Hlavní obsah

Slavkovský zámek vystavuje historické počítače od Applu

Na zámku ve Slavkově u Brna ve čtvrtek začala výstava historických počítačů a dalších produktů firmy Apple. Návštěvníci uvidí sbírku exponátů od roku 1983 až po současnost, uvedl Pavel Maleček, který se s otcem Bedřichem věnuje v evropském měřítku ojedinělé sbírce zhruba 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Slavkovský zámek

Článek

Výstava bude na slavkovském zámku otevřena do 15. června. „Lidé zde uvidí více než 60 počítačů včetně několika rarit. Těmi jsou například legendární Apple Lisa, první Mcintosh, Power Mac G4 Cube či 20th Anniversary Macintosh," vyjmenoval Maleček. Vedle počítačů lidé uvidí mobilní telefony, tablety, myši či přehrávače hudby.

Americká společnost často udávala trend ve výrobě a vývoji počítačových technologií. „Jako první 'zavřela' počítač do malé skříňky, první začala používat myš, vymyslela iMac, tedy počítač s obrazovkou v jednom," řekl Maleček. Z novější doby jsou novinky jako hudební přehrávač iPod či telefon iPhone.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jeden z historických počítačů aktuálně vystavovaných ve slavkovském zámku

Sbírku začal Maleček s otcem kompletovat kolem roku 2000. Počítače vyrobené po sametové revoluci šlo sehnat i v Česku, starší kousky však bylo nutné shánět přes server eBay.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Počítačový model Apple Lisa 2

Maleček zmínil také dva zakladatele Applu Steva Jobse a Steva Wozniaka. Zesnulý Jobs je považován za vizionáře v oblasti elektronických médií a za člověka, který se výrazným způsobem podepsal na používání moderních komunikačních technologií. „Přitom začínali v garáži, a aby mohli rozjet výrobu, museli prodat svůj majetek," připomněl.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zámecký interiér kontrastuje s moderní technikou

Za první počítače jsou dnes sběratelé ochotni zaplatit i milióny korun. Firma Apple je i po Jobsově smrti jednou z nejúspěšnějších na světě. V únoru dokonce jako první americká firma přesáhla na akciových trzích hodnotu 700 miliard dolarů.

Loajální fanoušky si firma získala už v 80. letech díky jednoduchosti řešení a uživatelské přívětivosti. „Tato loajalita umožnila firmě přežít těžká 90. léta, kdy řada konkurentů zkrachovala. Měla dražší počítače než konkurenti, ti byli ve vývoji někdy i dál, ale Jobs měl díky loajalitě při návratu do firmy co restartovat," vysvětlil odborný poradce výstavy Vladislav Janeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám