Hlavní obsah

Ryanair znovu změní pravidla pro zavazadla. Bude se platit ještě víc

Novinky, ČTK, mšv
Aktualizováno

Irská letecká společnost Ryanair znovu změní pravidla pro přepravu zavazadel. Od listopadu si už cestující nebudou moct vzít příruční zavazadlo zdarma, ale budou za něj muset platit, píše server Independent. Společnost uvedla, že to není kvůli výdělkům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravidla Ryanairu doposud cestujícím umožňovala mít příruční zavazadlo a kabelku či batůžek. Lidem, kteří si nezaplatili přednostní nástup, bylo na bráně zavazadlo zdarma odbaveno a umístěno do nákladového prostoru. Od prvního listopadu si ale budou moci pasažéři vzít na palubu pouze tašku.

Za zavazadlo střední velikosti do deseti kilogramů cestující nově zaplatí šest až osm eur (154 Kč až 206 Kč), pokud je budou chtít uzamknout do prostoru nad hlavou, nebo osm až deset eur (206 Kč až 257 Kč), když bude v zavazadlovém prostoru.

Podle marketingového ředitele Kennyho Jacobse nejde o vydělání většího množství peněz, ale o snahu minimalizovat zpoždění. „Dochvilnost se pro nás letos stala výzvou. Dosavadní pravidla ale vytvářela problémy na nástupních bránách,“ uvedl Jacobs pro Independent. Dodal, že krok se ve výsledku dotkne pouze 40 procent klientů, protože 30 procent si už připlácí za přednostní nástup a dalších 30 cestuje jen s jedním malým zavazadlem.

Nová pravidla ohlásila v pátek také maďarská nízkonákladová společnost Wizz Air. Příruční zavazadlo si s sebou na palubu budou moci vzít pouze ti cestující, kteří si zaplatí službu Wizz Priority, tedy přednostní nástup. Pasažéři, kteří si ji nezakoupí, odevzdají zavazadlo u brány, kde jim bude bezplatně odbaveno — tedy za předpokladu, že nepřesáhne předepsané rozměry. Zavazadla menší než 40x30x18 cm si lze i nadále vzít na palubu.

Konkurenční aerolinky easyJet a Norwegian Air Shuttle v současnosti povolují zdarma středně velká příruční zavazadla pro lety na krátké vzdálenosti, napsala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám