Hlavní obsah

Skotská vysočina zavede turistickou daň. Platit budou i kempaři v divočině

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblast na severu Skotska zvaná vysočina, anglicky Highlands, zavede turistickou daň. Bude úplně první oblastí v celé Británii, kde ji nebudou platit pouze lidé spící v hotelech, ale také kempaři. Výše poplatku bude libra za noc (30 korun) a vybrané peníze mají být investovány do infrastruktury. Ne všichni ale kontroverzní krok podporují, píše server Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle správních orgánů je zavedení daně v pořádku, protože přinese do kasy peníze, které se budou moci využít na údržbu, výstavbu různých zařízení, včetně toalet a tak dále. Existují totiž obavy, že za současného stavu si turisté, kterých neustále přibývá, nemohou pitoreskní lokalitu užít naplno a odjíždějí s negativními dojmy.

Jako problémy orgány uvedly mimo jiné to, že kvůli nedostatečnému množství záchodů musejí návštěvníci sem tam chodit do křoví. Z předpokládaných 10 milionů liber ročně (302 milionů korun) se bude financovat údržba městeček a vesnic, aby se turisté chtěli vracet.

Baleáry se chystají tvrdě zakročit proti opilství

Cestování

Raritou turistické daně na Skotské vysočině má být to, že se bude vztahovat také na návštěvníky kempující v divočině. Zatím ale není jasné, jakým způsobem se bude vybírat.

Může uškodit, bojí se podnikatelé

„Máme turisty rádi, utrácejí u nás miliony, jenže ty nejdou správním orgánům, ale konkrétním podnikatelům. Na nás však je, abychom zajistili všechnu nezbytnou práci a starali se o veřejná prostranství,“ ospravedlňovala daň radní Maxine Smithová z Cromarty Firth. Její kolega z města Inverness Alasdair Christie doplnil, jaké problémy oblast má. „Odpadky, výkaly, ucpané silnice nebo zácpy na neobvyklých místech. Turistická daň tohle sice nevyřeší, ale pomůže nám s akutními opravami.“

Ne všichni ovšem zavedení daně kvitují. Hoteliéři a podnikatelé se bojí, že by naopak mohla turismu uškodit. „Vysílá to potenciálně škodlivou zprávu návštěvníkům, kteří by rádi dorazili k nám, ale takhle se možná rozhodnou vypravit jinam,“ myslí si šéf obchodní komory města Inverness Stewart Nicol. „Zavedení daně dává jasné stanovisko, že to u nás bude dražší než jinde,“ dodal.

David Richardson z federace malých podnikatelů ve Skotsku doplnil, že udělá vše možné, aby daň napáchala co nejmenší škody místnímu nejcennějšímu odvětví.

Nový Zéland zavede turistickou daň. Pomůže posílit infrastrukturu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám