou z nejatraktivnějších výstavních prostor na celé Moravě. A když mluvím o celé Moravě, mám tím na mysli území od Dolního Rakouska až po Ostravu,“ zdůrazňuje Třetina. Další prostředky na opravu zámku podle něj momentálně řeší parlament.

Spor dědiců se Krumlova netýká

Starosta na přímý dotaz reagoval i na nepravomocný výrok soudu, který se ve sporu Prahy s dědici po Alfonsi Muchovi vyslovil v neprospěch hlavního města.

„Spor dědiců a Prahy se Moravského Krumlova netýká. Epopej tu bude zjara na dobu pěti let. Jak s rodinou, tak s Prahou máme velmi nadstandardní vztahy a nechci je nějakým hloupým výrokem změnit. Mám-li osud epopeje nějak komentovat, pak tím, co říkám už deset let: Moravský Krumlov je připraven o Muchův cyklus pečovat do doby, než pro něj bude v Praze vystavěn adekvátní prostor. Ať už jej postaví Praha, nebo kdokoliv jiný, my se o dílo postaráme,“ ujistil.

Japanistka Vlasta Čiháková Noshiro: Nad Slovanskou epopejí Japonci žasli

Kultura

Starosta má domluveno s pražskou radní Hanou Třeštíkovou (Praha sobě), že se po Vánocích setkají kvůli smlouvě o zápůjčce Slovanské epopeje. V lednu chtějí vše potřebné vyřešit, aby to projednaly orgány obou měst. Po schválení smlouvy začnou plánovat převoz.

„Ten je možný ve chvíli, kdy budou venku příznivé podmínky. Při převozu by plátna mohl ohrozit mráz či velká zima,“ připomněl Třetina.

Reklama

Výběr článků

Načítám