Hlavní obsah

Red Rock Canyon: Kde potkává prašné peklo nebeskou televizi

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Když naměříte 50 stupňů ve stínu v pouštním prostředí, máte většinou problém. Tělo odpařuje takové množství tekutin, že musíte neustále pít, abyste nepřišli k újmě na zdraví. Na tom samém místě pak v zimě leží sníh a křišťálově jasná obloha dominuje tichému místu, které dříve obývali původní obyvatelé Ameriky. Vítejte v nevadském Red Rock Canyonu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Red Rock Canyon - idyla vzdálená od Las Vegas jen 20 minut autem.

Článek

V samém srdci Mohavské pouště leží místo, které se pravidelně objevuje v hollywoodských trhácích od roku 1925. Ať už jde o originální verzi Mumie z roku 1933, či Jurský park Stevena Spielberga, Red Rock Canyon mají filmaři rádi.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Některé útvary nechávají popustit uzdu lidské fantazii.

Těžko soudit, zda by byla chráněná oblast (National Conservation Area) Red Rock Canyonu tak známá, kdyby 20 kilometrů vedle ní nevyrostla největší pouštní fata morgána světa - Las Vegas. Právě odtud sem proudí nejvíce návštěvníků, kteří si chtějí aspoň na den odpočinout od herních stolů, výherních automatů, zběsilého nočního života a ruchu hříšného velkoměsta.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pouštní romantika - ač se to nezdá, teploměr ukazuje nulu.

Na bezmála 80 tisících hektarech se rozprostírající chráněná oblast ukrývá nejen romantická místa vhodná pro piknik. Sjíždí se zde fotografové z celého světa, kteří využívají výjimečného kontrastu zabarvených skal a jasně modrého nebe. A nadšenci do historie si zde také přijdou na své, s kvalitním průvodcem zde totiž můžete najít velmi slušně dochované petroglyfy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Malby a otisky končetin na skalách vytvořili původní obyvatelé.

I zoologové mají Red Rock Canyon v oblibě. Drobní osli či zajíci jsou zde úplnou samozřejmostí a je těžké je přehlédnout. Pravým klenotem tu však jsou pouštní želvy, které zde patří mezi přísně chráněné tvory. V roce 2008 uhynul ve věku 65 let maskot všech místních želv - Mohavský Max (Mojave Max), kterého si turisté vždy s nadšením fotili. Nyní tak musí soustředit své objektivy na další želvy a jiné živočichy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Red Rock Canyon je úžasným útěkem do klidu ze spárů vyhlášeného města hříchu.

Ročně zavítá do Red Rock Canyonu v americké Nevadě nezanedbatelný milión lidí. Oblíbeným zážitkem zde bývá projížďka v silných amerických vozech. Pokud si tedy chcete být jistí, že budete mít na tomto místě opravdový klid, vyplatí se sem tam opustit vyšlapané stezky a vyrazit vstříc divočině. Nezapomeňte však na to, že jste neustále v pouštním prostředí, kde třeba v létě vůbec není radno se pohybovat...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám