Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Český ráj v okolí Valečova

Právo, Miroslav Šára

Česká verze ráje se sice podle mého názoru nalézá na podstatně větším počtu míst naší domoviny, nicméně oficiálně se tak říká území ohraničenému zhruba městy Mnichovo Hradiště, Jičín, Nová Paka a Železný Brod. A právě tam se nyní chystáme.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Zámek Mnichovo Hradiště

Článek

Míříme-li do Českého ráje ze západu, lze za jednu ze vstupních bran považovat již zmíněné Mnichovo Hradiště, kde za zastávku rozhodně stojí zámecký areál.

Zdejší zámek vystavěný počátkem 17. století Václavem Budovcem z Budova, nabízí s okolním parkem impozantní podívanou, nicméně není jedinou architektonickou zajímavostí města.

Druhou perlou je i sousední kapucínský klášter ze 17. století s kostelem Tří králů a kaplí sv. Anny – v ní je hrobka, ve které našel místo svého posledního odpočinku Albrecht z Valdštejna. Ostatně zámek byl dlouho v majetku právě tohoto rodu.

Cestování s kamerou - Mnichovo Hradiště.Autor: Miroslav Šára

Přesouváme se o necelých pět kilometrů jihovýchodním směrem. Jen co překonáme dálnici, ocitneme se na území pískovcových skal, tolik charakteristických pro tento kout země české, ale i hradních zřícenin a míst dalekých výhledů.

Dalším cílem při této výpravě s kamerou je – jak tvrdí odborníci – nejrozsáhlejší a nejkomplexnější skalní hrad v Čechách. Jsme u Valečova.

Valečov stále láká turisty

Na pískovcovém bloku nad obcí Boseň vyrostl hrad na počátku 14. století a v držení různých majitelů (mj. patřil i Albrechtovi z Valdštejna) prosperoval až do první poloviny století osmnáctého. Tehdy byl definitivně opuštěn.

Což dnes už ale úplně neplatí, protože torza starého a nového paláce (ten nový má poněkud atypický oválný tvar) během sezóny nemají o návštěvníky nouzi. Kromě hradu zde k prohlídce láká i blízké okolí – do skal tu jsou od dob husitských válek vyhloubeny desítky obytných a hospodářských prostor.

Cestování s kamerou - Valečov.Autor: Miroslav Šára

Valečov, v jehož těsné blízkosti lze zaparkovat auto, může být ideálním výchozím místem do okolí – například na vrch Mužský (místo s perfektním kruhovým výhledem) či k Drábským světničkám (na sedmi skalních blocích tu stával hrad, dnes sem lákají především tři desítky vytesaných světniček a možná ještě víc skvělý výhled z vrcholů skal).

Český ráj ovšem nejsou jen skály a hrady, ale také rybníky – a tak se teď k jednomu vypravíme. Pět kilometrů východně od Valečova se rozkládá čtyřiapadesátihektarový Komárovský rybník.

U Komárského rybníku najdete zajímavé pískovcové útvary

To se již nacházíme v oblíbené rekreační oblasti v blízkosti vsi Branžež, v místě krásných lesů, roubenek, v místě, kde mezi borovými porosty rostou ze země pískovcové hlavy skal.

Jedno takové skalní shromáždění je k vidění i poblíž zmíněného Komárovského rybníka. Dříve než se pokocháme pohledem na vodní plochu, vstoupíme nejprve do hájemství balvanů.

Cestování s kamerou - Komárovský rybník.Autor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ na území Českého ráje vstoupíme z opačné strany, tzn. z Novopacka. Nejprve vystoupáme na vrch se zříceninou hradu Kumburk, pak se na svět podíváme od kapličky na vrchu Zebín a nakonec zmizíme v kamenném bludišti Prachovských skal.

Reklama

Související články

S kamerou na cestách: V kraji Chania

Nejdelší soutěska v Evropě, minojský palác, který zčásti přežil děsivou tsunami před 3500 lety, místo jak vystřižené z cestovních prospektů o Tichomoří –...

Výběr článků

Načítám