Hlavní obsah

Putování s BBC: Záhadné čáry na peruánské planině v Nazca

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na odlehlé planině Nazca vznikly před 2000 lety obrovské obrazce. Pravděpodobně je vytvořili peruánští indiáni Nazcové, kteří náhorní plošinu obývali. Dodnes nevíme, k čemu mohly sloužit a proč jsou tak velké. Otázkou také zůstává, jak je mohli jejich tvůrci vůbec vidět.

Článek

Jedná se o největší umělecké dílo na světě, které je vidět jen ze vzduchu. Výzkumníci musí nad planinou Nazca létat ve vrtulníku, letadlem nebo balónem. Obrazy jsou totiž i kilometry dlouhé.

Foto: Profimedia.cz

Kolibřík

Někteří se domnívají, že je vytvořili mimozemšťané. Jiní zastávají názor, že si takto indiáni rituálně označovali zdroje vody.

Celou planinu pokrývají načervenalé kameny, které se sem dostaly díky činnosti ledovců. Při odvalení vrchní vrstvy Nazcové odkryli světlejší sádrovec, který vytváří jinou texturu a krajině dodává jinou barvu. Takto vzniklým obrazcům se říká geoglyfy.

Obrazce znázorňují nejčastěji zvířata, hmyz, ryby a ptáky (velmi známý je geoglyf zobrazující kolibříka). Najdeme zde i lidské postavy, geometrické obrazce, spirály a poměrně často také dlouhé rovné linie.

Foto: Profimedia.cz

Obrazce přežily staletí, protože oblast Nazca patří k nejsušším místům na světě. Její odlehlost ji zachránila před ničivými zásahy člověka. Tajemství obklopující obrazce ale zůstává.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám