Hlavní obsah

S průvodcem i po stopách Krále Šumavy

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté, kteří se rozhodnou vyrazit na Šumavu, se mohou nyní spolehnout i na nového tištěného průvodce Šumavsko pro Tuláky. Každý v něm najde deset tipů na cyklovýlet a stejný počet pěších tras, navíc je pak připravena bonusová stezka legendárního Krále Šumavy.

Foto: Jan Kaše

Pohled do vnitrozemí od kaple

Článek

„Výlety vedou napříč turistickou oblastí Šumavsko, krajem Šumavy a Pošumaví, lokalitami, v nichž je stále co objevovat. O toulání zde opravdu není nouze, protože jde o kombinaci značených i neznačených tras, které sestavil člověk nejpovolanější. Josef Pecka, průvodce divočinou, spisovatel a místní rodák,“ uvedla produktová manažerka turistické oblasti Šumavsko Marie Korousová.

Na Šumavě se otevírá stezka Olšina

Tipy na výlety

Všechny zmíněné trasy obsahuje aplikace mapy.cz a lze do nich nahlédnout na portálu www.sumavsko.cz nebo v tištěných brožurách, které jsou k dostání v jednotlivých turistických informačních centrech oblasti a vybraných ubytovacích zařízeních.

Spojením historie, unikátní přírody, někdejších dramat a lidských osudů je už zmiňovaná bonusová stezka Po stopách Krále Šumavy. Tato trasa, označovaná pohraničníky jako Kanál 54, začínala za bývalou hospodou manželů Koubových „U Sloupu“ nad Vimperkem, popřípadě níže u bývalé cihelny.

Trasa pokračovala kolem Městských Lad k Medvědímu potoku, kolem Michlovy Hutě mezi vrchy Kamenná a Bukovec, okolo Nového Světa přes Novosvětskou slať a pod Janskou horou k Františkovu. Tady musel Král Šumavy, Kilián Nowotny, s převáděnými přebrodit Teplou Vltavu, případně přejít přes jeden ze čtyř můstků. Pak pokračoval dál mezi Stolovou a Stanovou horou směrem k Bučině. Tu obešel zprava po svahu Stráže a v sedýlku nad prameny Vltavy překročil státní hranici.

Javorník je možná nejzáhadnějším místem Šumavy

Tipy na výlety

„Nejnebezpečnější místa byla tam, kde trasa procházela loukami, pasekami, křižovala silnice nebo kde míjela stavení. Ve Františkově bylo několik opuštěných domků a skalka zvaná Biertopf, odkud měli příslušníci SNB a pohraničníci výhled na louku, přes kterou také někdy trasa vedla. Na konci louky u lesa byl v roce 2004 odhalen pomník převaděčům,“ doplnila Korousová.

Reklama

Výběr článků

Načítám