Hlavní obsah

Ruský válečný bunkr v Moskvě si mohou prohlédnout i turisté

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Moskvě zpřístupnili podzemní válečný bunkr. Nachází se 60 metrů v podzemí. Když vstoupíte dovnitř, je to, jako byste cestovali ve stroji času. Zapomenete, že jste ve 21. století. Objekt byl postavený v 50. letech během Studené války, zařízení kopíruje atmosféru padesátých let.

V Moskvě otevřeli podzemní válečný bunkr pro veřejnostVideo: ČTK

 
Článek

Na první pohled je budova v Moskvě téměř jako každá jiná. Ale to prý je jenom zdání. Když vstoupíte dovnitř, tak se dozvíte, že v hloubce 60 metrů pod zemí má tento objekt přímo labyrint ocelových koridorů. Vítejte tedy ve „Speciálním prostoru č. 42".

Kvůli zvýšené vlhkosti bunkru je návštěvníkům doporučováno vzít si pevnou obuv. Občas na některých místech kape voda ze stropu.

Útočiště pro hlavy státu

Podzemní bunkr byl postaven v roce 1956 a v provozu byl až do roku 1985. Bylo tu vše od plynových masek až po Leninovy portréty. Dnes jsou místnosti upraveny přesně tak, jako byly kdysi. S okolím byl bunkr spojen telegrafem a telefonem. V případě jaderného útoku se měl stát útočištěm pro hlavy ruského státu. 

V roce 2006 objekt o rozměru asi 7 000 m2 koupila soukromá firma, rekonstruovala ho a otevřela veřejnosti. Turisté mají tedy jedinečnou šanci vstoupit a jít po stopách nejen času, ale i po stopách sovětských tajných agentů.

Bunkrů, jako je tento, prý je v Moskvě více, ale vládní zastupitelé údaje o nich drží v tajnosti. Prý se stále ještě používají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám