Hlavní obsah

Šest památek se v Pardubickém kraji zapojí do Hradozámecké noci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Při Hradozámecké noci budou moci lidé v Pardubickém kraji navštívit šest památkových objektů a areálů. V neobvyklých večerních a nočních hodinách pro ně bude v sobotu 26. srpna kromě prohlídek připraven i doprovodný program zaměřený například na děti nebo gastronomii, uvádí Národní památkový ústav na stránkách akce.

Foto: Profimedia.cz

Renesanční zámek v Litomyšli

Článek

Interiéry budou také stylově osvětlené. Na hradu Kunětická hora u Pardubic zahájí Hradozámeckou noc lampionový průvod z podhradí k paláci. Zpestřením večerních prohlídek nasvíceného paláce je výstava desítek původních kostýmů a rekvizit z oblíbených českých pohádek. Základní vstupné činí 100 korun.

Návštěvníky zámku v Litomyšli čekají gurmánské prohlídky v 19.00, 20.00 a 21.00. Příchozí se seznámí s proměnami kuchyně, především aristokratické, během jednotlivých staletí.

Kuchaři a zámečtí cukráři byli často nejlépe placenými sloužícími na zámku, protože střežili recepty, které se běžně nezapisovaly do kuchařek, a když, pak bez měr a vah. Často si museli poradit s exotickými surovinami, které jejich panstvo dovezlo z cest, třeba s kávou, kakaem, kořením a cizokrajnými rostlinami.

Součástí hodinové prohlídky jsou ochutnávky jídel podle historických receptů se sklenkou šumivého vína. Cena za osobu je 280 korun, prohlídku je třeba si předem rezervovat.

Láká i hřebčín v Kladrubech

Dlouho do noci budou rozsvícené pokoje zámku ve Slatiňanech na Chrudimsku. Historické salonky budou přístupné bez průvodce a za živého hudebního doprovodu klavíru. Za vstupné zaplatí dospělí 100 korun.

Na zámku v Cholticích na Pardubicku se souběžně s kostýmovanými prohlídkami konají Choltické pivní slavnosti s koncerty. Večerní výstup do jediné zachované zámecké věže i sestup do sklepení osvětlených svíčkami nabídne Nový zámek u Lanškrouna na Orlickoústecku.

Speciální program chystá na sobotu i Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Zahájí jej v 18.00 koncertní vystoupení v zámeckém kostele svatého Václava a Leopolda. Poté budou do 22.00 následovat nevšední prohlídky císařského zámku s audiencí u Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám