Hlavní obsah

Rodinná dovolená v Lignano Sabbiadoro

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsem milovníkem dlouhých řad hotelů, lehátek a slunečníků, přeplněných pláží a celodenního opékání na prudkém slunci. "Toho se u nás nemusíte obávat," říká na to Giro, majitel baru La Pagoda. Ten je na pontonu na konci mola, mířícího několik desítek metrů kolmo do moře, takže nabízí příjemné posezení v mořském vánku nad vlnami.

Článek

"Kromě toho, u nás v Lignanu se najde pro každého něco - ať už chcete sportovat, bavit se, nebo jen odpočívat. Dopijeme jeho vynikající espresso a vyrážíme se přesvědčit na vlastní oči.

Sabbiadoro bylo před sto lety malou rybářskou vesničkou. Silnice do vnitrozemí ho napojila na cestovní ruch a od doby jejího dokončení se místo rychle rozvíjí. Dbají na to, aby se odlišili, aby se sem hosté vraceli.

Dnes má Lignano podél osmi kilometrů pláže s jemným pískem tři odlišné čtvrti. Původní Sabbiadoro je klasickým letoviskem s komunikací podél pláže a s přilehlou řadou hotelů - vesměs tradičních, poměrně luxusních, kde nejsou výjimkou hosté, kteří se sem vracejí i každoročně. U kořene poloostrova je střední čtvrť - Lignano Pineta, představující vlastně park, protínaný do spirály se roztáčející ulicí, obklopenou luxusními vilami, penzióny a nájemními domy.

Lignano si oblíbil i Hemingway

Tady najdeme proslulý Park Hemingway a areál lázní. Park Hemingway připomíná opakované návštěvy slavného spisovatele, který Lignano nazval Floridou Itálie (každoročně se tu slavnostně uděluje Hemingwayova literární cena).

Lázně pak nabízejí talassoterapii, fyziokinesiterapii, helioterapii, inhalační léčbu horních cest dýchacích a výběr doplňkových služeb, jako je sauna, solárium, rozmanité druhy gymnastiky a podobně. Pro informaci - cenové rozpětí lázeňských procedur se pohybuje zhruba mezi 10 až 50 eury.

Konečně Lignano Riviera - to je borový les, vonící pryskyřicí a poskytující stín. Sem se soustředila především sportoviště, z nichž nejoblíbenější je areál UNICEF s olympijským bazénem. ¨

Giro nelhal. Když jsme večer končili prohlídku, zápisník byl plný poznámek: všechny druhy a typy ubytování - od luxusních hotelů, přes vily, penzióny, nájemní domy a byty až po dva obrovské kempy - jeden o něco komfortnější, druhý starší a mezi vzrostlými stromy.

Zábava pro všechny

V obou jsou k pronájmu také bungalovy s kompletním vybavením jako v klasickém apartmá - s lednicí, možností vaření, klimatizací. Jsou oblíbené do té míry, že např. Bavoráci si trvale rezervovali jednu "ulici" a mají tu i starostu...

Když se v Lignanu řekne sport, pak to znamená všechny existující druhy sportů vodních, vodní, plážovou i klasickou gymnastiku a aerobik, trampolíny, bowling, karate, golf, tenis, koně, fotbal, volejbal, squash, minigolf, rollerskating, rybolov, sportovní střelbu. Nechybí adrenalinové, jako let na padáku za člunem, potápění atd. Vše se tu lze také učit.

A zábava? Jen vyjmenování zábavních parků, především těch dětských, je výmluvné: vodní ráj Aquasplash, Gulliverlandia s pohádkovými scenériemi a množstvím atrakcí s aktivní účastí návštěvníků, Luna Park Strabilia, zoopark s 1500 exempláři 250 žviočišných druhů, speciálně pro děti Park Gommosi a Junior.

Sezóna je navíc plná koncertů, divadelních představení, festivalů, ohňostrojů, nechybí výběr restaurantů, diskoték, barů a nočních klubů.

Víno, šunka i plavba po laguně

I kdyby se proti všem předpokladům stalo, že už máme vše, co nás v Lignanu zajímá, za sebou, pak je tu možnost opravdu atraktivních výletů do snadno dosažitelného okolí.

Severním směrem můžeme vyrazit např. na vinnou farmu Vigneti Pittaro u městečka Codroipo. Na sto hektarech se tu rodí skvělý mok, který ochutnáte a můžete zakoupit, navíc farma disponuje překvapivě bohatým a cenným domácím muzeem ze života před mnoha lety či sbírkami skla, starých grafik a podobných exponátů.

Na dosah je také San Daniele, kde je vyhlášená výroba šunky "prosciutto" spolu s parmskou nejoblíbenější. Také zde ochutnáme a můžeme koupit.

 Zcela mimořádný zážitek však nabízí výlet do laguny Marano, na dohled od Lignana. Kapitán Adriano Zentilin nás zve na palubu v kotvišti Darsena Sabbiadoro. Tento neuvěřitelně charizmatický původně rybář, nyní lodník, kapitán, kytarista a zpěvák, kuchař a číšník, elegantní tanečník, recitátor poezie, autor publikací, kustod rodinného muzea a kdovíco ještě všechno, je zárukou, že z plavby lagunou budou mít jeho hosté naprosto nezapomenutelný zážitek.

Montecatini - lázně plné hotelů

Přibližně tisíc kilometrů - většinou po dálnicích - nás dělí od lázní Montecatini, ležících v romantické krajině italského Toskánska. Tedy vzdálenost, během jednoho dne za normálních okolností bez stresu a mimořádného vypětí za volantem překonatelná. A řekněme hned úvodem, že překonání této vzdálenosti stojí za to.

Proč? Je to prosté: přiměřeně zalidněná, mimořádně půvabná pahorkatina, zalitá sluncem, s bohatou historií, kterou dokládá spousta památek, často impozantně shlížejících z vrcholků kopců. K tomu skvělá úroda všeho možného, ale zejména dobrého, slunečním svitem nasyceného vína.

 U nás není příliš známo, že Toskánsko, kromě toho, že je turisticky velmi příjemné a atraktivní, může nabídnout i dovolenou v lázeňském prostředí. Můžeme se tu toulat, odpočívat, či přidat navíc také kondiční, relaxační nebo léčebné procedury.

Lázně je možné snadno projít pěšky - a je to procházka příjemná, většinou zelení, v parkové úpravě. Komplex lázeňských budov je dodnes imponující a připomíná svým slohem okázalost doby své výstavby, tedy doznívání monarchie a rozmach republiky.

Lázně využíval i Giuseppe Verdi

Sloupové kolonády, mramorový koncertní pavilón s přilehlým prostorným hledištěm, kde se odbývají jak lázeňské koncerty, tak rozmanité společenské akce, ale i kongresy a konference.

Historie zdejších pramenů a jejich využití sahá hluboko do středověku. Léčivé účinky byly zmiňovány již v první polovině 14. století, podrobnější popisy byly publikovány počátkem 15. století, v 17. století pak byly vydány studie o léčivých účincích jednotlivých pramenů.

K jejich proslulosti výrazně přispěl například Giuseppe Verdi, který sem se strojovou pravidelností přijížděl po osmnáct let svého života, vždy 3. července, na den přesně. Nebyl sám, přijížděli také Leoncavallo, Puccini, Mascagni, později Arturo Toscanini či Benjamino Gigli.

Nechyběly ani slavné osobnosti ze zahraničí, jako dánská královna Ingrid, belgický král Leopold, vévoda z Windsoru, monacký kníže Rainier s chotí Grace a další. Celou škálu léčivých účinků nabízí devět pramenů, z nich nejvyhledávanější jsou Excelsior, Leopoldine, Tetuccio, Regina, Tamerici a Torretta. Tradice zdejšího lázeňství jsou patrné na první pohled, už z elegance budov, které je obklopují.

"Máme k dispozici celkem 220 hotelů", řekl nám šéf zdejší turistické agentury Giancarlo Melosi, "a v nich na 14 tisíc lůžek". Některé jsme si prohlédli a byli jsme okouzleni. Vlajkovou lodí mezi nimi je pětihvězdičkový La Pace - v rozlehlé soukromé zahradě, uprostřed vzrostlé zeleně, při hlavním náměstí Piazza del Popolo. Představuje předválečnou slávu se vším všudy - prostorností, vzácnými starožitnostmi, secesním slohem i dokonalostí služeb.

Rady a doporučení na cesty:
Sezóna v oblasti startuje v květnu na cenách např. 160 eur za apartmá na týden. Ceny za potraviny se podobají českým, výjimkou nejsou ani menší. Vozit zásoby je tedy zbytečné. To platí i o restauracích, volit lze mezi levnými či luxusnějšími.
Doprava: Lignano Sabbiadoro je u Čechů rok od roku oblíbenější. V roce 2004 tu bylo 9800 našinců, loni už 10 400. Z Prahy je to do Lignana přibližně 760 km, z Brna 630, autem tedy jeden den. Nejobvyklejší trasa vede z Prahy přes Linec, Salcburk, Villach, Tarviso, Udine, Palmanova. Z Brna pak na Vídeň, Graz, Villach a dále stejně. V Rakousku je benzín levnější než v Itálii, kde za Natural 95 dáme 1,3-1,4 eura. Cesta z Prahy potrvá cca 10-11 hodin, dálniční poplatky přijdou asi na 700 Kč, tunely na 500 Kč. Rychlostní limity jsou 50/90/110/130 km, na dálnicích se svítí. Reflexní vesta je povinná (v Rakousku i v Itálii). Limit alkoholu v Itálii činí 0,5 promile. Dětská sedačka je povinná. Pro tranzit přes Rakousko je nutná dálniční známka.
WWW stránky: www.mzv.cz www.aptlignano.it promozione@ud.camcom.it, info @aptlignano.it - adresy, na nichž lze požádat o doplňující informace

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám