Hlavní obsah

Ryanair ještě více zlevní letenky, aby namotivoval k cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízkonákladová společnost Ryanair, známá pro velmi nízké ceny letenek, chce ještě více zlevňovat. S odvoláním na šéfa aerolinek Michaela O’Learyho to na Twitteru uvedla televize Sky News. Dopravce chce tímto krokem, kdy v následujících šesti až dvanácti měsících srazí ceny, namotivovat lidi, aby opět začali cestovat.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky Ryanair chtějí začít pomalu navyšovat lety.

Článek

Podle O’Learyho jde nyní o záchranu léta, kdy by aerolinka chtěla operovat asi na 60 až 70 procentech své obvyklé kapacity. V zimě by to pak mělo být 80 až 90 procent, uvádí server Metro.

O kolik by však ještě měly klesnout ceny letenek Ryanairu, není známo. Společnost na mnoha linkách nabízí už tak velmi nízké tarify, například do Londýna se dalo před pandemií dostat klidně za 500 korun jen s batohem.

Nízkonákladová aerolinka během února přepravila rekordně nízké množství lidí, pouhého půl milionu, což je oproti stejnému období loňského roku, kdy to bylo 10,5 milionu lidí, značný pokles. Ryanair utrpěl velkou finanční ztrátu, musel se také obejít bez vládní pomoci.

Stěžoval si na povinnou daň

„Museli jsme v posledních dvanácti měsících refundovat přes 1,5 miliardy eur (39,2 miliardy korun), protože kvůli vládnímu nařízení se rušily lety. A nedostalo se nám žádné podpory,“ postěžoval si O’Leary legislativnímu výboru pro dopravu Velké Británie.

Nejvíce kritický byl pak vůči takzvané spotřební dani z přepravy cestujících, jež se vybírá od osob letících z Británie či ostrovu Man v letadlech, která mají povolenou vzletovou hmotnost vyšší než 5,7 tuny. Šéf Ryanairu uvedl, že tato daň mohla být dočasně pozastavena alespoň do doby, než se letecká doprava ve Spojeném království navrátí na úroveň před pandemií.

Smartwings po téměř dvou letech vrátily do provozu Boeing 737 MAX

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám