Hlavní obsah

Slavný aljašský autobus už turisté v divočině nenajdou

Novinky, mšv

Opuštěný autobus, který proslavily kniha a film Útěk do divočiny, už v aljašské divočině turisté nenajdou. Úřady se rozhodly ho z národního parku Denali přesunout, píše server BBC. Lidé, kteří se k tomuto poutnímu místu čas od času vydávali, značně riskovali život a někteří i zemřeli.

Foto: Reuters

Autobus bude uložen na bezpečném místě, než se rozhodne o jeho dalším osudu.

Článek

V autobusu prožil poslední chvíle života Američan Chris McCandless, jehož životní příběh dal později vzniknout knize a filmu Útěk do divočiny. Mnoho turistů, pro které byl McCandless inspirativní osobou, si přálo vidět vozidlo na vlastní oči a často se v rozlehlém parku Denali ztratili. Úřady je pak musely poměrně složitě zachraňovat.

„Návštěva tohoto opuštěného a chátrajícího autobusu vyústila v mnoho nebezpečných a nákladných záchranných operací. A nadto cesta k němu stála několik turistů i život,“ uvedl Corri Feige z aljašské instituce pro přírodní zdroje.

Starosta okresu Denali Clay Walker agentuře Reuters řekl, že se autobus stal nebezpečnou atrakcí, se kterou se je třeba vypořádat. „Stejně tak jde o součást naší historie, takže je trochu hořké se jí takto zbavovat,“ doplnil.

Zatím není jasné, co se s autobusem stane. Podle úřadu bude zatím uložen na bezpečném místě, než se rozhodne o jeho dalším osudu.

Kvůli opuštěnému autobusu turisté na Aljašce riskují i život

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám