Hlavní obsah

Sibiřský kmen přežívá v nehostinných podmínkách. Živí se syrovým sobím masem

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severozápadě Ruska, v okolí poloostrova Jamal, žije malý národ zvaný Něnci. Jsou to kočovníci, kteří přežívají v drsných podmínkách, kde teploty klesají až k minus 50 stupňům Celsia. Kromě toho, že se živí syrovým sobím masem, každoročně zdolávají více než 1600 kilometrů dlouhé vzdálenosti na ručně vyráběných saních.

Foto: Profimedia.cz

Něnci pravidelně následují soby při jejich migraci.

Článek

Něnci jsou starým národem, žijícím v arktické tundře více než 3500 kilometrů od hlavního města Ruska Moskvy.

Skupina kameramanů a fotografů se rozhodla Něnce navštívit. Po dobu jednoho měsíce s nimi žili a dokumentovali jejich životy. Výpravu podnikli v rámci projektu s názvem Tribal Quest, který cílí na zachování téměř vymizelých kmenů po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

K cestování využívají Něnci ručně vyráběné sáně

„Je opravdu inspirující vidět rodiny Něnců, izolované v srdci tundry, jak čelí těm nejsilnějším přírodním živlům,” uvedl pro britský Daily Mail vedoucí projektu Golan.

Něnců je dohromady asi 40 000 a živí se pastevectvím sobů. Žijí v týpí, které vyrábějí ze sobí kůže. Tu ostatně využívají i ke svému oblečení, poskytuje jim totiž potřebnou izolaci proti drsným teplotám, které na těchto nehostinných místech panují.

Foto: Profimedia.cz

Oblečení si Něnci vyrábějí ze sobí kůže

Sobi jsou ale zejména jednou z hlavních forem potravy tohoto kočovného národa.  Jejich maso mnohdy požívají i za syrova.

Při migraci následují zvířata

S ohledem na to, že sobi jsou zvyklí pravidelně migrovat, musí je Něnci následovat. Pro zachování jejich existence jsou totiž stáda sobů životně důležitá. Ročně tak procestují více než 1600 kilometrů napříč rovným a pustým terénem tundry a zmrzlých vod řeky Ob.

Foto: Profimedia.cz

Něnci, žijící v okolí poloostrova Jamal v Rusku, jsou sobí pastavci.

Přebytečné maso, které nezkonzumují, prodávají továrnám. Část z tohoto masa je poté dodáváno do evropských zemí.

„Nějaký čas jsme je poznávali. Nevyptávali jsme se jich na otázky, jenom jsme s nimi pobývali. Hráli si s jejich psy, s jejich dětmi. Naslouchali jsme jim a odměnou nám byly úžasné příběhy,” uzavřel návštěvu Něnců další z členů výpravy Shahar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám