Hlavní obsah

Slavné amsterdamské Rijksmuseum znovu otevřelo brány. Oprava stála 10 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nizozemská královna Beatrix otevřela v sobotu po desetileté rekonstrukci slavné Rijksmuseum v Amsterdamu, které je domovem mnoha nejslavnějších děl holandských mistrů, jako je například známá Rembrandtova Noční hlídka. Na velkou slávu provázenou ohňostroji se přišly podívat tisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po deseti letech se znovu otevřelo veřejnosti slavné Rijksmuseum v AmsterdamuVideo: Reuters

 
Článek

Milovníci umění se první den mohli do deset let uzavřeného muzea dostat zdarma. V předprodeji zmizelo více než 75 tisíc lístků. Celková rekonstrukce historické budovy z 19. století nebyla nijak hladká: oprava byla mnohem delší a také nákladnější, než se původně předpokládalo. Nakonec stála 375 miliónů eur (téměř deset miliard Kč).

Muzeum vlastní více než jeden milión sbírkových předmětů, mezi nimiž jsou mistrovská plátna Johannese Vermeera, Franse Halse či Jana Steena.

Foto: Profimedia.cz

Rijksmuseum

Nově jsou exponáty uspořádány chronologicky a hned vedle vrcholných děl výtvarného umění je k vidění historický nábytek nebo předměty denní potřeby, takže lidé ve výstavních síních snadněji získají představu o duchu doby a inspiraci tvůrců v časech, kdy měšťanské Nizozemsko bývalo námořní velmocí. Největším stavebním zásahem je nová vstupní hala zahloubená pod terénem.

Rijksmuseum - otevírací doba a ceny

Muzeum je otevřené každý den od 9:00 do 17:00, 365 dní v roce.

Mládež do 18 let včetně má vstup zdarma. Devatenáctiletí a starší pak za vstup zaplatí 15 eur (asi 390 korun).

"Jsem opravdu pyšná, že se zase otevřelo. Je to tak nádherná budova," radovala se obdivovatelka Rembrandtova díla Marry Straathofová (58), jedna z dvou miliónů návštěvníků, kteří by do muzea měli každoročně zavítat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám