Hlavní obsah

Řecké hotely dodržují přísná opatření. Cítit jsou zejména při stravování

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kos

Dodržovat dvoumetrový odstup, pravidelně dezinfikovat a jídlo si nechat přinést. Tak vypadají hlavní změny, které toto léto čekají na hosty řeckých hotelů. Země, kde až čtvrtinu ekonomiky tvoří cestovní ruch, se snaží znovu přilákat turisty. Hoteliéři ujišťují, že se jich přísná opatření dotknou minimálně.

Řecké hotely musí dodržovat přísná anticovidová opatření. Turista je pocítí hlavně při stravováníVideo: Novinky

 
Článek

Turisté se musejí někde připravit i na pravidelné měření teploty nebo obsluhu v rouškách. Mezi hlavní opatření, na která hotely v Řecku spoléhají, patří dodržování dvoumetrového odstupu a pravidelná dezinfekce.

„Hostům nabízíme snadné odbavení při ubytování. Lidé jen naskenují svůj pas přes elektronické zařízení, neprobíhá tam žádný kontakt s personálem. Máme ochranná plexiskla u recepce. Všichni si musí vydezinfikovat ruce, než přijdou do hotelu, dezinfekce je vždy k dispozici,“ uvedla manažerka hotelu Akti Beach Club na ostrově Kos Anja Polanzová.

Foto: Novinky

Zaměstnanci hotelů měří hostům teplotu.

Přítomnost hygienických opatření je nejvíce znatelná při stravování. Pryč jsou známé švédské stoly, takže host se musí nechat obsloužit od personálu. „Servírujeme jídlo z bezpečné vzdálenosti, což znamená, že host si vybere předem, ukáže, co chce, a obsluha mu to nandá, podá, popřípadě donese až na stůl,“ sdělila Polanzová.

Podobný postup Novinkám popsal i obchodní ředitel sítě Kipriotis Hotels Stavros Matsouris. „Omezení není mnoho a pro hosty je velmi jednoduché je dodržovat. Hlavní věc, kterou by měli mít na paměti, je dodržovat odstup a umývat si ruce.“ Uvedl také, že aby hosté mohli snáze udržovat rozestupy, upravili rozmístění lehátek u bazénů.

Žádná hlava na hlavě. Řecké pláže jsou aktuálně takřka bez lidí

Cestování

Samozřejmostí je i přísnější úklid pokojů. „Máme speciální postup úklidu pokojů párou, abychom zajistili, že pokoj je kompletně vyčištěn a vydezinfikován před dalším příjezdem,“ dodal Matsouris s tím, že veškerý personál v hotelu nosí roušky.

Na dodržení všech vládních opatření, kterých není málo, tu mají vlastního koordinátora. Vláda totiž pravidelně hotely kontroluje, a i zde brzy čekají návštěvu hygieniků. „Za nedodržení pravidel můžeme dostat peněžitou pokutu, v případě větších pochybení mohou nechat zavřít hotel,“ vysvětlil Matsouris.

I když hoteliéři ujišťují, že přes zavedená opatření jsou schopni zajistit maximální komfort, musí se turisté připravit i na pravidelné měření teploty. Podle nařízení řecké vlády navíc stále nemohou být v provozu bazény či animační programy nacházející se ve vnitřních prostorách.

Doufají v nápor turistů

Turismus v zemi po více než třech měsících znovu ožívá. Zdaleka však nedosahuje čísel z minulých let. V prvních červencových dnech se obsazenost v řeckých hotelech pohybovala jen kolem 20 procent.

Foto: Novinky

Na recepci jsou plexiskla a čtečky na pasy.

To potvrzují i na ostrově Kos, kde je podle prezidentky Hotelové asociace ostrova Konstantiny Svinouové otevřena přibližně polovina z 270 hotelů, které na Kosu před pandemií byly v provozu. Během července by tento poměr měl stoupnout až na 80 procent.

„Celková kapacita hotelů dosahuje sedmi stovek pokojů. Nyní máme obsazených 150 pokojů a asi 450 hostů,“ uvedl Matsouris z Kipriotis Hotels. Podle Polanzové jsou pak v jejich hotelu zaplněni z jedné desetiny. „S obsazeností jsme nyní přibližně na 20 procentech toho, co bylo minulý rok. Doufáme, že si v následujících dnech povedeme lépe,“ dodal majitel hotelu Nick Koutras.

Bankrotů ani hromadných propouštění se v zemi zatím neobávají, řecká vláda na podporu utlumené ekonomiky vyčlenila již desítky miliard eur a stejně jako Česko se inspirovala v německém kurzarbeitu, kdy přispívá zaměstnavatelům na platy zaměstnanců. Sám Koutras ale přiznal, že už musel sáhnout k propouštění.

„Samozřejmě jsme museli snížit počet pracovních sil o několik procent, ale doufáme, že už od příštího měsíce budeme opět na plném počtu zaměstnanců jako před pandemií,“ uvedl.

Nejen na ostrově tak věří tomu, že současná nízká čísla jsou dána spíše začátkem sezony než strachem turistů z koronaviru. Řecko prvního července opět otevřelo svá regionální letiště.

Takhle Řecko v hlavní sezóně už nezažijete. Řekové vyhlížejí turisty

Cestování

„Od pondělí čekáme osmdesát až devadesát letů denně, ve stejném období minulý rok jsme měli více než tři sta letů, jsme tak na přibližně 25 procentech toho, co jsme měli loni,“ uvedl Vassilis Manias, prezident Kanceláře cestovního ruchu ostrova Kos.

Cestovní ruch tvoří až čtvrtinu ekonomiky Řecka. Země se přitom stále vyrovnává s následky dluhové krize z let 2009 až 2018. Nárůst počtu turistů tak zde sledují s velkým očekáváním a Češi se díky zařazení Česka mezi bezpečné země dostali do žádané skupiny návštěvníků.

„Jsme na Čechy, kteří k nám přijíždí, zvyklí a jsou pro nás velmi slibnou skupinou již několik let. Česká republika zvládla pandemii koronaviru stejně dobře jako Řecko. Myslím si, že Češi jsou jednou z nejdůležitějších skupin pro nás, přinejmenším tento rok, ale i v těch následujících,“ vysvětlila Svinouová.

„Češi jsou nám vždy nápomocni, Řecko si oblíbili, a zvláště ostrov Kos, takže jsme rádi, že tu jsou,“ dodal Koutras.

Pětihvězdičkový hotel pro nakažené

Ostrov Kos byl jako většina turistických destinací v zemi do konce června uzavřen pro zahraniční turisty. Díky izolaci je nyní bez aktivních případů nákazy covid-19. Tuto statistiku by na ostrově rádi udrželi, nicméně i pro případ toho, že některý z turistů koronavirus na ostrov přiveze s sebou, jsou připraveni.

Kréta se probouzí z letargie. Vhodnější doba k návštěvě už nebude

Cestování

Podle Konstantiny Svinouové je na ostrově vyčleněn takzvaný karanténní hotel. „Ostrov Kos má jeden hotel určený k ubytování pozitivně testovaných lidí nebo lidí, kteří musí čekat na výsledky svých testů. Jedná se o pětihvězdičkový hotel, takže lidem, kteří budou muset jít do karantény, bude dopřán maximálně komfortní pobyt,“ uvedla. Náklady na testování i ubytování turistům hradí řecká vláda.

Podobných hotelů je v Řecku přes sedm desítek. Jedná se o hotely, které kývly na žádost řecké vlády přeměnit své prostory v karanténní zařízení. Za využitý pokoj vyplácí vláda hoteliérům 30 euro (800 korun) denně a 10 euro (266 korun) za volný pokoj.

Řecko vyhradilo karanténní hotely pro nemocné.Video: Novinky

Minimálně jeden den v takovém hotelu turista stráví čekáním na výsledek testu. „Pokud je test pozitivní a stav hosta nevyžaduje hospitalizaci, tak musí vyčkat v hotelu, dokud nezmizí symptomy, což bývá v rozmezí sedmi až deseti dnů, záleží na zdravotním stavu,“ dodala Svinouová s tím, že zdravotní stav nakažených je kontrolován, v případě zhoršení jsou ubytovaní připraveni k převezení do nemocničního zařízení.

Přímo na ostrově Kos tak doufají, že se případné rozšíření koronaviru podaří udržet v rámci jednotek případů a že se s turisty nebudou muset loučit znovu. „Neplánujeme pro jednotlivé případy uzavírat celý ostrov, budeme se snažit mít všechno pod kontrolou. Nicméně budeme následovat všechny instrukce, které od řecké vlády dostaneme,“ řekl Vassilis Manias.

Reklama

Výběr článků

Načítám