Hlavní obsah

Rakouský Lech nabízí podzimní relaxaci ve stylu welltain

– LECH

V nejzápadnější části Rakouska se od Bodamského jezera až po Arlberg rozkládá oblast Vorarlbersko. Právě zde najdeme nejkrásnější evropskou vesnici roku 2004 - Lech. V kavárničkách posedávají rakouští důchodci, rodiny s dětmi trénují před apartmány první golfové údery a turisté zkoušejí welltain - kombinaci výživy, pohybu a pobytu ve vyšší nadměrné výšce, která zlepšuje krevní tlak a prospívá srdci.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Nejkrásnější evropská vesnice roku 2004 i na podzim rozkvétá.

Článek

Pokud patříte mezi vyznavače ostřejší chůze a chcete se třeba celý den toulat po horách, v Lechu máte skvělou příležitost. Na horské louky plné vzácných a nezvyklých květin vás doveze některá z lanovek, jejichž nástupní stanice najdete v centru vesničky.

Staré stezky, po kterých se v dávných dobách dopravovala sůl, vedou kolem malých ledovcových jezer, kde na březích polehávají kravky. Stáda ale také křižují turistické stezky nebo šplhají po příkrých stráních, proto si je lehce spletete s kamzíky. Jak chutná jejich mléko zjistíte, pokud se zastavíte v místní sýrárně. Určitě na nějakou narazíte, ať se vydáte kteroukoliv cestou.

:. Kdo potřebuje adrenalin, může vyrazit na dlouhé túry do hor.foto: Právo/Jana Hanušková

Zvony slyšíte všude, ani o víkendu vás nenechají spát. Ty v kostele v Lechu až s hrůzu nahánějící pravidelností znějí údolím každou hodinu. Jeden má ale nehezkou puklinu na svém povrchu, a tak je jeho hlas tak trochu nakřáplý.

Mondénní Lech, kde je hlavní třída vyzdobena kvetoucími truhlíky i značkovými obchody, to neměl ve své historii vůbec jednoduché. Hlavní bylo do strmých kopců vybudovat pořádnou silnici, po které by se dovážel materiál i lidé. Skutečný turistický boom zažívá Lech až po druhé světové válce.

Welltain po krátké době zlepší krevní tlak i srdeční činnost

Welltain před několika lety vymysleli odborníci, kteří zkoumali vliv nadmořské výšky na fungování lidského těla. Při své práci zjistili, že kdo se správně hýbe, kvalitně jí a také odpočívá v 1500 metrech nad mořem, má už po krátké době lepší krevní tlak, zlepší se mu srdeční činnost, volné radikály rychleji mizí z těla a také uvažuje pozitivnějí.

:. Stáda krav se nerušeně pasou podél cesty plné turistů. foto: Právo/Jana Hanušková

Nejdřív ovšem na přístroji trenér zjistí, jak jsou na tom klienti s poměrem vody, tuku a aktivní hmoty v těle. „Měřit se musíte po ránu a nalačno. Jinak každé sousto ve vašem žaludku bude označeno za tuk, stejně jako nadbytečné kousky oblečení,” uklidňuje nás trenér, když vidí naše zděšení při pohledu na vytištěné výsledky prohlídky.

Doplňkem welltainu je hlavně pohyb, a tak vyrážíme na značenou stezku, která obtáčí Lech po úbočí místních hor. Je to nenáročné chození s mnoha zastávkami a radami co dělat, aby se člověk očistil. Kromě chození poslepu nám jako zvlášť adrenalinový nápad připadá chůze v jehličí naboso.

:. Na nový kostelní zvon si místní vybrali mezi sebou.foto: Právo/Jana Hanušková

Kolik to stojí

Ceny za welltain se liší podle toho, o kolik lidí se trenér stará. Pokud jste sami, stojí na den 250 eur. Přibrat můžete i partnera, ten platí jen 50 eur. Ve skupině minimálně čtyř lidí sáhnete do peněženky pro 275 eur za tři dny, welltain junior pro nejméně pět dětí ve věku 8 -12 let je nejlevnější; na šest dní přijde pro jedno dítě na 99 eur. Loni se kurzy welltainu poprvé pořádaly i v zimě.

:. V pozadí je vidět horský alpský masiv.foto: Právo/Jana Hanušková

Rady na cestu
Pokud jedete autem, zamiřte přes Mnichov na Innsbruck a pak směr Bludenz. Je to ale hodně dlouhá cesta, proto je lepší zvážit možnost letecké dopravy. Ze švýcarského Curychu je to asi dvě a půl hodiny jízdy, většinou po dálnici. Na rakouské i švýcarské dálnice můžete jen s dálničními známkami. Vyzkoušet můžete i vlak, z Prahy do Curychu jede přímý lehátkový vůz.
Po velké části Evropy se dnes můžeme pohybovat jen s občankou se strojově čitelnou zónou. Platí to i o Švýcarsku, které není členem EU. Při vstupu i výjezdu je třeba se dokladem prokázat. Cestujete-li s dětmi, nestačí je mít zapsané v občance, je třeba, aby měly vlastní cestovní doklad. Některé zkušenosti ukazují, že do Švýcarska je vůbec lepší cestovat s pasem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám