Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Na návštěvě u Mínojců na Krétě

Právo, Miroslav Šára

Od poloostrova Akrotiri, kde leží nejkrásnější krétské město Chania, jsme v úvodních dvou částech putování postupně dospěli proti směru hodinových ručiček na ostrov Elafonisi a do soutěsky Samaria. V závěrečné části okružní cesty západní polovinou Kréty se budeme pohybovat v centru ostrova.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Festos, Kréta

Článek

Namířeno máme do druhého největšího minojského paláce a cesta k němu povede přes známé a populární letovisko Matala. Místo s pozoruhodnými skalními jeskyněmi (vybudovali je Římané a sloužily původně jako hroby) bylo nejpopulárnější v 60. letech minulého století, kdy byla Matala známá jako jedno z největších evropských center hippies. I tato éra již patří do hájemství vzpomínek, nicméně Matala a její skály na severní straně zálivu jsou oblíbené dodnes.

Ostatně toto místo bylo čímsi výjimečné odnepaměti. V řecké mytologii se totiž tvrdí, že právě tady vystoupil z moře Zeus, přijal podobu býka a unesl fénickou princeznu Európu, s níž v Gortisu (kam se taky podíváme) zplodil syna Mínóa, prvního Evropana.

.: Procházka po Matale/Video: Miroslav Šára

Necelých dvacet kilometrů severovýchodním směrem od Mataly leží již vzpomínaný Gortys (známý je i pod označením Gortyna). Bývalé hlavní město římské provincie zahrnující Krétu a území části severní Afriky včetně Egypta mívalo kdysi 300 tisíc obyvatel. A právě doklady o činnosti Římanů místu dominují dodnes.

Areálu vévodí zbytky baziliky sv. Tita z 6. století, malý amfiteátr z 1. století před naším letopočtem a kamenné kvádry, do nichž byl vyryt v dórském dialektu městský zákoník Gortysu, nejstarší městské právo v Evropě (pochází z první poloviny 5. století před naším letopočtem). Gortys dospěl do své konečné stanice v 7. století, kdy podlehl nájezdu Arabů.

.: Gortys - antická památka/Video: Miroslav Šára

Stoupáme na pahorek, na jehož vrcholu, 70 metrů nad úrovní okolní roviny Messara, trůní mínojský palác Festos (uvádí se i Faistos). Věhlasnější je sice palác Knossos, nicméně fakt, že Festos neprošel žádnými úpravami, že již tři a půl tisíciletí drží podobu, která je stejně tak svědectvím umu minojských stavitelů, jako i dokumentem děsivé přírodní katastrofy, má své neopakovatelné kouzlo.

Ve stručnosti načrtněme biografii místa: starý palác zde vznikl okolo roku 1900 před Kristem, o dvě století později byl zničen mimořádně silným zemětřesením, poté vyrostl nový palác, který okolo roku 1450 před Kristem doslova spláchlo tsunami, ničivá vlna po zemětřesení, která podle odborníků dosahovala výšky 80 až 100 metrů.

Jak už bylo řečeno, archeologové to, co vykopali, nechali v původním stavu. Takže když se procházíme po širokém schodišti, po nádvoří, když míjíme komnaty krále a královny či lázně, máme vskutku co do činění s dobou jinak od nás oddělenou nepřekročitelnou propastí času.

.: Festos - starodávný mínojský palác/Miroslav Šára

Abychom naplnili pojem okružní cesty, zbývá nám ještě cesta do výchozí oblasti u Chanie. Stojí za to, protože pouť přes hory centrální oblasti je rovněž silným zážitkem. A při této cestě se můžeme zastavit například v horské obci Spili a v místě v nadmořské výšce 400 metrů se například potěšit pohledem na 25 lvích hlav chrlících vodu ze skalních masívů do kašny. A nebo zapadnout do jedné z řady taveren a dát si něco dobrého na zub.

Osobně jsem tu vyzkoušel tradiční jogurt z ovčího mléka zalitý medem. Byl vynikající. Ale pozor! Čiperná a velice podnikavá stařenka za docela malý kopeček žádala dvě a půl eura.

PŘÍŠTÍ PÁTEK: S kamerou po Čechách - Kokořínsko

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: V kraji Chania

Nejdelší soutěska v Evropě, minojský palác, který zčásti přežil děsivou tsunami před 3500 lety, místo jak vystřižené z cestovních prospektů o Tichomoří –...

Výběr článků

Načítám